Veselīgie pilngraudu mafini ar āboliem un sēkliņām


Pagājušonedēļ nolēmu pamēģināt ko jaunu un neparastu. Līdz šim nebiju gatavojusi neko, kā sastāvā būtu kviešu pilngraudu milti. Šie milti ir veselīgāki, par parastajiem, jo tos gatavojot tiek samalts viss grauds – gan dīglītis, gan kodols, gan apvalks. Līdz ar to, šie milti ir šķiedrvielām un vitamīniem bagātāki. Pirms kāda laika šie milti kļuva pieejami arī mūsu veikalos, tādēļ nolēmu riskēt un pagatavot no tiem kādu saldo ēdienu.

Šo mafinu recepti atradu uzdrukātu uz Hercoga pilngraudu kviešu miltu iepakojuma sāniem un, tā kā, receptē bija izmantojami rudenim tik raksturīgie āboli, nolēmu izmēģināt. Kēksiņi sanāca patīkami čaugani, sulīgi un tiešām garšīgi. No šo sastāvdaļu daudzuma iespējams pagatavot 12 mutē kūstošus un sātīgus mafinus, kas būs ideāli brokastīm vai launagam.

Sastāvdaļas:  230 g pilngraudu kviešu miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sodas, šķipsniņa sāls, ½ tējk. kanēļa, 1 vidēja ola, 2 olu dzeltenumi, 100 g cukura, 250 ml kefīra, 125 ml saulespuķu eļļas (es izmantoju kausētu sviestu), 80 g rozīņu, 110 g sarīvētu vai sagrieztu ābolu, 20 g ķirbju sēklu, 20 g saulespuķu sēklu.

Pagatavošana:

1. Bļodiņā ar karstu ūdeni, iemērc rozīnes un uz kādām desmit minūtēm atstāj malā.

2. Atsevišķā traukā sarīvē vai sagriež kubiciņos nomizotus ābolus. Es griezu nelielos gabaliņos, jo dodu priekšroku iespējai sagaršot ābolus gatavajā mafinā. Noliek sagrieztos ābolus malā.

3. Lielā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru, sāli, sodu, cepamo pulveri un kanēli.

4. Citā bļodā sajauc kefīru, olu, olu dzeltenumus un eļļu (vai izkausēto sviestu) un nedaudz samaisa. Maisa tikai tik daudz, lai masa būtu sajaukusies, bet ne izmaisīta. Pakāpeniski pievieno masai sausās sastāvdaļas, uzmanīgi samaisa, bet nepārmaisa.

5. Pievieno mīklai ābolus, sēkliņas un izmērcētās rozīnes, kam noliets ūdens. Viegli samaisa.

6. Mafinu pannā saliek kēksiņiem paredzētos papīra groziņus vai vienkārši iesmērē formiņas ar sviestu. Iepilda trauciņos mīklu. Es liku apmēram 2 ēdamk. uz vienu groziņu.

7. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 C temperatūrā krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 25-30 min, kamēr mafins ir zeltaini brūns, un iedurot tajā ar iesmiņu, sauss.

Pasniedz siltus vai atdzesē ledusskapī līdz rītam.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: