Izcili gaumīgs seriāls: Mildred Pierce (2011)


Par šo seriālu, vai pareizāk sakot, mini sērijām, es nejauši uzzināju Twitter, kur kinokritiķe Dita Rietuma to bija nodēvējusi kā izcilu. Liels bija mans prieks, un mazs bija mans pārsteigums, kad uzzināju, ka šis seriāls nominēts arī prestižajai Golden Globe balvai kategorijā ”labākās mini sērijas”. Režisora Todd Haynes radītais Mildred Pierce, manuprāt, tik tiešām vērtējams pāris iedaļu augstāk kā lielais vairums seriālu, ko līdz šim esmu skatījusies. Vārdu sakot, seriāls ir pietiekami dziļš un izsmalcināts, lai būtu kā viena vesela filma. Būtībā tā ir ļoti laba filma, vienkārši sadalīta 5 daļās.

Mildred Pierce uzņemts pēc tāda paša nosaukuma romāna motīviem, un ja tic vikijai, veidots ļoti tuvu grāmatas sižetam un pat dialogiem. Šīs romāns savu pirmo ekranizāciju labākajās film noir tradīcijās piedzīvoja jau 40. gados, un tagad 2011. gadā HBO vadībā tiek atdzīvināts vēlreiz. Seriāla darbība norisinās Lielās Depresijas nomāktajā ASV. Galvenā varone Mildreda (Kate Winslet) ir mājsaimniece, kas pieradusi pie pārtikušas dzīves. Taču viss mainās, kad viņa izšķiras no vīra un paliek viena ar diviem bērniem. Mildreda ir laba pavāre, taču viņai trūkst jebkādas citas darbam nepieciešamās kvalitātes, īpaši tik smagos ekonomiskos apstākļos. Lepnums neļauj Mildredai pieņemt dažādus zema ranga darbus, tomēr beidzot naudas trūkums, viņu piespiež pieņemt oficiantes vietu kādā kafejnīcā. Tur viņa sastop un iemīl pleiboju Montiju (Guy Pearce), kas tad arī turpina turēties pie Mildredas brunčiem arī vēlāk, kad savas pusaugu meitas Vedas (Morgan Turner vēlāk Evan Rachel Wood) nopēluma vadīta, Mildreda izlemj nevis kalpot citam uzņēmumam, bet gan dibināt pati savu restorānu.

Šajās mini sērijās nav daudz notikumu. Tās, drīzāk izved cauri skatītāju vienas sievietes dzīves gājumam, īpašu uzmanību pievēršot tieši viņas attiecībām ar meitu, kas filmas laikā pieaug un kļūst par talantīgu mūziķi ar smagu raksturu. Vislielākā drāma norisinās tieši šo abu sieviešu starpā. Narcistiskā un izlutinātā Veda nicina savu piezemēto un vienkāršo māti, kas nekavējas upurēt visu savas talantīgās meitas dēļ. Lieki piebilst, ka par savu aklo mīlestību Mildredai nākas visai daudz ciest. Iespējams, tieši šis mātes aklais naivums pret vienkārši nevaldāmo meitu, mani nedaudz kaitināja visas filmas garumā. Otra sižeta šķautne vairāk pievēršas tieši attiecībām starp Mildredu un Montiju un parāda, ko nauda spēj izdarīt ar attiecībām, īpaši ja šī nauda ir sievietei… Fonā tiek ļoti veiksmīgi attēlots politiskais un ekonomiskais fons, kas raksturīgs 30. gadu Amerikai, tādējādi radot pilnīgu un viengabalainu stāstu. Filma ir ļoti detalizēta, bet bez liekiem izskaistinājumiem un varoņu glorifikācijas. Liels filmas pluss ir skaistā Kate Winslet, kas lieliski iejūtas mazliet vecišķās Mildredas tēlā. Jāsaka, ka šis seriāls man lika uz viņu palūkoties pavisam citādākā, pozitīvākā gaismā. Treileris šeit

Šis ir seriāls nopietnai un pieaugušai auditorijai, taču vietām lēnais plūdums spēj arī nedaudz garlaikot. No manas puses 9 Tējtasītes, jo man vienmēr ir patikušas un patiks laikmetīgās drāmas.

4 komentāri

  1. Man ļoti patika! Paldies, Tasīt!
    Kas par autiņiem 30.gados!! Daudz smukākas un ticu, ka daudz labākas un izturīgākas nekā mūsdienu Kaškaji, Priusi, Jarisi un Džūki. Fascinēja skalojamā kaste un pods, kurā vēma galvenā varone. Nu tas, ka rozā krāsā! Glauni. Ļoti nepatika pēc rakstura pagalam izlaistā Mildredas meita. Ciest nevaru izlaistas meitenes/sievietes. Naudas vienība mārciņa. Redzēju to, ka Mildreda iepirkās tirgū. Vai tas var būt? Kur dolārs? Vēl pamanīju, ka vīriešiem šlipse ļoti īsa. Tāda mode? Pēc puikas tāds vīrietis izskatās!

    Patīk

    1. Par autiņiem pilnīgi piekrītu, ļoti patīkami bija skatīties uz retro modeļiem. Tiešām daudz šarmantāki, nekā mūsdienu mašīnas. Mildredas meita, ka jau rakstīju, mani arī kaitināja visas filmas garumā, drīzāk kā tēls, jo aktrise, manuprāt, lomu pildīja visnotaļ eleganti. Naudas vienību nepamanīju, liekas dīvaini, ja tā ir mārciņa…bet no ekonomikas viedokļa par to laiku neko daudz nezinu, tādēļ man grūti spriest. Kas attiecas uz modi, šlipses man paslīdēja garām, bet esmu pārliecināta, ka tādas arī bija modē, jo filmas stilists izskatās bija piestrādājis pie apģērbu autentiskuma. Es savukārt, nevarēju novērst acis no Vedas garderobes, likās ļoti eleganta, izņemot to kleitu, kuru viņa pašuva koncertam.

      Patīk

  2. Ļoti gards skatāmais! Īsta pērle! viss ieturēts tādā smukā stilā – apģērbs, frizūras, tā laika skaistuma standarti un runas veidz, ak…! Šarmantais mačo mēēēn Montijs ar savu matu sakārtojumu vispār kā punkts uz i 🙂

    Patīk

    1. Pievienojos par Montiju, ļoti labi izstrādāts tēls gan vizuāli, gan pēc rakstura Un mati…jā, tiešām pamanāma frizūra 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.