Ābolu laika gardumi – versija par Ābolu galeti


Mana dārza ābeles, kas biezā slāni samētājušas ap sevi gatavus ābolus, liecina par rudens tuvošanos. Beidzot ir sācies ābolu laiks un tas savukārt nozīmē nepieciešamību tos pēc iespējas efektīvāk sabāzt dažādos pārtikas produktos.  Ja ievārījums jau ir apnicis, noderēs divas ļoti ātras un vienkāršas receptes. Pirmā no tām būs tāda kā versija par Ābolu galeti.

Sastāvdaļas: 250 g kārtainās mīklas, 1 ābols sagriezts kubiciņos vai šķēlītēs, 1 ēdamk. brūnā cukura, ½ ēdamk. kanēļa, ¼ ēdamk. muskatrieksta, 1 ola, 1 ēdamk. ūdens, ½ ēdamk. granulēta cukura.

Pagatavošana: Nomizo ābolu, izņem serdi un sagriež gabaliņos, vai šķēlēs. Ābolu gabaliņus ieliek bļodā, kur apviļā brūnajā cukurā, kanēlī un muskatriekstā. Man muskatrieksts nepatīk tādēļ iztiku bez tā. Ar mīklas rulli, kas apviļāts ar miltiem, izrullē mīklu četrstūra formā.  Lāpot slinkumu un taupot laiku un naudu, es izvēlējos jau gatavu kārtaino mīklu, ko nopirku uz akciju Rimi. Paciņā bija divas mīklas plāksnes, galetei izmantoju vienu no tām (250 g ) un pagatavoju nevis vienu lielu galeti, kā norādīts receptē, bet gan divas mazākas. Pieļauju, ka oriģināli galetēm izmanto cita veida mīklu, taču šis variants bija visvienkāršākais un garšoja ļoti labi.

Katra mīklas četrstūrīša vidū ieliek ābolus un aizloka mīklas stūrīšus uz augšu veidojot tādu kā paciņu.  Teorētiski galetei visus stūrīšus neaizloka līdz galam, bet tā kā man tas bija pirmais piedzīvojums ar šo konditorejas izstrādājumu, šo informāciju aptvēru tikai vēlāk. Tā nu attelā redzamais izskatās drīzāk pēc versijas par galeti.

Kad mīkla salocīta, sakuļ olu ar ūdeni (baidoties, ka tik mīkla nav bezgaršīga, pievienoju arī apmēram  2 tējk. cukura) un pārsmērē pāri pīrāgam. Pārkaisa arī granulēto cukuru – es izmantoju brūno Demeraras cukuru, kas mājās bija palicis vēl no maffinu cepšanas.

Pēc tam noklāj pannu ar cepamo papīru un cep aptuveni 20 minūtes vai kamēr pīrāgi ir viegli brūni. Šie pīrāgi vislabāk garšoja pavisam silti,  kontrastā ar aukstu pienu. Oriģinālrecepte iesaka arī vaniļas saldējumu. Šī noteikti ir viena no ātrākajām receptēm, kas patiešām arī garšo lieliski.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: