Eksotiskā rikotas siera un apelsīnu plātsmaize


Dienās, kad aiz loga bija -25 C domājams daļa no mums vēlējās kaut būtu piedzimuši siltākā vietā, kur ziemas ir maigākas un saules ir krietni vairāk. Ģeogrāfiskos platuma grādus diez kā mainīt nevar, toties kā sauli un sildītāju var izmēģināt recepti, kas ir krāsaina, sulīgas citrusu garšas pārpilna, un noteikti atgādina par atvaļinājumu siltajās zemēs. Šo lielisko recepti jau atkal atradu kulinārijas portālā četras sezonas.lv Būtībā tā ir kā jauna citzemju versija parastajai ābolu vai rabarberu plātsmaizei, ko cep mūsu vecmāmiņas.

Sastāvdaļas kūkai: 2 olas, 60 g brūnā Demeraras vai baltā cukura (es kļūdas pēc pievienoju 100 g, taču kūka nemaz nebija par saldu), 100 g mīksta sviesta, 200 g rikotas siera, 120 g kviešu miltu, ½ tējk. cepamā pulvera, apelsīns, dažas piles mandeļu esences. Sastāvdaļas sīrupam: 1 citrona sula, 100 g brūnā Demeraras cukura.

Pagatavošana: Ar putojamo slotiņu saputo cukuru un olas (apmēram minūti, kamēr cukurs nedaudz pakusis), tad pievieno sviestu, kas paturēts istabas temperatūrā, kā arī rikotas sieru. Kārtīgi samaisa un piesijā miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Pievieno pāris pilienus mandeļu esences. Mana rīcībā bija tikai mandeļu aromatizētājs, tādēļ izmantoju to. Mīkla smaržoja, taču izcepoties, aromāts bija zudis.

Ievieto un izlīdzina gatavo mīklu četrstūra pannā (vidēji 25 x 25 cm), kas iepriekš izklāta ar cepamo papīru. Tad sagriež apelsīnu plānās ripās un noņem tam mizu. Cenšas noņemt arī baltumus, jo izcepoties tie var padarīt kūku rūgtu. Tāda tendence, nezin kāpēc, ir arī pašam apelsīnam. Apelsīna šķēlītes vai gabaliņus kārto pāri mīklai. Oriģinālajā receptē norādīts, ka nepieciešami 3 apelsīni, taču kūkas lielums, manuprāt, ir piemērots tikai vienam lielam auglim. Uzkarsē krāsni līdz 200 C temperatūrai un cep plātsmaizi vidēji 30 min.

Pa to laiku sagatavo citronu sīrupu: izspiež sulu no citrona, pievieno brūno cukuru un karsē uz vidējas (drīzāk vidēji mazas) uguns, nepārtraukti maisot. Kad cukurs izkusis pārtrauc maisīt un apmēram minūti pavāra. Kad kūka kļuvusi zeltaini brūna, to izņem no krāsns un pārlej ar citronu sīrupu. Pirms pasniegšanas plātsmaizi atdzesē.

Advertisements

2 komentāri

  1. Šī izskatās ļoti laba, brīvdienās būs jāizmēģina. No sākuma izlasīju, ka tā ir erotiskā plātsmaize, bet re kā, tomēr- eksotiskā. 😀

    Like

    1. Ha, ha sasmējos – nupat man draudzene arī sacīja, ka izlasījusi erotiskā plātsmaize. Laikam visi noskaņojušies uz Valentīna dienas mielastu 😀

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: