Tradicionālais biezpiena sacepums


Jau no bērnu dienām, esmu vēlējusies pagatavot īstu biezpiena sacepumu, īsti latviskā garā ar rozīnēm un pārlietu ķīseli. Beidzot saņēmos un sekoju Dienas Ēdienu februāra numurā publicētajai biezpiena sacepuma receptei. Recepte ir diezgan lēta un ļoti vienkārši un ātri pagatavojama. Tiesa, šai receptei ieteicams izvēlēties patiešām garšīgu biezpienu. No sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram 3 nelielas porcijas.

Sastāvdaļas: 250 g biezpiena, 1 ola + 1 ola pārziešanai, 50 g cukura, 20 g miltu, 15 g sviesta, citrona miziņa, 20 g žāvētu augļu (rozīnes, aprikozes), 7 g vaniļas cukura.

Pagatavošana: Biezpienu samaļ gaļas mašīnā vai blenderī, līdz veidojas pastai līdzīga konsistence, Ja izmanto vājpiena biezpienu, blendējot, tam pielej nedaudz saldā krējuma. Pēc tam atdala 1 olas dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumu pievieno biezpienam, baltumu sakuļ stingrās putās. Pievieno cukuru un vaniļas cukuru, un samaisa. Izkausē sviestu, tā lai tas ir šķidrs, bet ne karsts un pievieno biezpiena masai.

Sasmalcina žāvētos augļus. Tā kā es izmantoju tikai rozīnes, iepriekš tās izmērcēju ūdenī, lai tās būtu mīkstākas. Augļus pievieno biezpiena masai un pierīvē arī nedaudz citrona miziņas. Ja pievienos pārāk daudz, sacepums varētu kļūt rūgtens. Piekaisa arī miltus un kārtīgi samaisa. Tad iecilā arī sakultos olu baltumus.

Ja sacepumu paredzēts ņemt ārā no cepamā trauka, to pirms mīklas iepildīšanas, ieziež ar sviestu. Ja sacepums tiek cepts mazos trauciņos no kuriem paredzēts to ēst, trauciņu var neieziest. Masu lej siltumizturīgā traukā, izlīdzina un cep 15-20 minūtes 180 C temperatūrā, līdz biezpiens viscaur izsilst un virsiņa paliek brūna. 3-4  minūtes pirms sacepuma ņemšanas laukā no krāsns, to pārziež ar sakultu olu. Atdzesē un pasniedz ar ķīseli.

Advertisements

3 komentāri

  1. Paldies no manis un manas saimītes par izdevušos un gardo sacepumu. ;-)Tieši gribējās atrast tādu receptīti bez mannā- un te tā arī bija. Vienkārši pagatavojama un patiešām garda!

    Like

    1. Prieks, ka noderēja 🙂

      Like

  2. Paldies par receptīti!🙌

    Publicējis 1 person

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: