Itāļu versija par biezpienkūku – Torta di Ricotta


Šīs kūkas izcelsme meklējama Itālijā, taču pagatavota mūsu pašu apstākļos, tā stipri vien atgādina biezpiena kūku, kādas jau no bērnības dabūjamas veikalos un kafejnīcās. Kūkas pamatnē atrodas kaut kas līdzīgs smilšu mīklai, taču pildījumā biezpiena vietā tiek lietots rikotas siers. Šī ir visnotaļ dīvaina kūka, jo vislabāko garšu ieguva tieši pēc trīs dienu nostāvēšanas ledusskapī.

Recepte ņemta no manas iemīļotās Šerilas Lindblādas grāmatas Siera Kūkas. Kūkas pagatavošanai vislabāk noderēs tartes robainā kūkas forma apmēram 28 cm diametrā. Pildījuma sastāvdaļas samazināju uz pusi, jo man mājās bija tikai 250 g rikotas siera. Šeit publicēju oriģinālo recepti, taču der atcerēties, ka izmantojot uz pusi mazāku pildījuma sastāvdaļu daudzumu, arī cepšanas laiks samazinās.

Sastāvdaļas mīklai: 250 ml kviešu miltu, 100 ml pūdercukura, 125 g auksta sviesta, 1 olas dzeltenums, 1 ēdamk. auksta ūdens.Sastāvdaļas pildījumam: 500 g rikotas siera, 200 ml pūdercukura, 2 ēdamk. miltu, 1 ēdamk. vaniļas cukura, 2 olas, 4 olu dzeltenumi, 200 ml skābā krējuma, rīvēta miziņa un sula no 1 citrona.

Pagatavošana: Vispirms gatavo mīklas pamatni. Bļodā sajauc miltus ar cukuru un ar pirkstiem ieplucina auksta sviesta gabaliņus. Tad pievieno olu dzeltenumus, ūdeni un samīca bumbā. Receptē rakstīts, ka mīklu jāapsedz un jānoliek malā uz dažām minūtēm. Es savu mīklas bumbu, kas negribēja turēties kopā, ietinu pārtikas plēvē un uz padsmit minūtēm ieliku ledusskapī. Iespējams, sastāvdaļu proporcijas nav pareizas, jo mīkla arī pēc izņemšanas no ledusskapja, neturējās kopā un izrullēt to nebija iespējams. Tādēļ, pannā to mēģināju vienmērīgi izlīdzināt ar pirkstiem un diemžēl, biskvīts galarezultātā bija nedaudz nelīdzens.

Pa to laiku pagatavo kūkas pildījumu. Ar mikseri saputo rikotu, pievieno cukuru, miltus un vaniļas cukuru. Putojot maisījumu, pa vienai pievieno olas, pēc tam olu dzeltenumus. Pieliek skābo krējumu, citrona sulu un miziņu un saputo atkal.

Izņem no ledusskapja mīklas bumbu. Ja liekas, ka mīklu būs iespējams izrullēt, noklāj galdu ar miltiem un izveltnē to. Ja šķiet, ka mīkla neturēsies kopā, ieklāj to pannā un ar pirkstiem vai karoti mēģina vienmērīgi izklāt pa visu pannu, neaizmirstot arī maliņas.

Ielej pannā rikotas pildījumu un liek 175 C sakarsētā krāsnī aptuveni uz stundu, vai tik ilgi līdz virsa ir kļuvusi stingra un malas viegli brūnganas. Pirms pasniegšanas atdzesē, vai vēl labāk, noliek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

4 komentāri

  1. Ak jel! Izsakrtās pasakaini garšīgi!
    Noteikti pamēģināšu! 🙂

    Like

    1. Jā, kūka tiešām ir garšīga. Īpaši pats pildījums. Vienīgais jāuzmanās ar to pamatni, jo ja nesanāk normāli izrullēt mīklu, viņa ir pabieza un līdz ar to var kļūt nedaudz cieta 🙂

      Like

  2. Izskatas diez gan lidziga vacu Käcekuchen :p Ceru sanemties izmeginat 😀

    Like

    1. Šķiet, Vācijā tā varētu būt kāda siera kūkas versija, vai ne?

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: