Vasaras vēsmās – Citronu siera kūka


Pagajušomēness sanāca pavairāk svinēt svētkus un ciemoties, tādēļ gluži aktuāls kļuva jautājums par cienastu. Izvēle krita par labu siera kūkai, kuru neceptā versijā pirmo reizi mūžā pamēģināju pagatavot uz Ziemassvētkiem. Rezultāts bija lielisks, tomēr gribējās uzzināt kā tad garšo īsta, cepta siera kūka. Te nu talkā nāca pavasarī iegādātā Šerilas Lindblādas recepšu grāmata ”Siera kūkas” ar fantastiskām fotogrāfijām, dažādām idejām un neapšaubāmi garšīgu iznākumu.

Tomēr, kas tad tas īsti ir par zvēru? Spriežot pēc pēdējā laika popularitātes  mūsu pašu zemītē, siera kūka rādās, ir jaunā versija par veco labo torti. Kā stāstīts grāmatas ievadā, siera kūka esot bijusi pazīstama jau Senajā Grieķijā. Tomēr, salīdzinoši neseno uzvaras gājienu siera kūka uzsāka ASV, kur 19. gs. vidū kāds amerikāņu ražotājs sajauca pienu ar krējumu un laktozes baktērijām, radot krējumsieru Philadelphia, ko pazīstam arī šodien.

Lindblādas grāmatā piedāvātas visdažādākās siera kūku receptes, kas izskatās gana karaliskas, tomēr ne vienmēr draudzīgas maciņam. Receptes ir dažādas – gan ekstravagantas, kā piemēram, Espresso siera kūka ar šokolādes glazūru vai Amaretto vai Kahlua liķiera siera kūkas, gan arī vienkāršāki gardumi kā Zemeņu siera kūka, Piena šokolādes siera kūka vai Augļu pica. Kā pirmo izmēģinājuma trusīti pagatavošanai es izvēlējos vienu no demokrātiskākajām kūkām cenu ziņā – Citronu siera kūku. Ja pieņem, ka mājās ir tādas pamatsastāvdaļas kā sviests, olas un cukurs, tad siera kūkas kārotājiem var nākties atstāt lielveikalu tīklos ap 4 Ls. Šis ir tas gadījums, kad nopirkt ir lētāk, taču noteikti ne garšīgāk. Citronu siera kūka ir  gana salda, taču ar atspirdzinošu vēsmiņu, ļoti laba vasaras pēcpusdienai kopā ar draugiem pie limonādes vai kafijas tases kaut kur saulainā terasē.

Sastāvdaļas:

Pamatnei: 150 g Selgas cepumu, 3 ēdamk. sviesta.

Virsai: 400 g krējumsiera (Philadelphia, Mascarpone), 125 g rikotas, 200 ml pūdercukura, 4 ēdamk. kukurūzas cietes, 100 ml trekna skābā krējuma, 3 olas, rīvēta miziņa un sula no 1 citrona.

Glazūrai un rotājumam: 200 ml trekna skābā krējuma, 2. ēdamk. pūdercukura, rīvēta citrona miziņa.

Pagatavošana: Kā pirmo sagatavo cepumu groziņu. Smalkos gabaliņos sasmalcina cepumus – es izvēlējos šokolādes Selgu labākam garšas kontrastam. Visērtāk,  smalcināšanu darīt ar kombaini, bet ja tāds nav pieejams, tīri labi var izlīdzēties ar rokām un krūzītes dibenu. Kad tas izdarīts, izkausē sviestu un sajauc kopā ar cepumiem. Uzmanīgi ieklāj šo masu cepšanai paredzētajā veidnē ar noņemamu malu. Cepumu groziņu ieklāj  arī kādu centimetru gar veidnes malām uz augšu. Receptē dotais veidnes diametrs bija 18-20 cm, bet mana bija nedaudz lielāka, tādēļ paredzēto 150 g cepumu vietā, izmantoju visu Selgas paciņu.  Kad tas izdarīts, šis cepumu groziņš uz 10 minūtēm jāieliek krāsnī un pēc tam, neizņemot no veidnes, jāatdzesē, lai ieklātu pildījumu. Receptē teikts, ka siera kūku vislabāk cept ūdens peldē – ar 2 cm ūdens karstumizturīgā veidnē, ko ievieto cepeškrāsns apakšējā nodalījumā. Tā kā man nav speciālās veidnes šādiem gadījumiem, visām kūkām izmantoju mūžseno vecāsmammas gudrību un krāsns apakšā vienmēr turu bļodiņu ar ūdeni.

Pildījumu sagatavo ar mikseri saputojot krējumsieru un rikotu. Kā krējumsieru, es izmantoju Mascarpone, kas man liekas piemērotāks saldajiem ēdieniem. Īstu rikotu man neizdevās atrast pat pārķemmējot pilsētas lielveikalus, tādēļ nācās iztikt ar Maximā atrastu rikotas biezpienu – Oma Rikota (dzeltena paciņa, 0.37 Ls) , kura konsistence bija iespējami tuvāka īstajai rikotai.  Jāatzīstas, ka līdz šim es nemaz nezināju ko ar rikotu darīt. Ja nu vēl kāds brīnās – pēc definīcijas rikota ir biezpiena siers, kas, ja vien ir pacietība, no piena, saldā krējuma, citrona sulas un sāls, ir pagatavojams arī mājas apstākļos.

Saputotajai rikotai un krējumsieram pievieno cukuru un kukurūzas cieti un tad pa vienai, putojot pieliek arī olas. Pēc katras olas pievienošanas nepieciešams putot 1 minūti. Laiku neuzņēmu, tadēļ labāk skatīties pēc konsistences. Pēc olām, pievieno krējumu, citrona sulu un miziņu.

Kad tas paveikts,  maisījumu ievieto cepumu groziņā un cep 50 minūtes vai tik ilgi līdz kūkas vidus ir kļuvis stingrs un vairs ”neļurinās.” Protams, nevajadzētu arī pārcept kūkas malas. Kad kūka izņemta, pārlej to ar iepriekš sagatavoto glazūru – krējumu, kas samaisīts ar pūdercukuru un vēl uz 5 minūtēm ieliek cepeškrāsnī.

Tad kūku izņem un uz nakti ieliek ledusskapī ievilkties. No pieredzes, varu sacīt ka kūka ir garšīga arī tajā pašā dienā, tomēr vislieliskāko garšas buķeti tā patiešām iegūst nākamajā dienā, kad ir kļuvusi stingrāka un aromātiskāka. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar rīvētu citrona miziņu. Un lūk – sarežģītā, bet bezgala gardā siera kūka ir gatava svētku svinēšanai.

Advertisements

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: