Labākās izlasītās grāmatas 2012. gadā


Kā jau solīju, gada beigas Tējtasītē ir topu laiks. Pirms ķerties pie kino un mūzikas topiem, mēģināšu ielēkt arī aizejošā gada grāmatu vilcienā. Nevarētu sacīt, ka šogad esmu izlasījusi ļoti daudz grāmatu. Tējtasītes grāmatplaukts vēl ir visai ”zaļš”, jo tā vairāk par grāmatām sāku rakstīt tikai 2012. gada vasarā. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, izlasīto grāmatu skaits ir manāmi pieaudzis. Ne visas no tām ir aprakstītas blogā un ne visas no tām ir izdotas šogad. Šajā pārskatā tikai par pašām pamanāmākajām, kuras piesaistījušas manu uzmanību, neskatoties uz izdošanas datumiem. Veidojot šo, visnotaļ subjektīvo sarakstu, sadalīju grāmatas improvizētās nominācijās.

  • Andrejs Kurkovs - Pikniks uz LedusGada labākais romāns manās acīs šogad izrādījās Andreja Kurkova Pikniks uz ledus. Saldsērīgais romāns par pingvīnu vārdā Miša un viņa saimnieku 90. gadu Ukrainā, ir viens no šarmatākajiem stāstiem, ko esmu lasījusi šogad.
  • Ja man būtu jāizvēlas gada labākais zinātniskās fantastikas romāns, tad es, daudz nedomājot, šo titulu piešķirtu Džastina Kronina trillerim Pāreja. Vampīru apokalipse izrādījās visnotaļ aizraujoša, īpaši laikā, kad pasaule gaidīja arī savu ”galu”.
  • Kā gada psiholoģiski smagākais romāns manā plauktā noteikti būtu jāievieto Emmas Donohjū sarakstītā Istaba. Aizkustinoša grāmata, kas spēj sasprindzināt visus lasītāja jutekļus, vienlaikus izraisot gan skumjas, gan dusmas, taču visvairāk lasītāja atmiņā paliek ar savu naivo pieeju smagām tēmām.
  • E. L. James - Fifty Shades Of GreyŠī gada modes kliedziens droši vien nav nekāds pārsteigums. Erotiskās literatūras pionieris, romāns Fifty Shades Of Grey atvēra durvis ne tikai uz guļamistabu, bet arī līdzīgu romānu gūzmu grāmatnīcās. Kā arī, šīs triloģijas apskats ir viens no šogad visvairāk lasītajiem ierakstiem Tējtasītē.
  • Kategorijā gada vērtīgākā grāmata, es atļāvos ierindot Stīvena Presfīla pašpalīdzības grāmatu Cīņa par radošumu. Tajā aprakstītās idejas, manuprāt, var noderēt jebkuram cilvēkam, kurš mēģina rast sevī motivāciju rīkoties.
  • Gada atklājums priekš manis šogad izrādījās franču rakstnieks Bernārs Verbērs ar romānu Eņģeļu impērija. Atsvaidzinošs, neparasts un traku ideju pilns romāns.
  • Miss Peregrines Home For Peculiar ChildrenNominācijai oriģinālākais romāna noformējums visatbilstošāk šķita izvirzīt Ransom Riggs sarakstīto romānu Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children. Lai gan pats grāmatas sižets mani aizrāva mazāk kā biju gaidījusi, pievienoto vērtību šim romānam sniedza, it kā īsti, baisa paskata fotoattēli, kurus autors bija iegādājies no dažādiem senlietu tirgotājiem un izmantojis par pamatu romāna sižetam.
  • Gada humoristiskākais romāns – jau labi zināmā erotiskā bestsellera parodija Fifty Shames Of Earl Grey. Grāmata, kuru lasot, es smējos balsī.

Un kura ir tava gada labākā grāmata vai spilgtākais atklājums?

3 komentāri

  1. Šogad sev atklāju grāmatu “Klejotāja”, kura arī bija mana pirmā grāmata, kuru izlasīju iekš Kindle! 🙂 Vienīgais jānokaunas par to, ka dabūju to nelegālā ceļā! 😉

    Patīk

    1. Pārfrāzēžu Bredberiju: “Lielāks noziegums par grāmatu dabūšanu nelegālā ceļā ir to nelasīšana” 🙂

      Bet ja par sarakstu. Es kā labāko zinātniskās fantastikas romānu liktu “Tumsas kreiso roku”. Vispār mans saraksts publicēsies rīt. Tad arī redzēs, kas tur sanācis.

      Patīk

    2. ”Klejotāja” man stāv grāmatplauktā angliskajā versijā vēl no ”Krēslas” buma laikiem. Sāku lasīt, bet kaut kā nepavilkos un atmetu ar roku. Varbūt tobrīd nebija īstais brīdis.
      Par ”Tumsas kreiso roku” visu laiku labus vārdus dzirdu. Kaut kad nākotnē būs arī manā plauktā.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.