Svētku galdam: Amaretto siera kūka


Kas gan labāk iederas uz Svētku galda, kā ēdieni, kuros ir kanēlis, muskatrieksts vai aromātisks liķieris? Tieši tādēļ nolēmu Svētkos gatavot tieši Amaretto siera kūku. Iemeslu to pagatavot, es meklēju jau no vasaras,  kad iegādājos Šerilas Lindblādas pavārgrāmatu ar nosaukumu Siera Kūkas. No šīs pašas grāmatas ņemta recepte arī Citronu siera kūkai, par kuru rakstīju iepriekš, un jāsaka, ka Amaretto siera kūkas versija ir visnotaļ līdzīga savai priekšgājējai.

Pirmo reizi iegādājos Amaretto liķieri, bet jau acumirklī sapratu, ka tam piemīt lielisks aromāts, tāpat kā citām šīs kūkas sastāvdaļām – kanēlim un muskatriekstam. Kopā ar mandelēm šai kūkai būtu jārada ideāla Ziemassvētku noskaņa. Rezultātā, jāsaka, ka kūka ir ļoti garšīga, īstena siera kūka, ar maigi skābenu garšu un lielisku citrona piesitienu, tomēr tai nedaudz trūkst svētku aromāta, es to skaidroju ar to, ka ar garšvielu un Amaretto daudzumu, kas norādīts receptē acīmredzami nepietiek.

Tāpat, jāņem vērā, ka kūkas pagatavošanai nepieciešama labas kvalitātes cepamā forma ar noņemamajām malām, jo siera kūkām, ko esmu gatavojusi savā, ne visai high end pannā, ir tieksme palikt bez maliņām, kad atveru formas noņemamo malu, un bez dibena, kad mēģinu to noņemt no plātes. Iespējams, no tā varētu izvairīties iesmērējot formu ar sviestu, taču man ne visai patīk taukaina garoziņa.

Sastāvdaļas: Pamatnei: 200 g Selgas cepumu (es ņēmu šokolādes), 50 g sasmalcinātu plaucētu mandeļu (es ņēmu mandeļu skaidiņas), ½ tējk. malta muskatrieksta, ½ tējk. malta kanēļa, 3 ēdamk. izkausēta sviesta. Pildījumam: 600 g krējumsiera (piem. Mascarpone), 175 ml pūdercukura, 3 ēdamk. kviešu miltu, 3 olas, 3 ēdamk. Amaretto liķiera, rīvēta miziņa un sula no 1 citrona. Glazūrai: 400ml, skābā krējuma, 50 ml pūdercukura, 1 tējk. vaniļas cukura.

Pagatavošana: Cepeškrāsni sakarsē līdz 175 grādiem. Sasmalcina cepumus un mandeles sīkos gabaliņos. Pievieno muskatriekstu, kanēli un izkausētu sviestu. Samaisa un ievieto pannā ar noņemamām malām, veidojot groziņu. Liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm.

Tikmēr pagatavo pildījumu. Sakuļ svaigo sieru, pievieno cukuru un kviešu miltus. Lai gan receptē norādīts, ka nepieciešams 600 g krējumsiera, es iztiku ar vienu lielo Mascarpones iepakojumu 500 g apmērā un nemanīju nekādas nopietnas problēmas. Putojot sieru, pa vienai pievieno olas. Pēc katras olas pievienošanas puto vienu minūti. Pielej Amaretto liķieri, citrona miziņu un citrona sulu. Izņem no krāsns un atdzesē cepumu groziņu. Tad iepilda siera masu groziņā un ievieto krāsnī apmēram uz 55 minūtēm vai kamēr vidus kļuvis stingrs. Man sanāca nedaudz ilgāk, jo pēc 55 minūtēm manas kūkas vidus vēl ”ļurinājās”.

Kamēr kūka cepās, bļodā sajauc skābo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru un samaisa. Pārlej masu gatavajai kūkai un ievieto krāsnī vēl uz 5 minūtēm, vai kamēr krējums labi ievilcies kūkā. Uz nakti kūku ievieto ledusskapī. Pieredze rāda, ka siera kūkas allaž garšo labāk no rīta. Pirms pasniegšanas izdekorē ar svaigiem augļiem. Lieliski iederēsies ar kafiju kā mazliet smalkāks saldais ēdiens gan Ziemassvētkos, gan Jaunajā Gadā.

Advertisements

2 komentāri

  1. Eh… Ja vien manās mājās strādātu cepeškrāsns…

    Like

    1. Arī manās mājās jau daudzus gadus nestrādāja cepeškrāsns. Kad gribējās gardumus cept, devos pie Omes. Šajos Ziemīšos beidzot tikām pie jaunas plīts, tādēļ varētu sacīt, ka šī kūka ir pats pirmais kucēns jaunajā krāsnī 🙂

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: