Tējtasītes rudens jaunumu saraksts: kino, grāmatas un citi zvēri


Tējtasītē ir oficiāli iestājies rudens. Aiz loga gan vēl no vasaras mazliet ir palicis pāri, bet tā kā esmu sekmīgi nolaidusies finiša taisnē ar savu vasaras trīsdesmitnieku,  nu ir laiks jaunam rudenī skatāmo filmu un lasāmo grāmatu sarakstam, kā arī jaunām vēsmām bloga tematos. Dažas no šīm lietām jau pieminēju savā vasaras atskaitē, taču šajā ierakstā apvienots viss svaigākais ko Tējtasīte saviem lasītājiem piedāvās rudenī. Ieraksta beigās redzamo sarakstu ar filmām un grāmatām noslēgšu nedēļu pirms Ziemassvētkiem, 17. decembrī, tādējādi arī noslēdzot šo rudens sezonu.

Bloga jaunumi:

Pirmkārt, tāpat kā vasarā, arī rudenī es mēģināšu turpināt foto rubriku ”Apceļojot Latvijas vietas”. Kuras un cik – to pašlaik Dievs vien zina, taču tiklīdz tas būs skaidrs arī man pašai, tā blogā būs pieejami jauni rudens foto 🙂

Otrkārt, no bloga rudenī varēs sagaidīt pāris jaunu mūzikas albumu apskatus, jo tā nu ir sanācis, ka daļā manu favorītgrupu tieši tagad ir sadomājuši izdot jaunus albumus. Jau drīzumā būs pieejams pavisam neliels The Xx – Coexist albuma apskats. Šoruden kopumā gaidu sekojošus albumus:

  • The Killers – Battle Born, 18. sept.  noklausīts
  • Band Of Horses – Mirage Rock, 18. septnoklausīts
  • Mumford And Sons – Babel, 24. sept.  noklausīts
  • The 69 Eyes – X, 2. okt. (atjaunots)  noklausīts
  • The Birthday Massacre – Hide And Seek, 9. okt. (atjaunots)  noklausīts
  • Placebo EPB3, 12. okt.  noklausīts
  • Bat For Lashes – The Haunted Man, 15. okt.  noklausīts
  • Calvin Harris – 18 Months, 29. okt.  noklausīts
  • Crystal Castles – III, 12. nov. (atjaunots)  noklausīts

Treškārt, esmu nosolījusies atjaunot apputējušo bloga rubriku zem nosaukuma Tech, mazliet parakstot par lietām, kas saistās ar tehnoloģijām, datorspēlēm un interneta vidi. Beidzot saņēmos atjaunot ideju par rakstu sēriju ar noderīgām iPad un citu mobilo ierīču aplikācijām, ko solīju jau vairāk nekā pusgadu atpakaļ, kad rakstīju atsauksmi par iPad 2. Šajā rakstu sērijā mēģināšu jūs iepazīstināt ar noderīgākajām mobilajām aplikācijām lasīšanai, rakstīšanai, radošām aktivitātēm un pat izklaidei.

Un visbeidzot, esmu blogā publicējusi jaunu aptauju. Iepriekšējās aptaujas rezultāti par to kā lasītājiem patīk bloga jaunais dizains, ir iepriecinoši, jo 85% cilvēku sacīja, ka šis dizains viņiem iet pie sirds labāk par iepriekšējo. Arī man pašai tas šķiet pārskatāmāks – tad nu šim dizainam būt un palikt 🙂 Jaunās aptaujas jautājums – ar kādu IT rīku palīdzību lasītāji visbiežāk lasa Tējtasīti, jūs gaida bloga apakšējā malā.

Lasāmo grāmatu saraksts

Un nu grāmatu saraksts, kuras gribētos šoruden izlasīt. Sarakstā ir divas pavisam jaunas Zvaigznes ABC grāmatas (Pirms es krītu un Pāreja), kuras es noteikti vēlos izlasīt un aprakstīt, ja vien man būs tāda iespēja un tās tiks izdotas šo trīs rudens mēnešu laikā. Dažas no sava saraksta lasāmajām grāmatām, esmu pārcēlusi šurp no vasaras trīsdesmitnieka, (Amerikāņu dievi, Rebeka un Divergent) kuru laika gaitā papildināju ar jaunumiem. Šoruden vēlos izlasīt vairākas grāmatas angļu valodā, pārsvarā no young adult plauktiņa. Kā arī gribu izlasīt divas  grāmatas, kas krāj putekļus manā grāmatplauktā jau kādu laiciņu (Marsiešu Hronikas un Česilas pludmalē). Tāpat kā vasarā, arī rudenī no saraksta izsvītrošu grāmatu, tiklīdz būšu to izlasījusi un uzrakstījusi savas pārdomas par to.

  1. Nīls Geimens – Amerikāņu Dievi  izlasīta
  2. Dafne Di Morjē – Rebeka
  3. Lorena Olivera – Pirms es krītu  izlasīta
  4. Džastins Kronins – Pāreja  izlasīta
  5. Rejs Bredberijs – Marsiešu hronikas izlasīta
  6. Ians Makjuans – Česilas pludmalē  izlasīta
  7. Lauren Oliver – Pandemonium izlasīta
  8. Veronica Roth – Divergent izlasīta
  9. Gayle Forman – If I Stay
  10. Jamie McGuire – Beautiful Disaster  izlasīta
  11. Ransom Riggs – Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children  izlasīta

Vēl vēlētos izlasīt arī Valtera Aizaksona sarakstīto biogrāfiju Stīvs Džobss, kas beidzot būs tulkota arī latviski. Neesmu pārliecināta, ka izmalšos cauri tik apjomīgam dzīves stāstam, bet es mēģināšu. Tāpat manā sarakstā zem svītras turpina būt Ursula K. le Gvina – Tumsas kreisā roka un Orsona Skota Kārda – Endera spēle. Ceru beidzot pabeigt Frederika Beigbedera – 14.99 eiro, ar kuru atklāti sakot, mokos jau ilgāku laiku un mēģinu atrast iemeslus izlasīt līdz galam. Tāpat reizi par visām reizēm jāpabeidz lasīt Ingas Žolūdes – Sarkanie bērni, kas palika neizlasīti vasarā. Ja nu pēc visa šī man tiešām nebūs ko darīt, kas ir mazticams, tad mani gaida vēl grāmatas Kadzuo Išiguro – Neļauj man aiziet un Shirley Conran – Lace (neesmu vēl izlēmusi lasīt angliski vai latviski).

Skatāmo filmu saraksts

Rudenī kā vienmēr rakstīšu arī atsauksmes par jaunajiem seriāliem, kuru šoruden ir ne mazums, bet neiztrūkstošs rudens drēgno vakaru kompanjons, protams, ir filmas. Šoruden esmu apņēmusies noskatīties 9 filmas plus atlikušās 5, ko nenoskatījos vasarā. Viena no jaunā saraksta ir dokumentālā filma par pašām filmām, bet pārējās ir kinoteātru jaunumi un filmas, kas jau kādu laiciņu nostāvējušas manā watchlist. Kādēļ samazināju jauno filmu skaitu? Jo visticamāk rudenī būs vēl mazāk laika pieķerties kino, nekā vasarā. Un, protams, man nopakaļ vēl velkas vasaras bagāža 🙂 Tas gan, neizslēdz iespēju, ka sarakstā spontāni iemaldīsies kāda jauna, laba filma.

  1. Beautiful Boy (2010)  noskatīta
  2. Margaret (2011)  noskatīta
  3. Take Shelter (2011)noskatīta
  4. This Must Be The Place (2011) noskatīta
  5. 4:44 Last Day On Earth (2011)noskatīta
  6. Seeking a Friend for the End of the World (2012) noskatīta
  7. On The Road (2012)  noskatīta
  8. Side By Side (2012) noskatīta
  9. Rise Of The Guardians (2012)  noskatīta

Sarakstam vēl gribētos pievienot filmas The Perks of Being a Wallflower (2012) un The Words (2012), kuras pasaules pirmizrādi piedzīvo jau septembrī, taču pagaidām nav informācijas kā būs ar šo filmu pieejamību Latvijas kinoteātros.

Ar to arī mani, jau atkal pārāk garie, rudens plāni ir galā. Ceru, ka atradīsiet šajā sarakstā kaut ko noderīgu arī sev. Un aiziet rudenī! 🙂

Titulbilde ņemta šeit.

26 komentāri

  1. Yes!!! Rudens izskatās tik kārdinoši. Par mūziku vajag un par tech arī. Vispār kāds varētu uzrakstīt sakarīgi par e-ink lasītājiem, kas nav Kindle, citādi es neko nesaprotu 😀 Filmas visas nedzirdētas, izņemot “On the road”, bet grāmatu liste saskan ar manis lasīto vai to, ko gribu izlasīt. Forši! Gribu oktobrī lasīt “Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”, varētu būt atbilstoši Helovīna tematikai.
    Bet ko Tu mokies ar “14,99 eiro”? Tā tak tāda plāna grāmatiņa, nevis “Anna Kareņina” divās grāmatās.

    Patīk

    1. Jā, nebūtu slikti, ja kāds grāmatmīlis padalītos ar atsauksmēm par e-lasītājiem, kas nav Kindle. Pašai nekad nav sanācis darboties ar citiem.

      Par to 14.99 eiro, es mokos, jo izrādās, ka man baigi nepatīk Beigbedera žultainais stils. It kā visur saslavēta grāmata, mārketinga bībele un kas tik vēl ne… Tomēr nebūs domāta man. Ik pa laikam palasu, lieku malā, atkal palasu, cerot, ka man vairs nebesīs. Tik un tā besī, atkal nolieku malā 😀 un ņemu lasīt kaut ko, kas man patiešām patīk. Nav man daudz lappuses tur palikušas, bet izskatās, ka šis ir gadījums, kad izlasīšu tikai tāpēc, lai skaitītos izlasīta.

      Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
      tiešām varētu būt piemērota Helovīnam, tādēļ es arī viņu atstāju uz rudens sarakstu. Arī filmas vairāk tādas pārdomu/melanholiskas mēģināju atlasīt, kā jau rudens vakariem piedienas.

      Patīk

    2. Es tieši šodien mocījos ar šo jautājumu. Pārskatīju apmēram 10 video iekš YouTube. Man no paša sākuma patika Sony reader, prakstisks, pieejams 3 krāsās. Diezgan labas atsauksmes. Bet, mani samulsināja tas, ka tajā nav pilni 2GB iebūvētas atmiņas, tikai 1.3 GB. Cena 149 Eiro, citur 169 Eiro. Nav norādīts cik grāmatas var uzturēt.

      Nākamais manā sarakstā bija Kindle no Amazon. Viss labi, bet manā tirgū ir pieejams iepriekšējais sudrabotais modelis, bet UK un ASV ir pieejams uzlabotais melnais modelis. Mājas lapā maksā kaut kur 69 GBP (ja pasūta no UK, plus 25 GBP par sūtīšanu un, jānorāda, lai norāda, ka tā ir dāvana, citādi nāksies maksāt mīļajai LV) Atmiņa 2 GB. Uztur ap 1400 grāmatām

      Par Kobo touch neatradu nevienu labu atsauksmi. Mulsina arī tas, ka vienīgie formāti, kurus tas lasa ir -> EPUB, PDF. Bet, tam ir pieklājīāka cena 100 Eiro. Uztur 1000 grāmatas, iebūvētās atmiņas lielums nav norādīts.

      Vēl man iepatikās Binatone ReadMe Colour, kuram ir krāsains displejs. Un, kurā var ievietot mini SD karti, līdz pat 16 GB. Bet, te radās problēma, tam ir krāsains displejs un tātad arī kerāns tiek apgaismots, kas savukārt pēc loģikas bojā redzi, ilgstoši lasot, jo zinām, ka tomēr gaismai ir tieksme raustīties. Vēl man nepatika iekš video tas, ka lapas ilgi lādējās, kur pat Kingle vienkārši tam iegriež. Pietam, nevienā video netika parādīta iespēja nomainīt burtu lielumu un, piezūmošana ir diezgan neerta, jo tas ņem un sadala lapu divās da”as, tad ir jālēkā no vienas puses uz otru. Cena gan draudzīga 69.99 Eiro, pieejams 3 krāsās.

      Apskatīju arī readeri ko piedāvā Google, man tas nepatika, likās neparocīgs. Un, tā, kā man nepatik vispār Touch schreen tehnoloģijas, neaplūkoju lielāko daļu no citiem rīderu piedāvājumiem. Zinu, ka Sony arī ir Touch schreen, bet, man tā firma vnk patīk.

      Kopumā izvērtējot visus par un pret joprojām Domāju par Sony un Kindle. Un šķiet Kindle uzvar, jo draudzene to lietoja, līdz netīšām pazaudēja lidmašīnā. bet, viņa nākamnedēļ dabūs jaunu Kindle, kurš jau ir pasūtīts no UK.

      Nu tādas lūk manas domas un salīdzinājumi par šo te padarīšanu.

      Patīk

      1. Vai pareizi saprotu, ka Kindle ir tikai iebūvētā atmiņa, grāmatas var dabūt tikai no Amazon store un neatbalsta tādus jaukus formātus kā epub, fb2? Tikai tāpēc es uz Kindle neskatos. Savukārt Sony atbalsta daudzus formātus, var ielikt microsd pat līdz 32 GB (līdz ar to iebūvētā atmiņa kļūst neaktuāla). Šodien pamanīju Sony PRS-T1, tam ir e-ink touch screen (tam gan ir touch screen, bet man tas ir pluss), LV maksā 100 Ls pašlaik. Pašlaik lasu viedtālrunī, kas principā mani ļoti apmierina, vienīgi aizdomājos cik tas acīm veselīgi.

        Patīk

        1. Nezinu, kapēc, bet man šķiet, ka Sony nevar ielikt papildus atmiņu, ir tikai iebuvētā. Vismaz kad to turēju rokās, neatradu nevienu vietu, kurā varētu ielikt to mini SD vai citu karti. Zinu, ka ar Kindle var lasīt arī tās e-grāmatas, kuras izdod Zvaigzne, kā arī draudzene lietojot Kindle lasa tikai krievu valoda, tad nu kirilicu tas lasa. Tie ir divi aspekti, kuri mani interesēja. Un, nav obligāti jāpērk no Amazones grāmatas! 🙂

          Patīk

          1. Hmm, aprakstā konkrētajam Sony modelim ir teikts, ka var ielikt atmiņas karti. Kindle cik saprotu, nevar ielikt. Ok, tas, ka nav obligāti jāpērk no Amazones nozīmē, ka var ielikt arī citur dabūtas grāmatas. Bet lasāmo formātu pieejamība tik un tā nabadzīga salīdzinot ar Sony.

            Patīk

  2. Interesanti Tev plāni. Vēlu veiksmi! 🙂
    es savukārt mēģināšu sastādīt savu listi ar lietām kuras vēlos noskatīties un izlasīt. Jasāk sev sarakstus veidot, citādi man bez sarakstiem nesanāk pildīt savas apņemšanās! 😦

    Patīk

    1. Veiksme man noderēs 🙂 Nekad jau neizdodas pilnībā īstenot iecerēto, taču kaut kādu motivāciju šāda plānošana tiešām dod. Gaidīšu arī Tavu skatām/lasām listi!

      Patīk

  3. […] te būs arī norāde uz divām blogerēm, kuras mani ievēsmoja šim sarakstam -> Tējtasīte un Evija. Paldies Jums meitenes! […]

    Patīk

  4. Par e-ink lasītājiem. Lietoju tos kādus trīs gadus, pirmais bija Sony PSR 505, labs agregāts, tikai Sony grāmatnīca latvijā nestrādā. Tad tiku pie Kindles, iepirku to tādēļ, ka esmu gatavas par labām grāmatām maksāt, nevis “pirkt”no flibusta. Ko esmu secinājis lasot grāmatas no dažādām ierīcēm.

    iPad, iPhone, androīdi – lasīt var bet tikai, ja esi vinnējis acis loterejā un tev burkā stāv rezervē. Acis pēc lasīšanas no šiem agregātiem grauž un sāp.

    Kindles un Sony ar touchscreen pārklājumu, nedaudz gandē tekstu, pataisa to nedaudz izplūdušu. Loģiski, jo gaisma spīd cauri papildus slānim. rada arī nelielu atspīdumu, kas maitā lasīšanu spilgtā gaismā.

    Krāsas grāmatām ir lieka padarīšana, jo ekrāni parasti tad ir LCD, un bildes smukas, bet no teksta sāp acis.

    Patlaban lietoju veco kindli ar pilno klaviatūru, un kādu laiku neko mainīt negrasos.

    Patīk

    1. Nu re, vēl viena lieta, pievienojās sarakstam, kapēc es neciešu “Touch Schreen” 😀
      Paldies! 😉

      Patīk

  5. Pati lietoju 4. paaudzes Kindle bez touchscreen, tastatūras vai papildus apgaismojuma. Gribēju pēc iespējas vienkāršāku modeli bez krāsām, ko izmantot tikai un vienīgi lasīšanai. Lietoju nepilnu gadu un esmu ļoti apmierināta.

    Nav tā, ka jāņem grāmatas tikai no Amazon. Pieslēdz pie datora un caur usb, līdzīgi kā mūzikas pleijerī var ielādēt ko sirds kāro. Lasa pdf, mobi, azw un txt. Ja vajag pārkonvertēt kaut kādu dīvainu formātu uz mobi, noder bezmaksas programma Calibre. Man šķiet, ka arī epub varēja uz mobi pārkonvertēt, precīzi neatceros.

    Iebūvētā atmiņa ir 2 GB bez paplašināšanas iespējas. Taču, ja pareizi saprotu Amazon piedāvā cloud servisu, nodrošinot, ka viņu serveros iespējams uzglabāt vēl 3 GB. Man liekas, ka ar 2 GB ir pietiekami, jo tie grāmatu faili aizņem diezgan maz vietas. Un ja nu aptrūkstas vieta, vienmēr var uzglabāt datorā.

    Kad domāju, kuru lasītāju pirkt, es arī paskatījos uz Sony, taču beigās izlēmu, ka man Kindle sanāks krietni lētāk, jo draudzene solīja atvest no UK. Latvijas veikalos bija maza izvēle un visi lasītāji, kas likās kaut cik normāli pārsvarā maksāja pie simta vai pāri, kamēr Kindle izmaksātu ~ 70 Ls

    Attiecībā uz iPad & co piekrītu, ka salīdzinoši lasīšana šādā spilgtumā nav tik patīkama, labāk tomēr izvēlēties e-ink displeju.

    Patīk

    1. No vienas puses, priekš kam tad tādu iPad, ja var lasīt arī no datora, atliek vien ielādēt Adobe Digital reader un viss. un tie 2 Gb var uztrurēt 1400 grāmatas! 😉

      Patīk

      1. Man personīgi iPad šķiet noderīgāks žurnāliem, interneta rakstiem, bildēm un visādiem skaistumiem, kurus nelasa ilgstoši, jo vismaz man tos šķiet daudz ērtāk lasīt grāmatveidīgā aparātā, ko var paņemt klēpī, nekā datora vai laptopa ekrānā. Par parastām grāmatām, tur šaubu nav – neviena planšete nepārsitīs e-ink 🙂

        Patīk

  6. O, nu jau izvēršas sakarīga diskusija un atklājas nozīmīgi sīkumi uz kuriem parasti neatbild apskatos 🙂 Kā atzīmēt vajadzīgo citātu, ja nav touchscreen?

    Patīk

    1. Kindle gadījumā to var ar kursorsviru izdarīt 🙂

      Patīk

    2. Šodien biju grāmatveikalā, paturēju rokas un, apskatīju no visām pusēm Sony Wi-Fi PRS-T1 un iRiver kuru piedāvā Google ( ŠO -> http://tinyurl.com/dyrx43l ). Man bija tas gods pat ieiet abos iekšā, atvērt grāmatas un izmēģināt lasīšanu. Teikšu tā, ja salīdzina abūs šs agregātus, man vairāk patīk tomēr tas, kuru izlaidusi Google. Tam ir ērtāka izvelne, tas strādā ātrāk un viss ir kaut kā pārredzamāk. Jāatvainojas par to, ka teicu, ka nav mini SD kartei vieta, ir, tas iepriekšējais no Sony, droši vin bija viena no pirmajām versijām. kuru esmu turējusi rokās, šim ir slots. Arī Googles e-lasītājs piedāvā papildus atmiņai slotu, tikai lielāka formātā. Netaceros kādā. Un, abi uztur līdz 32 GB atmiņu kartes. 2 GB, kuri ir iebūvēti katrā no šiem agregātiem satilpst 1400 Gr;amatas (Sony) un 1600 (Google).

      Mana draudzene pieteica vēl vienu problēmu, kuru izraisa Touch schreen. Respektīvi, viņa nereti tur e-lasītāju rokās tā, kā ar īkšķiem iebakstās ekrānā. Un, viņa peteica, ka viņu noteikti nokaitinātu tas, ja lapas pašas pāršķīrtos.

      Pēc vizuālā man vizuālā man vairāk patīk Sony, bet, pabaksoties pa abiem gadžetiem tomēr sapratu, ka ar Touch schreen nāksies iemācīties strādāt tā, lai nebasktītos lieki ekrānā.

      Un, jā, ir vēl viena problēma, respektīvi kāds jau to ierakstīja augstāk. Tātad caur touch schreen ekrānu ir mazliet izplūdūšāki burtu simboli.

      Tējtasīt, būtu feini, ja Tu varētu vai nu man uz e-pastu, vai arī šeit komentāros pievienot trīs bildes ar savu Kindle. Pirmo varētu izvēlni, kurā var izvēlēties grāmatas, otro ar “dusošo” ekrānu un trešo ar atverto grāmatu. Varēsi? 🙂

      Patīk

      1. Oki, mēģināšu nobildēt un nosūtīt Tev uz e-pastu 😉

        Patīk

        1. Es šodientiku pie jauna, melna Kindle! :)) Jupiiiii!!! 🙂

          P.S. – Vēl neesmu izsaiņojusi! 😉

          Patīk

          1. Apsveicu ar jauno pirkumu 🙂 Ir jau pirmie iespaidi? 🙂

            Patīk

            1. Jā, pirmie iespaidi grandiozi! 😀 (ironizēju) Kastīte ir ļoti skaista! 😀 😀 😀
              Neesmu vēl pat atvērusi vēl! 😀

              Patīk

              1. Grandioza kastīte Tev pagadījusies 😀 Es droši vien nespētu viņai riņķī meditēt, nezinot, kas ir iekšā 😀

                Patīk

                1. Es joprojām meditēju tai apkārt 😀

                  Patīk

      2. Jā, bildes studijā 🙂
        Tas, ka burti ir izplūdušāki ir stipri manāms?
        Tādu, ko Google piedāvā nekad nebiju redzējusi.
        Ārvalstīs ir lētāk, vienīgā problēma ar garantijas servisu, jo garantijas serviss jāprasa tai valstī, kur nopirkts.
        Man tas Sony dikti simpatizē, bet šodien paskatīju arī Pocketbook. Ir kādam pieredze ar to?

        Patīk

        1. Par garantiju var tikai piekrist, tur ar ārzemēm tiešām var būt ķēpa. Jāizturas labi pret savu aparātu 🙂
          Googles lasītājs skaitās tas iRiver? Ja tā, to es arī apskatīju pirms pirku savējo, patika baltais dizains, un audio iespējas.

          Patīk

          1. Jup, Google ir izstrādājusi iRiver, man arī patika dizains, bet, kad apskatīju video, sapratu, kā tas ir domāts tikai US publikai.

            Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.