Deserts svētkiem – Zemeņu jogurta kūka


Šī ir tipiska vasaras kūka ar sulīgām zemenēm. Salda un krēmīga – šī kūka būs dārza svētku karaliene vai laba dzimšanas dienas, vai vārda dienas deserta alternatīva.

Šādā dziļā formā ar cauro vidu, cepu kūku pirmo reizi, tādēļ izņemt šo kūku no krāsns pareizā laikā, man bija īsts izaicinājums. Piemērotāka šai kūkai ir tā sauktā bundt cake pan, kas ir mazliet lēzenāka, taču man mājās bija tikai kēksa panna, tādēļ izlīdzējos ar to. Beidzās viss labi, un kūka tomēr nesanāca jēla, (tikai nedaudz nelīdzena, jo cepoties augšā izveidojās neliels vulkāniņš), tādēļ piedāvāju šo recepti arī bloga lasītājiem. Oriģināls šeit.

Sastāvdaļas: 1 glāze mīksta sviesta, 2 glāzes cukura, 3 olas, 1 ēdamk. citrona sulas, miziņa no 1 citrona, 2 ½ glāzes miltu, ½ tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sāls, 250 g vaniļas vai bezpiedevu Grieķu jogurta (es izmantoju Alpenrose bezpiedevu jogurtu), 340 g sagrieztu svaigu zemeņu. Glazūrai: 1 glāze pūdercukura, 2 ēdamk. citronu sulas.

Pagatavošana:

1. Bļodā sajauc 2 ¼ glāzes miltus, sāli, cepamo pulveri un pierīvē citrona miziņu.

2. Otrā bļodā ar mikseri saputo mīkstu sviestu un cukuru, līdz tas kļuvis krēmīgs. tad pa vienai pievieno olas un pēc katras, kārtīgi saputo. Pielej 1 ēdamk. citrona sulu, samaisa. Putojot pamīšus pievieno jogurtu un miltu maisījumu. Puto līdz masa ir viendabīga un bez kunkuļiem.

3. Atsevišķā bļodiņā apvārta sagrieztās zemenes atlikušajā ¼ glāzē miltu un maigi iecilā gatavajā kūkas mīkla. Nedaudz apmaisa, lai ogas vienmērīgi izplešas pa visu mīklu. Masu ielej iepriekš ar sviestu ieziestā un miltiem izkaisītā pannā, un izlīdzina.

4. Liek pannu iepriekš uzkarsētā krāsnī 160 C temperatūrā uz aptuveni 1 h vai kamēr kūkas vidus vairs nav jēls. Jāatceras, ka šādā pannā cepot, kūkas augšpuse patiesībā būs tās apakša, tādēļ var gadīties, ka kūka izcepas nevienmērīgi – no augšpuses liekas, ka gatava, taču pašā apakšā var būt mazliet pajēla.

5. Kad kūka gatava, to atdzesē un pagatavo citrona glazūru. Es izvēlējos iztikt bez tās, jo mana kūka bija pietiekami mitra tāpat. Glazūru pagatavo šādi – sajauc 2 ēdamk. citrona sulas ar glāzi pūdercukura un maisa līdz tā kļuvusi dzirda. Izņem kūku no formas un pārlej tai pāri glazūru.

Kūku var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas un kā jau lielākajā daļā gadījumu, vislabāk tā garšo nākamajā dienā, kad garšas labi ”sakodušās”.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: