Glazētie ķirbju rausīši


Ķirbis ir viens no Halovīna simboliem, tādēļ šajā nedēļā, kad esmu nosolījusies visus Tējtasītes rakstus veltīt spocīgai noskaņai, arī recepšu sadaļā pienācis laiks ķirbim. Šodienas galvenie varoņi ir glazētie ķirbju rausīši, kas sevī iekļauj visu rudenīgo un pat mazliet jau noskaņo uz ziemas viļņa ar brīnišķīgo krustnagliņu un ingvera aromātu.

Lai pagatavotu šo recepti, nepieciešami nelieli priekšdarbi. Ir jāpagatavo ķirbju biezenis, par ko rakstīju iepriekšējā rakstā. Ja tas ir izdarīts, šī recepte nebūt nav sarežģīta vai laikietilpīga un rezultāts ir ļoti garšīgs. Varbūt biezeni var aizvietot arī ar sarīvētu ķirbi? Ja kādam ir izdevies, ziņojiet un dalieties pieredzē arī ar mani.

Sastāvdaļas:

Mīklai: 2 glāzes miltu, ¼ glāze + 4 ēdamk. cukura, 1 ēdamk. cepamā pulvera, ½ tējk. sāls, ½ tējk. kanēļa, ½ tējk. malta muskatrieksta, ¼ tējk. maltu krustnagliņu, ¼ tējk. malta ingvera, 6 ēdamk. auksta, kubiciņos sagriezta sviesta, ½ glāze ķirbju biezeņa, 3 ēdamk. skābā krējuma, 1 liela ola.

Glazūrai: 1 glāze pūdercukura, 2 ēdamk. piena.

Pagatavošana:

1. Vispirms lielā bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – iesijā miltus, un pievieno cepamo pulveri. Receptē norādīts, ka nepieciešama 1 ēdamk. cepamā pulvera, taču man nepatīk pārāk pufīgas kūkas, tādēļ pieliku nedaudz mazāk. Protams, rezultātā rausīši ir plakanāki, bet tas ir gaumes jautājums. Pievieno arī cukuru, sāli, kanēli, muskatriekstu, ingveru, krustnagliņas. Tad masu kārtīgi izmaisa un ieplucina tajā aukstā sviesta gabaliņus. Ar pirkstiem izmīca masu, līdz masa ir viendabīga un sviesta pikucīši ir zirņu lielumā.

2. Atsevišķā bļodā sakuļ olu, pievieno skābo krējumu un ķirbju biezeni. Samaisa un pievieno sausajām sastāvdaļām.

3. Kārtīgi samaisa mīklu. Receptē norādīts, ka masai jābūt gana biezai, lai to varētu izrullēt uz miltiem izklātas virsmas un sagriezt trīsstūrīšos. Es šos rausīšus gatavoju divas reizes un abās reizēs mana mīklas konsistence neatļāva to rullēt, tādēļ izlīdzējos tāpat vien ar karoti, veidojot uz pannas apaļus cepumiņus.

4. Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru saliek vai nu mīklas piciņas, vai izrullētos trīsstūrīšus un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 210 C temperatūrā, aptuveni 15 min, līdz rausīši ir zeltaini.

5. Izņem rausīšus no krāsns un atdzesē. Kad tie vairs nav karsti, ķeras pie glazūras pagatavošanas. Oriģinālajā receptē bija norādītas pat divas dažādas glazūras kārtas. Manai gaumei tas būtu krietni par saldu, tādēļ pagatavoju tikai vienu, sajaucot pienu ar pūdercukuru un izmaisot līdz izveidojas bieza sīrupa masa. Receptē norādītās proporcijas man nenostrādāja (glazūra bija pārāk bieza), tādēļ atļāvos improvizēt, pievienojot vairāk piena un otrajā reizē gatavojot, jau liku vairs tikai pusglāzi pūdercukura uz divām ēdamkarotēm piena. Pikantumam, glazūrai var pievienot arī pa šķipsnai kanēļa, ingvera, muskatrieksta un maltu krustnagliņu.

6. Rausīšus noklāj ar glazūru un, pirms pasniegšanas, pagaida līdz tā sacietē vai uz nakti noliek kārbā ledusskapī, lai našķotos brokastīs.

Oriģinālā recepte šeit.

Advertisements

2 komentāri

  1. Šos es noteikti izmēģināšu ļoti drīz. Izskatās ļoti garšīgi 🙂

    Like

    1. Šos es pati arī noteikti taisīšu vēl kādu reizi, kamēr vien būs ķirbju sezona. Tiešām garšīga recepte 🙂

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: