Melleņu – muskatrieksta pīrāgs


Kas gan vēl vairāk liecina par vasaras pilnbriedu kā sauja sulīgu paša lasītu melleņu? Jūlijs ir arī kā radīts, lai gatavotu dažādas vasarīgas kūkas, jo beidzot ir pieejamas svaigas ogas. Šoreiz pamēģināju pagatavot Melleņu un muskatrieksta pīrāgu no šī bloga.

Pīrāgs ir pilns ar sulīgām ogām, turklāt muskatrieksts tam piedod savu īpašo garšu. Šis pīrāgs vairāk atgādina desertu, kas ēdams ar saldējumu. Receptē norādītas 2 glāzes melleņu ir krietni daudz, un pīrāgs būs ļoti ogains (ogpilns? 🙂 ) Izvēle ir katra paša ziņā – citam garšo mellenīgāks, citam mazāk.

Sastāvdaļas: 2 glāzes melleņu, 3/4 tējk. citronu sulas, ½ + 1 ēdamk. cukura, 1 glāze miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. malta muskatrieksta, ¼ tējk. sāls, 8 ēdamk. mīksta sviesta, 2 olas.

Pagatavošana:

1. Nomazgā mellenes, ļauj notecēt liekajam ūdenim, ieliek bļodā un pievieno 1 ēdamk. cukura un 3/4 tējk. citronu sulas. Apmaisa un ļauj nostāvēties.

2. Otrā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, sāli un muskatriekstu. Es izmantoju malto no paciņas, taču varētu būt, ka izmantojot svaigu, efekts būtu vēl labāks.

3. Putojamā traukā saputo sviestu un cukuru, līdz kļuvis gaisīgs. Apmēram 3 minūtes. Tad pakāpeniski pa vienai pievieno olas un turpina putot. Pakāpeniski pievieno arī miltu maisījumu un lēni puto, līdz mīkla ir viendabīga un bez kunkuļiem.

4. Ar cepamo papīru izklāj nelielu kūkas pannu. Visas man mājās esošās pannas šai mazajai kūkai bija pārāk lielas, (es izvēlējos cept tartes formā, jo cerēju uz robotām maliņām, bet nepietika mīklas lai piepildītu visu pannu) tādēļ kūka sanāca plakanāka kā domāju. Receptē norādīts, ka jāizmanto panna apmēram 22 cm diametrā.

5. Mīklu ar koka lāpstiņu ieklāj pannā un izlīdzina. Mīkla būs pabieza, tādēļ tas var izrādīties ķēpīgs uzdevums. Pāri mīklai pārber mellenes un pietecina sulu, kas no tām iztecējusi. Es bažījos vai tāds daudzums melleņu kūkas virspusē vienkārši nepiedegs, un mazliet paspaidīju tās dziļāk kūkā. Rezultātā ogas bija sašķīdušas, bet manām raizēm nebija pamata, jo cepoties tās tāpat iegrima mīklā.

6. Cep iepriekš uzsildītā krāsnī 175 C temperatūrā 50 – 60 min, kamēr mīkla vairs nelīp pie kociņa. Pēc izņemšanas no krāsns, kūku atdzesē un ietin pārtikas plēvē. Man personīgi patīk visu izcepto līdz ēšanai vienu nakti nostādināt ledusskapī,  taču tas ir gaumes jautājums. Pasniedz ar saldējumu vai vienkārši tāpat.

One comment

  1. […] Tējtasīte Share this:TwitterFacebookPinterest Published: Jūlijs 28, 2012 Filed Under: Tējtasīte Birkas: […]

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: