Rudenīgā ābolu siera kūka


Par godu 1. septembrim izlēmu pagatavot svētku kūku. Un kas gan labāk atbilst rudens noskaņojumam kā mazliet skābeni āboli un kanēlis? Šī siera kūka apvieno sevī veco labo ābolu plātsmaizes garšu kopā ar krēmīgo siera kūkas pildījumu un kraukšķīgu cepumu garozu. Recepti ņēmu no savas iemīļotas Šerilas Lindblādās grāmatas Siera kūkas, taču tā kā vēlējos pagatavot kūku mazajā formā, samazināju sastāvdaļu daudzumu uz pusi. Oriģinālajā receptē kūku paredzēts pasniegt kopā ar karameļu mērci, taču man tā šķita gana salda un aromātiska, lai iztiktu bez. Rezultāts bija pat ļoti labs un šī siera kūka no svētku galda pazuda lielā ātrumā.

Sastāvdaļas:

Pamatnei: 100 g cepumu (es izmantoju Selgu ar Amaretto aromātu), 1 ēdamk. muskovado brūnā cukura, 2 ēdamk. izkausēta sviesta.

Pildījumam: 250 g krēmsiera (es izmantoju Mascarpone), 90 ml pūdercukura, 1 ½ ēdamk. kukurūzas cietes, ½ ēdamk. vaniļas cukura, 1 ola, 50 ml trekna skābā krējuma.

Rotājumam: 1 liels ābols, ½ tējk. kanēļa, 1 ēdamk. pūdercukura, 50 ml sasmalcinātu valriekstu (pēc izvēles)

Pagatavošana:

1. Bļodiņā sasmalcina cepumus. Izkausē sviestu un pielej to sasmalcinātajiem cepumiem. Pievieno cukuru un kārtīgi samaisa. Ieziež ar sviestu pannu ar noņemamām malām, apmēram 14 cm diametrā un ieklāj tajā cepumu masu.

2. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 175 C temperatūrā apmēram 7-10 min.

3. Kamēr groziņš cepas, putojamā traukā saputo krēmsieru un pievieno tam pūdercukuru, kukurūzas cieti un vaniļas cukuru. Pēc tam pievieno olu un saputo vēlreiz. Iemaisa skābo krējumu.

4. Otrā bļodā nomizo un sagriež smalkās šķēlītēs ābolus. Pārkaisa ar kanēli un pūdercukuru. Apviļā, lai garšvielas sasūcas.

5. Siera kūkas pildījumu ielej izceptajā groziņā un pāri kārto sagatavotās ābolu šķēlītes. Ja vēlas, pārkaisa arī ar sasmalcinātiem valriekstiem. Cep 175 C temperatūrā apmēram 50 min, līdz kūka kļuvusi stingra.

6. Atdzesē kūku un uz nakti noliek ledusskapī.

7 komentāri

  1. Šī kļuvusi par vienu no manām mīļākajām siera kūkām. Es karameļu mērci negatavoju, reizēm lietoju gatavo, bet tev taisnība- arī bez mērces siera kūka garšo ļoooti labi! 🙂

    Like

    1. Es šo kūku arī ierindošu atkārtojamo recepšu plauktā 🙂 Kas to būtu domājis, ka āboli tik labi sader ar siera kūku. Līdz šim domāju, ka tur vairāk ogas piedienas.

      Like

      1. Es arī kaut kā biju iedomājusies, ka āboli neiederas siera kūkā. 😀

        Like

  2. Aš sāk palikt žēl, kā kūkas es neēdu! 🙂

    Like

    1. Šī kūka varētu būt no sērijas: ”Es tikai vienu gabaliņu…” un beigās šķīvis tukšs 😀 Noteikti nav laba alternatīva, ja gribas audzināt raksturu noturībā pret saldumiem 🙂

      Like

  3. Vai šo kūku ir iespējams pagatavot arī bez olas?

    Like

    1. Neesmu pati mēģinājusi, tur jāpaeksperimentē. Bet man šķiet, ka ola receptē iekļauta, lai kūka labāk turētos kopā.

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: