Jauns laikmets, jauns Holmss – BBC seriāls Sherlock


Par britu seriālu Sherlock uzzināju neilgi pēc otrās Šerloka Holmsa filmas debijas uz lielajiem ekrāniem. Internetā lasāmās atsauksmes bija vairāk nekā pozitīvas, tādēļ nolēmu paskatīties, ar ko tad seriāls atšķiras no Daunija un Lova plosīšanās kinoteātros. Rezultātā jāsaka, ka uzdūros kaut kam patiešām ekselentam. Nav īsti piemērota vārda, kas aprakstītu interesi ar kādu es noskatījos pirmo sezonu.

Seriāla darbība norisinās mūsdienās, kad Doktors Vatsons (Martin Freeman) neraksta viss memuārus, bet blogu ar kura palīdzību potenciālie klienti atrod pārgudro un neciešamo Šerloku Holmsu (Benedict Cumberbatch), bet noziegumu atrisināšanai nepieciešamās informācijas iegūšanai, abi detektīvi izmanto iPhone. Katrā seriāla sērijā tiek risināts kāds jauns noziegums, kas veiksmīgi tiek pārnests mūsdienu apstākļos un situācijā, piemēram, stāstā par Bāskervila Suni, tiek risināts jautājums par ģenētiskiem eksperimentiem ar dzīvniekiem militāros nolūkos. Seriālam ir arī daudz elementu, kas padara skatīšanos baudāmāku. Piemēram, veids, kā Šerloks domā, tiek parādīts ar vizuāliem līdzekļiem, it kā viņa smadzenes darbotos kā dators – skaitļu un burtu rindās.

Šis Šerloks Holmss ir piecreiz neciešamāks, trīsreiz pievilcīgāks un par pāris iedaļām ķertāks par Daunija attēloto varoni. Savukārt šis Doktors Vatsons, ir vēl pragmatiskāks, krietni mazāk herojisks, krietni vairāk cilvēcīgs, turklāt vēl ar lielisku humora izjūtu. Apbrīnas vērts, manuprāt, ir arī Šerloka nāvīgais ienaidnieks, sociopāts Džeimss Moriartijs (Andrew Scott), kurš ir tieši tik ģeniāli vājprātīgs varonis, kādus gadiem ilgi mēģina parodēt un atdarināt daudzu supervaroņu filmu veidotāji. Šoreiz labā nozīmē, jo Moriartijs patiešām ir cienīgs asprātīgā un iedomīgā, bet ģeniālā Šerloka pretinieks. No tēliem nevar nepieminēt Holmsa nepiepildīto mīlestību Irēnas Adleres personā (Lara Pulver), kas šajā seriālā bija pārvērtusies tādā kā 21. gadsimta ”bargajā kundzē.”

Manuprāt, tieši perfekti nostrādātie tēli ir seriālā stiprākā puse. Man ir visnotaļ grūti atturēties no seriāla veidotāju celšanas debesīs sākot jau ar fantastiski labo scenāriju, ļoti gaumīgi ieturētu vizuālo stilu, asprātīgiem un jēgpilniem dialogiem un oriģinālu pieeju sen zināmām lietām. Šis Šerloka un Vatsona modernizēšanas eksperiments pavisam noteikti ir izdevies un pelnījis atzinību.

Abas seriāla sezonas (6 sērijas) paskrien nemanot, par spīti tam, ka viena sērija ir pusotru stundu gara. Diemžēl līdz nākamajām sērijām kāds laiciņš būs jāpagaida. Šis ir viens no tiem retajiem gadījumiem, kad seriālam gribu piešķirt visas 10 Tējtasītes. Treileris šeit

6 komentāri

  1. Dažkārt par seriāliem valda uzskats, ka tie ir domāti tikai izklaidei un tiem nav nekādas mākslinieciskas vērtības. Un es pati skatos tādus, kurus itin viegli es varētu ierindot šajā skalā, izņemot Sherlock, ka krietni pārspēja manas cerības, ņemot vērā, ka pirms tam augsti vērtēju arī Gaja Ričija radītās interpretācijas par Holmsu. Modernizācija ļauj Šerloka prātam darboties tā, kā tas nebija iespējams 19.gs.beigās, tas, iespējams, arī atsvaidzina seriālu no visiem iepriekšējiem ekranizējumiem. Bet, jā, tas lielākais seriāla trumpis, manuprāt, ir varoņu raksturi (te laikam es varētu pieminēt Vatsonu, kurš mani līdz šim bija kaitinājis) un savstarpējās attiecības. Nu ko, izskatās, ka arī 21. gadsimtā Šerloks Holmss var pārsteigt – arī es šim seriālam varētu dot vienīgi augstāko novērtējumu.

    Patīk

    1. Pilnīgi piekrītu par māksliniecisko vērtību. Dažkārt pašai uz sevi dusmas, ka tērēju laiku skatoties dažus seriālus kuros nav nekā vairāk ka glīti aktieri, dārgas drēbes un vāja sižeta līnija. Prieks, ka tomēr pa retam uzražo ko tādu kā Sherlock.
      Vatsona tēls man arī ļoti patika, īpaši tas, kā viņš rūpējās par ķerto Holmsu.

      Patīk

  2. Man šis arī nopelnīja augstāko vērtējumu,jo sen nebiju skatījusies kaut ko tik labu visās nozīmēs.Pēc otrās sezonas noskatīšanās bija vēlme kaut jau būtu arī trešā gatava 🙂

    Patīk

    1. Es nekādīgi nevarēju atrauties no pirmās sezonas, un skatīšanās pat ievilkās dziļi naktī. Reti, kad ir tādi seriāli pēc kuriem tik ļoti gribas, lai tūliņ, tūliņ būtu nākamā sezona 🙂

      Patīk

  3. Kristīne · · Atbildēt

    Piekrītu,ka seriāls tiešām izdevies. Sižets un varoņu tēlojums ideāls. Mūsdienu tehnologiju pielietojums- ne padaudz,ne pa maz,ļoti vieta. Nebija miers kamēr noskatījos abas sezonas.

    Patīk

    1. Jā, par tehnoloģijām trāpīgi pateici. Man viņas šajā seriālā likās neuzkrītošas, bet noderīgas. Tieši tādas, kādām tām būtu jābūt arī ikdienā.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.