Ābolu maize ar valriekstiem un karameļu glazūru


Brīvdienās, par godu pirmajai rudens dienai, nolēmu pagatavot kādu rudens ābolu recepti. Šoreiz mana izvēle krita par labu ābolu maizei ar valriekstiem un karameļu glazūru. Gatavojot šo maizīti domāju, ka tā noteikti līdzināsies arī gardajai banānu maizei, ko ik pa laikam mēdzu pagatavot, tomēr vismaz vizuāli, tā vairāk līdzinājās manis reiz gatavotajai ķirbju maizei. Arī sastāva ziņā to atgādinot, jo viducī tā bija diezgan mitra, bet apkārt varēja sagaršot maizei raksturīgo garoziņu. Karamelizētā glazūra piešķir maizei jaunu piesitienu, radot patīkamu buķeti ar āboliem un riekstiem.

Sastāvdaļas no oriģinālās receptes, kura bija paredzēta diviem klaipiem, samazināju uz pusi, tādēļ no šī daudzuma būs pagatavojams viens ābolu maizes klaipiņš. Tāpat, oriģinālo pekanriekstu vietā, izmantoju valriekstus. Glazūras sastāvdaļu daudzumu neesmu mainījusi.

Sastāvdaļas:

Mīklai: ~ 1 glāze sarīvētu ābolu, ½ glāze brūnā cukura,  ¼ glāze paniņu,  ¼ glāze augu eļļas vai izkausēta sviesta,  2 olas,  1 ½ glāzes miltu,  ¼ glāze sasmalcinātu pekanriektstu vai valriekstu,  1 tējk. cepamā pulvera,  1 tējk. kanēļa,  ½ tējk. sāls,  ½ tējk. malta muskatrieksta

Glazūrai: 2 ēdamk. sviesta, ¼ brūnā cukura, 1 ēdamk. piena, ½ glāze pūdercukura.

Pagatavošana:

1. Bļodiņā sarīvē ābolus. Citā traukā ar piestiņu sasmalcina riekstus. Ieliek ābolus un riekstus lielā bļodā un piejauc brūno cukuru, paniņas, izkausētu sviestu vai eļļu.

2. Mazā bļodiņā saklapē olas. Pievieno tās ābolu masai.

3. Atsevišķā traukā izsijā miltus, pievieno cepamo pulveri, kanēli, muskatriekstu un sāli.

4. Pakāpeniski pievieno šķidrajām sastāvdaļām miltu maisījumu un kārtīgi izmaisa.

5. Ar sviestu ieziež ķieģelīša formas pannu apmēram 10 x 20 cm, ielej mīklu un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 175 C temperatūrā apmēram 45 – 55 min, kamēr pie iedurtā kociņa vairs nelīp mīkla. Atdzesē 10 min un izņem no formas. Atdzesē pilnībā, apmēram 1 h pirms sāk glazēšanu.

6. Pagatavo glazūru. Katliņā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Pievieno brūno cukuru. Ļauj uzvārīties, visu laiku maisot. Samazina liesmu. Vāra un maisa 2 minūtes. Pievieno pienu. Uzkarsē līdz sāk vārīties. Noņem no uguns un atdzesē līdz remdena ~ 30 min.

7. Pakāpeniski pievieno masai pūdercukuru. Katliņu ar glazūru ieliek bļodā ar aukstu ūdeni. Maisa ar karoti līdz glazūra kļuvusi vienmērīga. Ja tā kļūst pārāk bieza, pievieno  ½ tējk. piena vai arī vēlreiz uzsilda uz nelielas uguns, visu laiku maisot. Man ar glazūrām nekad neveicas, tādēļ arī šī sanāca par biezu. Domāju, ka vainīgais bija brūnais cukurs, kam ne prātā neienāca pienācīgi izkust.

8. Pārklāj glazūru ābolu maizei. Ietītu pārtikas plēvē maizi var uzglabāt istabas temperatūrā aptuveni 4 dienas vai ledusskapī līdz pat 10 dienām.

Oriģinālā recepte šeit.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.