Siera kūka ar iebiezināto pienu


Šīs neceptās siera kūkas recepte ņemta no Marinas Neri pavārgrāmatas, par kuru rakstīju iepriekš. Recepte izskatās viegla, sastāvdaļu nav daudz, taču neļaujiet šai viltīgajai kūkai jūs apmānīt. Šī kūka man sagādāja zināmus sirdēstus jau atkal pateicoties glazūrai. Pamazām secinu, ka turpmāk izvairīšos no konditorejas, kas pieprasa prasmes glazūras pagatavošanā. Bet par visu pēc kārtas…

Sastāvdaļas: 250 g sadrupinātu šokolādes vafeļu (es izmantoju Selgas šokolādes cepumus), 125 g izkausēta sviesta, 2 tējk. želantīna, 2 ēd.k. ūdens, 375 g krējumsiera, 50 g pūdercukura, 250 ml kafijas krējuma, 1 tējk. vaniļas esences, 250 g vārītā iebiezinātā piena.

Pagatavošana: No sastāvdaļu daudzuma vajadzētu sanākt 10-12 porcijām, un tas paredzēts kūkas veidnei diametrā 25 cm.

Vispirms sīki sasmalcina cepumus (es izlīdzējos tāpat ar rokām, jo šokolādes Selga visai viegli drūp), tad izkausē sviestu un sajaucot to ar cepumiem ieklāj kūkas veidnē ar noņemamām malām, veidojot groziņu. Kad tas paveikts, uz stundu noliek ledusskapī.

Tikmēr ķeras pie pildījuma pagatavošanas. Vispirms uzbriedina želantīnu divās ēdamkarotēs auksta ūdens. Man ūdens daudzums šķita nedaudz par mazu, bet paļāvos uz recepti. Rezultāts, manuprāt, varēja būt labāks, ja paļautos uz izjūtu, jo kūkas pildījums, kam pēcāk tika pievienots želantīns, nebija tik stingrs kā gribētos. Kad želantīns uzbriedis, tā krūzīti ieliek bļodā ar karstu ūdeni, un maisa līdz receklis izšķīst.

Bļodā sakuļ krējumsieru un cukuru, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno vaniļas esenci un izkusušo želantīnu, Rūpīgi sakuļ. Tad atsevišķi saputo saldo krējumu un iecilā pagatavotajā krēmā. Pusi pildījuma liek uz pamatnes, un virsū nelielās piciņās liek iebiezināto pienu. Pārklāj ar atlikušo pildījumu un novieto ledusskapī uz 3 stundām līdz pildījums sabiezējis.

Kūkas masa nav pārāk salda, par spīti tam, ka bagātīgi ziedu iebiezināto pienu. To vēlāk jākompensē glazūrai, kuru pagatavo šādi: katliņā uz nelielas uguns ielej atlikušo iebiezināto pienu un nepārtraukti maisot, sasilda. Tad 10 minūtes atdzesē un uzziež uz kūkas ar irbulīti veidojot spirālveida rakstus, lai kūka izskatītos glītāka. Un šeit nu viss nogāja griezi, jo kaut kādā veidā man izdevās piededzināt iebiezināto pienu, un tas ieguva nevis skaisto, karamelizēto nokrāsu un sīrupa konsistenci, bet gan sagāja no skata visai nepievilcīgos kunkuļos. Lietas apstākļi joprojām tiek noskaidroti 😛 , taču skaidrs ir viens – kūka nevarēja tikt pasniegta plika, tādēļ, aizskrēju uz veikalu un iegādājos Spilvas karameļu mērci, kas atklāti sakot, šo ķēpīgo desertu tad arī izglāba.

Ja nu gadījumā, jums izdodas pagatavot glazūru, tad kūku pēc pārklāšanas ieteicams atdzesēt ledusskapī vismaz 4 stundas. Manā gadījumā tā bija visa nakts, tādēļ varu droši apgalvot, ka vislabāk šo kūku ir gatavot iepriekšējā vakarā, jo tā ir visai laikietilpīga padarīšana. Attiecībā uz garšu, šī siera kūka ir nežēlīgi trekna – no tām tortēm, kur apēdot vienu gabalu, sajūti pēkšņu vēlmi izskriet pāris apļus ap māju, lai nosēdinātu kalorijas. Kopā ar karameļu mērci, kūka iegūst arī iztrūkstošo saldumu, un noteikti būs labs našķis tiem, kam patīk viss pārākajā pakāpē.

Advertisements

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: