Pilngraudu burkānu kūka ar krēmsiera pildījumu


Burkānu kūku gatavoju pirmo reizi. Atklāti sakot, līdz šim es pat nebiju nevienu no tām pagaršojusi. Taču risks atmaksājās, jo mājinieki, kūku ēda un slavēja. Šis deserts ir visai neparasts un krietni atšķiras no lielākās daļas recepšu, ko esmu izmēģinājusi. Biskvīta pamatā tiek izmantoti pilngraudu milti, sniedzot kūkai rupjāku struktūru, savukārt krēma cepurīte piešķir maigāku konsistenci un padara kūku svētku galda cienīgu.

Tāpat kā Ziemassvētku kūkas, arī šī burkānu kūka var lepoties ar labu devu garšvielu – kanēli, muskatriekstu un ingveru, kas padara to aromātisku un pikantu. Šajā receptē minēto metodi kā pagatavot krēmsiera pildījumu, es noteikti izmantošu arī citās receptēs, kur būs nepieciešams garnējums (piemēram, dažāda veida cupcakes), jo šī versija ir ļoti vienkārša un garšīga, turklāt nepieprasa izmantot sviestu, kas man garnējumā ne visai patīk.

Sastāvdaļas:

Biskvītam: 2 glāzes pilngraudu kviešu miltu, 2 tējk. cepamās sodas, ¾ tējk. sāls, 2 tējk. malta kanēļa, ½ tējk. malta muskatrieksta, 1 tējk. malta ingvera, 4 lielas olas, 1 glāze cukura, ¾ glāzes nesalda ābolu ievārījuma (oriģināli receptē tiek izmantots produkts ar nosaukumu applesauce, kas drīzāk apzīmē ābolu biezeni), ½ glāze augu eļļas vai olīveļļas (es izmantoju izkausētu sviestu), 410 g sarīvētu burkānu.

Krēmam: 250 g krēmsiera (es izmantoju Mascarpone), 170 g grieķu jogurta, ½ – 1 glāze pūdercukura.

Pagatavošana:

1. Nomazgā un notīra burkānus. Sarīvē tos uz uz rupjas rīves un noliek malā.

2. Uzkarsē krāsni 175 C temperatūrā un sagatavo trīs apaļas pannas, (apmēram 20 cm diametrā) izklājot tās ar cepamo papīru. Tajās cepsies visas trīs biskvīta kārtas. Tā kā man ir tikai viena šāda panna, cepu trīs reizes, taču, ja trauki ir pieejami, ērtāk ir cept biskvītu uzreiz.

3. Lielā bļoda sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, sodu, sāli, kanēli, muskatriekstu un ingveru.

4. Otrā bļodā iesit olas, pievieno cukuru, eļļu, ābolu ievārījumu. Kārtīgi izmaisa. Šeit mana recepte nedaudz atšķīrās no oriģināla, jo atklāju, ka ledusskapī nav nekā, kas līdzinātos ābolu ievārījumam, mērcei vai biezenim. Nācās iztikt bez tā. Rezultātā biskvīts bija stingrs, taču nedaudz sausāks kā vēlētos, tādēļ noteikti ieteiktu ievārījumu izmantot. Dažās burkānu kūkas receptes, ābolu biezeņa vietā izmanto sasmalcinātus konservētus ananāsus.

5. Pievieno cukura un olu masu sausajām sastāvdaļām, izmaisa un visbeidzot uzmanīgi iecilā arī burkānus.

6. Ieklāj formās un cep krāsnī apmēram 15 minūtes, līdz mīklā iedurtais iesmiņš vairs nav mitrs. Biskvītu atdzesē pirms krēma uzklāšanas.

7. Kad biskvīts atdzisis, pagatavo krēmu. Labāk to gatavot tūlīt pirms uzklāšanās, lai tas nesāk ”suloties”. Putojamā traukā saputo krēmsieru, līdz tas kļuvis gaisīgs. Pievieno grieķu jogurtu un vēl mazliet paputo vai kārtīgi samaisa. Grieķu jogurts piedos krēmsieram patīkamu skābenumu. Lēnām pievieno pūdercukuru, iemaisot to krēmā. Es izmantoju apmēram pusglāzi, jo citādi masa būtu ar saldu. Ja vēlas krēmīgāku kūku, visas krēma sastāvdaļas var nedaudz palielināt, jo biskvīts būs diezgan biezs un krēma kārta paplāna.

8. Ņem pirmo biskvīta kārtu un pārklāj ar trešo daļu krēma. To pašu atkārto ar nākamo biskvīta kārtu un visbeidzot nedaudz vairāk krēma atstāj pašai kūkas virspusei. Ietin kūku pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Oriģinālā recepte šeit.

4 komentāri

  1. Vienmēr esmu skatījusies burkānkūku virzienā, bet pamēģinājusi uzcept vēl neesmu. Šī izskatās ļoti garšīga. 🙂

    Like

    1. Es droši vien izmēģināšu vēl kādu burkānu kūkas recepti. Par velti līdz šim vairījos no burkāniem, tagad vismaz kaut kas jauns un interesants. 🙂

      Like

  2. Nupat izcepu burkānkūkas biskvītu, bet tavu recepti tikai nupat ieraudzīju 🙂 Es te izstudēju kādas trīs receptes un izvilku vidējo aritmētisko… man sanāk (ja tu saki, ka biskvīts bija pasauss), ka tev ir drusku par maz taukvielu un drusku par daudz miltu un burkānu. Tām proporcijām ir jābūt aptuveni līdzīgām, miltiem nedaudz mazāk. Ābolu biezeņa vietā var likt viena apelsīna sulu un atcerēties vēl pierīvēt miziņu. Ā, un brūnais cukurs aromātam.
    Redzēs, kāda būs manējā sanākusi, dēļ garšvielām varētu būt ziemassvētīga 🙂

    R

    Like

    1. Jā, tā varētu būt, ka taukvielas vajadzēja vairāk un miltus mazāk. Ja taisīšu šo pašu vēlreiz, noteikti šo to pamainīšu – man gribas zināt kā tāds biskvīts garšotu ar parastajiem, ne pilngraudu miltiem. Apelsīnu sula izklausās labi, burkāni parasti ar šiem iet labi kopā, būs jāliek aiz auss 🙂

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: