Franču ”Gratin” jeb latviešu kartupeļu sacepums


Gratin ir ēdiens, kas savas kulinārijas saknes ir aizsācis Francijas laukos. Mūsu versijā to droši vien varētu saukt par sacepumu jo šim ēdienam ir tāda pati struktūra. Gatavojot šo kulinārijas brīnumu nebiju cerējusi, ka ēdiens, kura sastāvā nav gaļas, patiesi var būt tik sātīgs. Šis sacepums lieliski paēdinās ģimeni pēc brīvdienas, kas pavadīta svaigā gaisā. Recepte ņemta šeit.

Sastāvdaļas: 1,10 kg nomizotu, plānās šķēlēs sagrieztu kartupeļu, 550 ml piena, 200 ml salda krējuma, nedaudz sāls pēc garšas, 3 nelieli timiāna zariņi, tikai lapiņas, svaigi rīvēts muskatrieksts, 5 rīvējieni, 180 g sarīvēta labi kūstoša siera, 1 ķiploka daiva, sviests pannas ieziešanai.

Pagatavošana: Nomazgā, nomizo un plānās ripās sagriež kartupeļus. Liek tos katlā un pārlej ar pienu un saldo krējumu. Pieber sāli, timiānu un pierīvē muskatriekstu. Man nebija svaiga timiāna un muskatrieksta, tādēļ izmantoju kaltētus. Maisījumu samaisa un liek uz vidējas liesmas līdz uzvārījies. Kad uzvārījies, ik pa laikam maisot, uz vidēji mazas liesmas vāra apmēram 15 minūtes. Jāuzmanās, lai nepiedegtu katliņa apakša, un maisot jāmēģina nesastampāt kartupeļu šķēlītes. Kad masa uzvārījusies, pievieno trešdaļu rīvētā siera un izmaisa.

Ar sviestu ieziež cepamo formu – stikla vai labāk keramikas. Pēc tam, iesmērē to ar notīrītu ķiploka daiviņu un lej uzvārīto kartupeļu masu pannā. Masu pannā izlīdzina un pārber ar nākamo trešdaļu rīvētā siera. Liek krāsnī, kas uzkarsēta 180 C temperatūrā uz vidēji 30-40 min. Kādas 10 min pirms ņemšanas laukā, pārber sacepumu ar atlikušo sieru. Pasniedz karstu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: