Rakstnieku filma – The Words (2012)


The WordsVēl 2012. gadā klajā nākusī filma ar vienkāršo nosaukumu The Words, ir palikusi visai nepamanīta plašākas sabiedrības acīs, par spīti tam, ka var lepoties ar zināmu un, manuprāt, arī labu aktieru sastāvu. Galvenā varoņa lomu atveido Bradley Cooper, kurš pēdējā laikā ir pamanījies izaugt ārā no Hangover filmu apriņķa, piedaloties tādās filmās kā Limitless un 2012. gadā turpinot arī ar Silver Linings Playbook, par kuru viņš nominēts arī Golden Globe (šo gan vēl tikai plānoju skatīties). Tāpat šajā filmā sastopamies ar Olivia Wilde jaunas rakstnieces un sava veida grūpijas tēlā, kā arī ar nepārspējamo Jeremy Irons, kura ”vecā vīra” tēls, manuprāt, pārspēj visu pārējo aktieru sniegumu.

Vispirms par filmas sižetu. No lakoniskā nosaukuma varbūt jau būsiet nopratuši, ka šoreiz stāsts par vārdu meistaru – rakstnieku. Vai pareizāk būtu sacīt par veseliem trim rakstniekiem. Man personīgi patīk gan lasīt grāmatas, gan skatīties filmas par autoriem, tādēļ šo filmu gaidīju ar nepacietību. Iznests uz kino ekrāniem stāsts par rakstnieku nav nekas jauns, taču The Words piesaista skatītāja uzmanību ar to, ka tas patiesībā ir stāsts par stāstu stāstā, veidojot tādu dīvainu Matrjošku leļļu situāciju.

Šoreiz pastāstīšu tikai par romāna centrālo sižeta līniju, jo iegrimstot pārējās divās, varētu atklāt pārāk daudz un sabojāt skatīšanās prieku. Bradley Cooper attēlotais varonis Rorijs ir filmas centrālais tēls, lai gan mums par viņu pastāsta pavisam cits personāžs – Klejs (Dennis Quaid), kurš patiesībā ir autors stāstam par Roriju. Rorijs ir jauns rakstnieks, kas kopā ar draudzeni Doru (Zoe Saldana) ir tikko ievācies kādā Bruklinas dzīvoklī, par kuru joprojām maksā tēvs, jo dēls nav spējīgs nostāties uz savām kājām, neskatoties uz pieauguša vīrieša statusu. Lai beidzot uzņemtos atbildību, Rorijs sāk strādāt kādā grāmatu izdevniecībā par kurjeru, paralēli rakstot arī savu romānu.

Tomēr ar grāmatas izdošanu, Rorijam neveicas, jo viņa darbs gan esot labs, taču tas esot arī pārāk labs šī brīža tirgum. Jau atmetis cerības uz izdošanu, Rorijs apprecas ar Doru un medusmēnesī dodas uz Parīzi, kur nejauši atrod noslēpumainu manuskriptu. Droši vien nav nepieciešams paskaidrot, ko Rorijs, kurš nemitīgi piedzīvojis atteikumus pats savam romānam, izdara ar atrasto manuskriptu… Un arī tālākais jau ir diezgan paredzams – atrastais romāns iegūst milzu popularitāti un Rorijs dzīvo kā sapnī, līdz kādā dienā viņu uzrunā kāds vecs vīrs…

words

Īsumā The Words varētu raksturot kā diezgan mierīgu drāmu, kura runā par spēju sadzīvot ar paša izdarītajām izvēlēm. Tomēr šeit par ļaunu nebūtu nācis arī pamatīgāks emocionālais portretējums Rorija tēlam, ņemot vērā kādu vilšanos sevī viņam nākas pārdzīvot. Stāsta plūdums, par spīti tam, ka iekļauj sevī veselus trīs sižetus, šķiet gana viengabalains un neprasa no skatītāja īpašu piepūli, lai pārslēgtos un iejustos jaunās situācijās. Taču, tai pat laikā, filma piedāvā pārāk nelielu intrigu un tās atvērtās beigas sagādā zināmu nepabeigtības sajūtu.

Iespējams, talkā netika ņemti pareizie vārdi, lai visā pilnībā iznestu uz ekrāna šīs filmas labo ideju un tieši tādēļ izpildījumā pietrūka gaidītā dziļuma. Dodu diezgan stabilas 7,5 Tējtasītes, jo gaidīju nedaudz vairāk. Treileris šeit.

7

13 komentāri

  1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

    Tagad zinu, ka noteikti noskatīšos šo filmu. :))

    Patīk

    1. Ja patīk rakstnieku filmas, būs interesanti šo paskatīt, jā 🙂

      Patīk

      1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

        Man ļoti, ļoti patīk rakstnieku filmas, tikai šķiet, ka to ir gaužām maz vai arī es tās vienkārši nemāku atrast. 😀

        Patīk

        1. No pēdējā laikā redzētajām filmām, kur galvenie varoņi ir rakstnieki, varētu minēt ”The Rum Diary” un ”On The Road” , bet tur fokuss nedaudz cits. Tad ir arī tāda pavecāka filma – ”Stranger Than Fiction”. Un vakar noskatījos vēl vienu no šī plauktiņa – ”Ruby Sparks”. Ļoti patika. Drīzumā uzrakstīšu blogā arī kāpēc. Bet rekomendēt varu jau tagad:)

          Patīk

          1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

            Paldies – tagad mans filmu saraksts būs papildināts. :))
            + “On The Road” jau labu laiku stāv manā skatāmo filmu sarakstā un domāju, ka beidzot vajadzētu noskatīties šo filmu.

            Patīk

            1. Par to rakstnieku tēmu vēl gribētu ieteikt, manuprāt, ļoti labu filmu- “The Hours “, kas uzņemta pēc Kaningema romāna motīviem.

              Patīk

  2. Šī ir manā plānā, kopš par to izlasīju. Noteikti drīzumā noskatīšos. 🙂 Par Bradley Cooper jāpiekrīt – viņa progress ir redzams. Es viņu pirmo reizi redzēju vienā tizlā šausmenē par vilcienu. Pilnīgi idiotiska filma,kuru ne gluži labprātīgi skatījos. Toreiz domāju, ka šis jau noteikti labākās filmās neparādīsies. Tomēr, kļūdījos 🙂

    Patīk

    1. Man nepatika ”Hangover”, kur pirmo reizi iepazinu Bradley Cooper, tāpēc sākumā uz viņu skatījos šķībi, līdz iepazinos ar ”Limitless”. Tagad domāju, ka nekāda vaina 🙂

      Patīk

  3. Es tikai filmas beigās sapratu, ka ir domāti itkā-trīs stāsti, nevis divi. Un man noslēgums likās tīri labs. Kas tad tur palika atvērts?

    Patīk

    1. Man šķita, ka beigas ir tādas nekonkrētas. Proti, viņa dzīve tālāk tāda pati vien ir, nekādu īpašo pārmaiņu, ja neskaita to, ka viņš skumst pēc zaudētās sievas un ilgojas pēc piedošanas. Reāli parādīts, tā tas varētu būt arī dzīvē, bet man acīmredzot prasījās pēc kaut kā mazliet dramatiskāka. Priekš manis tāds iznākums labāk nostrādātu lasot romānu, ne skatoties filmu.

      Patīk

  4. Ir viena filma ar tieši tādu pašu sižetu, bet to bija demonstrējuši televīzijā! Diemžēl nosaukumu gan es neatminos! 😦

    Patīk

    1. Pati gan neesmu redzējusi, nemācēšu spriest vai varētu būt īstā, bet zinu, ka bija tāda filma ”The Ghost Writer”, laikam arī ar ideju, ka cits autors pabeidz kāda cita darbus.

      Patīk

      1. Nē, nē, šī nav tā filma, par kuru domāju…

        Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.