Sulīgais jogurta un citronu kēkss


Jogurta – citrona kēkss būs interesanta dāvana dodoties ciemos, pie kāda citronu mīļotāja. Šim kārumam ir izteikta citrusu garša, tai pat laikā kēkss ir arī ļoti sulīgs un bagātīgs un būs no tiem saldumiem, kur ar pāris šķēlēm būs gana. Šis arī ir viens no tiem našķiem, kas vislabāko aromātu un garšu iegūst tikai otrajā vai trešajā dienā, tādēļ labāk to pagatavot jau laikus.

Sastāvdaļas:

Mīklai: 1 ½ glāzes miltu, 2 tējk. cepamā pulvera, ½ tējk. sāls, 1 glāze bezpiedevu jogurta, 1  glāze cukura, 3 lielas olas, 2 ēdamk. sarīvētas citrona miziņas, ½ tējk. vaniļas ekstrakta vai cukura, ½ glāze augu eļļas (es izmantoju izkausētu sviestu). Sīrupam: 1/3 glāzes cukura, 1/3 glāzes svaigi spiestas citronu sulas. Glazūrai: 1 glāze pūdercukura, 2 ēdamk. citronu sulas.

Pagatavošana:

1. Bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, sāli, vaniļas cukuru. Otrā bļodā sajauc jogurtu, 1 glāzi cukura, iemaisa olas un citrona miziņu. Pievieno sauso sastāvdaļu maisījumu, kārtīgi izmaisa un pielej izkausēto sviestu vai eļļu. Iemaisa to mīklā.

2. Ar sviestu ieziež ķieģelīša formas pannu, ielej mīklu un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 175 C temperatūrā apmēram 50 min, kamēr kūkas vidus ir sauss.

3. Pa to laiku katliņā ielej citrona sulu un 1/3 glāzi cukura. Vāra uz vidējas uguns, maisot, līdz cukurs izkusis un ir izveidojies sīrups. Noņem no plīts un atdzesē.

4. Kad kēkss izcepies ļauj tam nedaudz atdzist un pārlej to ar citronu sīrupu, lai tas iesūcas masā. Es lēju neizņemot no pannas, taču ja vēlas, lai kēkss labāk sasūcas, to var nolikt uz atsevišķa šķīvja un ieziest ar sīrupu rūpīgāk.

5. Kad kēkss atdzisis, to glazē – sajauc 1 glāzi pūdercukura ar 2 ēdamk. citronu sulas līdz izveidojas viendabīga putriņa, un bagātīgi pārklāj ar to kēksu. Pārtin ar pārtikas plēvi un noliek atpūsties ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Oriģinālā recepte šeit.

10 komentāri

  1. gita_pucina@inbox.lv · · Atbildēt

    Glazūra uz keks izdevā tāda kā betons 😦 neznu vai pa daudz ir pūdercukurs vai vēl ko vajag klāt, piemēram pienu,lai mīkstinātu sakusušo cukuru

    Patīk

    1. Hm…varbūt vajadzēja vēl mazliet vairāk citronu sulas un mazāk pūdercukura?
      Vai varbūt provēt taisīt glazūru tikai ar pienu un pūdercukuru citrona sulas vietā? Esmu tā darījusi vienā citā receptē un sanāca normāli, bet tur pienu vairāk uz aci lēju, lai viendabīga tā masa.

      Patīk

  2. gita_pucina@inbox.lv · · Atbildēt

    laikam jau sula bija pa maz un cukurs bija ļoti daudz :),darīju kā bija rarkstīts,jo man parasti pa plānu sanāk šī glazūra, šoreiz atkal cita galējība :))) …es gan taisīju apelsīnu kūku nevis citrona un jogurta vietā liku kefīru. Iznāca jau vienalga dievīga kūka. Ļoti savdabīga bija iekšpuse to pārgriežot, kā ananāss šķērsgriezumā, laikam kefīra nopelns :). Paldies par receptīti! 🙂

    Patīk

    1. Būs man ar jāpamēģina apelsīnu-kefīra versija 🙂
      Prieks, ka receptīte noderēja 🙂

      Patīk

  3. Paldies par šo recepti! Keks tiešām sanāca maigs un puffigs. Bet es pusi citrona sulas pievenoju jau miklā kopā ar kardamonu, ingveru un muskatu un otru pusi sulas pievienoju medu un ar to ieziedu keksu. Glazuru nelietoju. Mmmm superigi gan garša gan svētku aromāts!!!

    Patīk

    1. Prieks, ka izdevās pagatavot 🙂

      Kardamons, ingvers un muskatrieksts – izklausās ļoti smaržīgas un atbilstošas piedevas svētkiem.
      Nebija ienācis prātā par medu – būs man arī šis jāpiefiksē kādreizējai izmēģināšanai.

      Patīk

  4. LOTI LABA kuuka! Cepsu bernam dzimsanas diena, lai nes uz klasi. Mes-Portugaalee! 😉

    Patīk

    1. Prieks, ka recepte garšoja un prieks arī par tik tāliem lasītājiem 🙂

      Patīk

  5. Perfekta citrona kūka! Recepti nemainīju un viss sanāca ļoti labi! Recepti noteikti saglabāšu!

    Patīk

    1. Jauki, ka noderēja 🙂

      Patīk

Leave a reply to Sofija Darka Atcelt atbildi

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.