Mājās gatavoti auzu cepumi


Nekad neesmu bijusi īpaši tuvās attiecībās ar cepumu cepšanu un liela daļa veikalā nopērkamo man ne visai garšo. Tai skaitā arī apaļie, gludie auzu cepumi, kas lielākoties ir lēti un garšo tā it kā būtu pagatavoti no visa, kas palicis pāri. Toties, man vienmēr ir garšojuši tie dārgie – papīra maisiņos ~ 2 Ls iepakojumā ar dažādām piedevām. Manuprāt, šādu cepumu cena ir visai neadekvāta tādēļ, nolēmu riskēt un mēģināt pagatavot mājas apstākļos auzu cepumus, kas būtu apveltīti ar īstu garšu un patīkamu struktūru, bet neizmaksātu veselu bagātību.

Iedvesmu smēlos šeit, bet sastāvdaļas samazināju uz pusi un riekstu vietā izmēģināju rozīnes. Šie cepumi izdevās daudzkārt labāk kā biju gaidījusi – saldi, kraukšķīgi un ļoti smaržīgi, kā radīti šiem aukstajiem ziemas vakariem. Turklāt cepumi prasīs pavisam neilgu laiku un būs visnotaļ ekonomiski, jo pagatavojami no lietām, kas lielākoties jau atrodas virtuvē. No sastāvdaļu daudzuma sanāks viena kārtīga paplāte.

Sastāvdaļas: ½ glāze mīksta sviesta, ½ glāze brūnā cukura, 2 ēd.k. baltā cukura, 1 ola, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, 3 ēd.k. miltu, 1 tējk. kanēļa, ½ tējk. sāls, ¼ tējk. sodas, 1 ½ glāze ātri vārāmo auzu, sauja rozīņu vai citu piedevu.

Pagatavošana: Bļodā ieber brūno un balto cukuru. Pievieno pēc iespējas mīkstāku sviestu un samaisa. Pievieno olu un vaniļas ekstraktu.  Atsevišķā bļodā sajauc miltus, sāli, sodu un kanēli. Miltu maisījumu iesijā sviesta maisījuma. Kārtīgi izmaisa, lai pazustu kunkuļi. Pievieno auzas un iejauc tās mīklā, lai būtu apsegtas. Tad pievieno, iepriekš ūdeni pamērcētas, rozīnes vai citas piedevas pēc izvēles.

Izklāj pannu ar cepamo papīru un ar karoti, vai rokām no biezās mīklas veido nelielas piciņas. Mīklu pieplacināt pie pannas un veidot aplīšus labi izdosies ar iepriekš siltā ūdeni samērcētu dakšiņu. Kad cepumi ieguvuši vēlamo formu, tos liek 165 C grādu uzkarsētā krāsnī, augšas un apakšas režīmā, vidējā nodalījumā un cep apmēram 20 min kamēr cepumi ir zeltaini brūni. Atdzesē un pasniedz ar aukstu pienu.

Advertisements

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: