Ziemassvētku kūka Jaunajā Gadā


Tā nu ir sanācis, ka lielāko daļu lietu, es vienmēr paveicu ar nokavēšanos. Tas pats attiecināms uz tradicionālās Ziemassvētku kūkas pagatavošanu tikai Jaunā Gada galdam. Jau sen gribēju pamēģināt pagatavot šo žāvētiem augļiem pilno un aromātisko kūku, tikai nevarēju atrast recepti, kas mani pilnībā apmierinātu. Visbeidzot nosliecos par labu Ievas Ēdieni decembra numurā publicētajai.

Neviens nav ideāls, kur nu vēl kūka, kas gatavota uz jaunas cepeškrāsns, par kuru cepējai vēl ir maza nojēga, tādēļ, arī šai kūkai sanāca daži mazi fail. Mazlietiņ neglītuma piedzīvoja pati kēksa garoziņa, kas nosauļojās nedaudz tumšāka kā paredzēts. Taču ja neņem vērā šo sīkumu, kūkas garša ir lieliska. Tā kā izmantoju apelsīna sukādes un Amaretto liķieri brendija vietā, mana kūka sanāca debešķīgi smaržīga. Tā ir ļoti salda, bet sātīga un pilnībā atpelna savu nosaukumu kā Ziemassvētku Kūka, jo sastāvā ir arī tradicionālās garšvielas – ingvers un kanēlis, kas līdztekus žāvētajām plūmēm, rozīnēm un dzērvenēm, rada īstu garšas eksploziju. Jāsaka, ka kūka nav no lētajām, nedz arī no tām, ko var pagatavot uz ātru roku. Šo kūku vislabāk cept pāris dienu pirms Svētkiem, lai ieceptie labumi ”sakožas”. Es glabāju savu kūku ledusskapī apklātu ar pārtikas plēvi divas dienas pirms pasniegšanas.

Sastāvdaļas: 180 g sviesta, 200 g cukura, 500 žāvētu augļu un rozīņu maisījuma, pusapelsīns, puscitrons, 75 ml brendija, 2 olas, 100 g mandeļu vai riekstu, 200 g miltu, ½ tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. piparkūku garšvielu, 1 tējk. kanēļa, 1 tējk. malta ingvera, rīvmaize.

Pagatavošana: Vispirms sagriež augļus mazākos gabaliņos, rozīnes atstāj veselas. Es atstāju vienā gabalā arī žāvētās dzērvenes. Pierīvē apelsīna un citrona miziņu. Virsū uzspiež citrona un apelsīna sulu. Pielej brendiju (vai manā gadījumā Amaretto liķieri), samaisa un atstāj uz brīdi ievilkties.

Pēc laiciņa, augļus pārliek katliņā un kopā ar sviestu un cukuru karsē, līdz cukurs izkusis. Nedaudz padzesē un tad pievieno mandeles vai riekstus (es izmantoju riekstu asorti garšas bagātībai). Maisījumā uzmanīgi iemaisa olas.

Atsevišķi izsijā miltus, iemaisa cepamo pulveri un garšvielas. Man nācās iztikt bez piparkūku garšvielu maisījuma, jo visi bija patukšojuši veikalu plauktus, tādēļ, tā vietā, sadrupināju un pievienoju krustnagliņu un pavisam nelielu šķipsniņu muskatrieksta. Miltu masu pievieno ogu masai un samaisa. Ietauko ķieģelīša formas veidni (receptē paredzētais izmērs 130 x 230 cm) ar sviestu vai cepamo margarīnu un izbārsta ar rīvmaizi. Biezo mīklu izlīdzina veidnē. Liek cepties sakarsētā krāsnī 160 grādu temperatūrā un cep apmēram pusotru stundu. Tā vismaz norāda recepte – manā gadījumā kūka bija jārauj no krāsns laukā jau pēc apmēram 50 minūtēm, jo tā sāka pārklāties ar ne visai glaimojošu, melnu garozu.

Kad kūka atdzisusi, izgāž to no veidnes, atdzesē un pārslaka ar alkoholu. Ja vēlas kūku greznot, pārklāj to ar aprikožu vai kādu citu gaišo ievārījumu un nobārsta ar sukādēm. Man kūka likās gana sātīga un garda arī bez šī rotājuma, tādēļ priekšroku devu vienkārši pūdercukuram.

Kā jau fotogrāfijā redzams, manai kūkai ir tendence drupt, nezinu vai pie vainas panna vai mana ”meistarība” 😀 , taču ceru, ka jums izdosies labāk. Laimīgā kārtā, garša no tā necieš. Labu apetīti un garšīgu Jauno Gadu!


Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: