Ziemassvētku noskaņās par tējām: Spicy Chai


spicy_chai_rightTurpinot pirmssvētku noskaņu Tējtasītē, šoreiz neliels ieraksts par tādu neatsveramu ziemas vakaru sastāvdaļu kā tēja. Brīvdienās veikalā manu aci piesaistīja vēl nemanīts tējas iepakojums – Pickwick Delicious Spices sērijas tēja ar nosaukumu Spicy Chai. Tā kā jau labu laiciņu meklēju Ziemassvētku tēju, kuras sastāvā būtu garšvielas, šī izskatījās visnotaļ piemērota, jo tējas sastāvā ir kanēlis, ingvers, krustnagliņas, kardamons, anīss un pipari. Tā kā pēdējā laikā pati lielākoties dzeru dabīgo piparmētru tēju vai kafiju, šī tējas marka man bija sveša. Nolēmu pamēģināt kā tā garšo un papētīt arī, kur tā cēlusies.

Izrādās, ka oriģināli Masala Chai jeb šajā gadījumā Spicy Chai nāk no Indijas. Šī dzēriena pamatā ir melnā tēja, kurai pievienotas dažādas aromātiskas garšvielas un pagatavošanas procesā tiek izmantots piens. Maisiņu tējas dzeršanā, gan mazliet izpaliek īstās tējas burvība, taču jāatzīst, ka arī šai nudien nebija ne vainas.

Pēc vairākiem mēģinājumiem atrast īstās proporcijas un garšu, kas mani apmierinātu, es un internets nonācām pie šādas metodes: Uzkarsē 3/4 glāzi ūdens, pievieno 1/4 glāzi piena (arī pusi uz pusi garšo labi), tējas maisiņu un cukuru vai medu pēc garšas (jo saldāka, jo spēcīgāk izceļās garšvielu buķete). Noņem no uguns tiklīdz piens sāk vārīties un ļauj tējai kādu brītiņu ievilkties.

Īpaši apgrēcīgā versijā var tējai pievienot arī putukrējuma cepurīti, kas pārkaisīta ar kanēli vai pamēģināt kādu no dažādajām Chai Latte receptēm, kas atrodamas tīmeklī (manu uzmanību piesaistīja Pumpkin Chai Latte). Taču arī bez papildus ekstrām, šī tēja man šķita gards, nedaudz krēmīgs un aromātisks dzēriens, kas ar savu piparkūkām radniecīgo smaržu izceļas uz ikdienas tēju fona.

Un kādas ir jūsu iemīļotākās tējas?

8 komentāri

  1. Hmm. Kurā veikalā atradi? Es gan maisiņu tējas dzeru tikai tad, kad nekā cita nav, bet šo varētu pamēģināt.
    Starp citu, Tevi varētu interesēt divi tējas pagatavošanas veidi, ko uzzināju no “Baking Cakes in Kigali”: 1) Indijā taisa zaļo tēju ar kardamonu un citronu (sīkāk gan netika paskaidrots), 2) Tanzānijā iecienīts tējas pagatavošanas veids – melnā tēja (laikam), vārīts piens, kardamons un daudz cukura.

    Patīk

    1. Biju ieklīdusi Maximā. Šī kopā ar vēl divām citām austrumu tējām bija uz akciju. Sagribējās pamēģināt, dikti kārdinoša tā krūze uz kastītes izskatījās.
      Tanzānijas un Indijas varianti izklausās garšīgi. Indijas versija diezgan neparasta, varētu izmēģināt.

      Patīk

  2. Es tieši veikalā ilgi noskatījos, bet beigās pagāju garām, pirms 6 gadiem indiešu veikaliņā sapirkos tik daudz viņu tēju, bet nespēju iemīlēt. Tiesa, tām nebija pamatā ne melnā, ne zaļā, ne kāda cita tēja – tur tikai garšvielas bij…

    Patīk

    1. Man atkal otrādi – pēc šīs tējas pamēģināšanas, ir āķis lūpā izmēģināt arī kādu labāku, ne-maisiņu izpildījumu ar īstām Indijas garšvielām. Tiesa, nezinu vai man garšotu, ja tēja izrādītos ar izteikti spēcīgu aromātu. Būs kādreiz jāsaņemas un jāizmēģina.

      Patīk

  3. Man nācās pabūt Indijā un Nepālā un nogaršot viņu gatavoto Masala Chai. Tur viņi to pagatavo vienkārši dievīgi. Diemžēl pati to pagatavot vēl neesmu mēģinājusi 🙂 Domāju, ka pickwick tēja tai nevar līdzināties 🙂

    Patīk

    1. Ticu, ka īstai Indijas tējai Pickwick paciņu tēja noteikti nav cienīga konkurente 🙂

      Patīk

  4. Chai tēja beramā veidā ir nopērkama Chado tēju un kafiju veikaliņos Rīga Plazā un Molā..

    Patīk

    1. Paldies par informāciju. Šobrīd jau atkal aktuāls ziemas tējas jautājums 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.