Citrusu mīļotājiem: Key Lime Pie jeb Laima pīrāgs


Key lime pie ir tradicionāls ASV deserts, ko gatavo no tā sauktajiem key limes, kas visbiežāk sastopami Floridas apgabalā. Šie laimi ir krietni aromātiskāki, nekā lielveikalos it kā visbiežāk nopērkamie Persijas laimi. Atzīšos, tā kā man nav ne jausmas kā tieši šos augļus vienu no otra atšķirt, tādēļ nezinu, kurus tad vietējais Rimi piedāvāja un, kuri tad beigu galā tika iecepti šajā pīrāgā. Recepte ir apbrīnojami vienkārša un neprasa nedz pacietību, nedz daudz sastāvdaļu. Turklāt šis pīrāgs ir interesants ar to, ka pagatavošana ļoti līdzinās siera kūku cepšanas procesam.

Sastāvdaļas:

Pamatnei: 1 glāze sasmalcinātu Selgas cepumu, 2 ēdamk. cukura, 3-5 ēdamk. izkausēta silta sviesta.

Pildījumam: apmēram 4 vidēja lieluma laimi (no tiem jāiznāk 4 tējk. laima miziņām un ½ glāzei sulas), 1 burciņa iebiezinātā piena ar cukuru, 4 olu dzeltenumi.

Pagatavošana:

1. Sasmalcina cepumus – vai nu ar rokām un krūzītes dibenu vai virtuves kombainā. Karstā ūdens peldē, izkausē sviestu un vēl siltu pielej cepumiem. Pievieno arī 2 ēdamk. cukura. Kārtīgi samaisa un ieklāj pannā tādu kā groziņu. Pannas diametrs receptē norādīts 22 cm, taču manuprāt, ar 17 cm būtu bijis gana. Ja cepsi lielākā pannā, tad līdzīgi kā man – kūka būs ļoti plāna. Groziņu cep 175 C temperatūrā apmēram 7 min, kamēr tas ir apbrūnināts, bet nav piededzis. Nedaudz atdzesē.

2. Pa to laiku nomazgā laimus, atsevišķā bļodiņā norīvē tiem miziņu, un glāzē izspiež sulu. Putojamā traukā apmēram 2 minūtes puto olu dzeltenumus ar laima miziņām, līdz masa kļūst pufīga. Pievieno laimam un olām iebiezināto pienu un samaisa. Pievieno arī laima sulu. Vēlreiz kārtīgi samaisa, ļauj kādas 10 min nostāvēties, lai sabiezē, un lej cepumu groziņā.

3. Cep 175 C temperatūrā apmēram 15- 17 minūtes, līdz kūka kļuvusi stingra, bet vidus vēl nedaudz kustas.

Kamēr kūka cepas, ja ir vēlēšanās, saputo saldo krējumu ar cukuru un pagatavo putukrējumu ar ko kūku izrotāt pēc tam, kad tā jau atdzisusi. Tā kā es cepu šo kūku pašās karstākajās Jūlija dienās, doma par putukrējumu nelikās īpaši vilinoša. Izmantoju vienkārši plombīra saldējumu, kas lieliski saderējās kopā ar izteikti spēcīgo citrusu garšu. Var sacīt, ka šis ir viens no tiem pīrāgiem, kur sāta sajūtai pilnīgi pietiek ar vienu nelielu gabaliņu. Vislabāk pīrāgs garšo nākamajā dienā.

Oriģinālrecepte šeit.

Advertisements

One comment

  1. […] Tējtasīte Share this:TwitterFacebookPinterest Published: Augusts 5, 2012 Filed Under: Tējtasīte Birkas: […]

    Like

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: