Viktorijas laika biskvītkūka


Kulinārijas portāls četras sezonas.lv bija izveidojuši lielisku rakstu sēriju par Viktorijas laikmeta tējas dzeršanas tradīcijām un našķiem, kas tolaik bija jāliek galdā. Tā kā šis ir mans mīļākais vēstures periods, arī es neatturējos, un izmēģināju vismaz vienu no aprakstītajām kūkām. Mana izvēle krita uz Viktorijas laika biskvītkūku, tieši vienkāršības un nelielā sastāvdaļu daudzuma dēļ. Kūka domāta pasniegšanai kopā ar tēju, un vēlams arī putukrējumu.

Sastāvdaļas: 175 g sviesta, istabas temperatūrā, 175 g pūdercukura, 175 g kviešu miltu, 3 olas, istabas temperatūrā, 1 ½ tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, 300 g ievārījuma, 3 ēd.k. pūdercukura pārkaisīšanai.

Pagatavošana: Bļodā sakuļ sviestu ar pūdercukuru. Tā kā šis uzdevums nebūt nav viegls, jo pūdercukuram ir tieksme salipt ar sviesta klučiem, putot vajadzēs kādu laiciņu līdz sviests kļūst krēmīgs. Receptē norādītas 7 minūtes. Atsevišķā bļodiņā ar dakšiņu viegli saklapē olas, un pa daļām kuļot, pievieno sviesta masai. Lai iegūtu gaisīgāku kūku, nepieciešams izvairīties no kunkuļiem. Pēc tam piesijā miltus, kas sajaukti ar sāli un cepamo pulveri. Pievieno vaniļas ekstraktu un viegli samaisa.

Mīklu liek ar cepamo papīru izklātā 23 cm diametra veidnē, un cep 190 C temperatūrā 20-25 minūtes līdz biskvītā iedurtais irbulītis nāk ārā tīrs. Biskvītu atdzesē un pārgriež horizontāli uz pusēm (vēlams vienādās daļās, nevis kā manā gadījumā, kad nazis notrīcēja) un noziež ar ievārījumu. Tā kā man nebija zemeņu ievārījuma, bet ledusskapī bija aizķērušās saldētas avenes, es tās sablendērēju ar pūdercukuru un izmantoju ievārījuma vietā. Jāsaka, ka kūkas garša bija laba, tomēr recepte ir nedaudz par vienkāršu un sausu. Situāciju noteikti varētu glābt putukrējums, kura man tobrīd mājās nebija. Domājams, ka pagatavotais biskvīts lieliski garšotu tortēs.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: