Tējas un kafijas galdam – skābā krējuma un citronu kēkss


Pamazām atklājas svētku sezona. Es to iesāku ar savas dzimšanas dienas svinībām, drīz jau arī Latvijas dzimšanas diena un tad jau Ziemassvētki. Ja jau svētki, tad nevar bez dāvanām, un vienu šādu dāvanu es sev sagādāju. Tā ir jaunā Marinas Neri pavārgrāmata ar visu izsakošo nosaukumu – Kūkas. Un jāatzīst, ka šī ir patiesi lieliska grāmata, jo pasniegtās receptes nav nedz sarežģītas, nedz ar Latvijā nepieejamiem produktiem, kā tas bieži gadās, receptes adaptējot no ārzemju blogiem. Tāpat grāmata ir pilna ar krāšņām ilustrācijām un kūkas, kēksi, maffini, tartes, ir glīti sadalīti atbilstošās nodaļās vieglākai meklēšanai.

Uz savas dzimšanas dienas svinībām, tā vietā, lai nopirktu torti kādā no lielveikaliem, nolēmu sevi apgrūtināt ar šiverēšanos pa virtuvi. Tā tapa skābā krējuma un citronu kēkss. Uzreiz jāsaka, ka tiem, kam kēksi negaršo, šis te, domas par šo izstrādājumu nemainīs. Taču tiem, kam garšo nedaudz sausāki našķi ar vieglu un saldu garšu, šis kēkss varētu iepatikties. Uzreiz jāpiebilst, ka šī recepte ir vairāk tādam tējas vai kafijas galdam ar draudzenēm, ne lielām svinībām. Labu niansi dod citrona glazūra, kurai diemžēl ir viens trūkums – nezinu vai manas nezināšanas vai dīvaina cukura dēļ, bet jau otro reizi taisot glazūru, kas sastāv no pūdercukura, pat ilgi maisot, neizdodas cukuru pilnībā izkausēt, tādēļ glazūra veidojas nedaudz kristāliska.

Sastāvdaļas: 300 g kviešu milti, 125 g mīksta sviesta, 125 ml skābā krējuma, 3 lielas olas, 200 g cukura, 1 ēd.k. smalki sarīvētas citrona miziņas, 1 tējk. cepamā pulvera ½ tējk. dzeramās sodas, ¼ tējk. sāls. Glazūrai: 60 g mīksta sviesta, 300 g pūdercukura, 1 ēd. k. smalki sarīvētas citrona miziņas, 3-4 ēd. k. svaigi spiestas citronu sulas.

Pagatavošana: Mīklas daudzums paredzēts kūkas veidnei 23 cm diametrā. Es šoreiz izmantoju ķieģelīša formu un mīklas izrādījās tieši tik cik vajag, jo krāsnī kēkss labi uzpūtās. Cepeškrāsni nepieciešams sakarsēt līdz 170 grādiem.

Vispirms atsevišķā bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. Lielākā bļodā saputo sviestu ar cukuru un citrona miziņu. Es putoju ar roku – vispirms koka karoti, pēc tam mēģinot izkausēt cukuru ar stampiņu, kas bija krietni nogurdinoši, bet ja mājās ir blenderis, droši vien ar to izdosies labāk. Kad masa ieguvusi gaiša krēma konsistenci, pa vienai maisot pievieno olas.

Tad pamīšus pievieno sauso miltu maisījumu un skābo krējumu un turpina maisīt, līdz mīklā nav kunkuļu, un tā ir ieguvusi vēlamo pabiezo konsistenci. Mīklu iepilda ietaukotā veidnē, kas pārkaisīta ar miltiem un uz 30-45 min ievieto cepeškrāsnī, līdz mīkla kļūst skaisti zeltaini brūna un iedurtais iesmiņš vairs nav mitrs.

Kamēr kēkss cepās, sagatavo glazūru. Jau atkal saputo sviestu un citrona miziņu un pamīšus pievieno pūdercukuru un citrona sulu, lai veidotos pabiezas konsistences viendabīga glazūra. Citrona sulas daudzumu skatījos uz acumēru, jo man prasījās nedaudz vairāk kā 4 ēd. k.

Kad kēkss atdzisis, pārziež to ar glazūru. Manā gadījumā, tas tika arī uz nakti ielikts ledusskapī, lai no rīta glazūra būtu ieguvusi vēlamo konsistenci un kēkss būtu saņēmis sev atbilstošo garšas buķeti.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: