Apelsīnu kēkss ar rozīnēm


Tā kā sen nebiju neko gatavojusi, pagājušās brīvdienās gribēju izmēģināt ko jaunu, taču ne sarežģītu. Kā jau parasti šādos gadījumos, aci uzliku uz kaut ko kēksveidīgu. Ideju aizguvu no Sūzenas Bleikas pavārgrāmatas 500 Kūku receptes, taču pa ceļam šo to pamainīju, tādēļ recepte no apelsīnu sīrupkūkas pārvērtās par apelsīnu kēksu ar rozīnēm. Katrā ziņā šo recepti gatavošu atkārtoti, jo kēksu slavēja visi mājinieki un pat suns priecīgi ”dejoja” ap cepeškrāsni, sajutis brīnišķīgo aromātu🙂 Turklāt šī kūka ir samērā vienkārša un lēti pagatavojama.

20130218-IMG_9410-2

Sastāvdaļas:

1 liels apelsīns, 170 g mīksta sviesta, 140 g cukura, 3 olas, 140 g miltu, ½ tējk. sodas, ½ tējk. cepamā pulvera, šķipsniņa sāls, 4 – 5 ēdamk. rozīņu, 2 -3 ēdamk. Amaretto liķiera.

Pagatavošana:

1. Vispirms rozīnes ieber bļodiņā un pārlej ar Amaretto. Tā bija mana interpretācija, lai iegūtu papildus aromātu. Receptē patiesībā bija jāpievieno sasmalcinātas mandeles, bet tā kā man bija tikai Amaretto mandeļu liķieris, izmantoju to lai ”sasūcinātu” rozīnes. Ja liķiera nav, vislabāk mīklā izmantot dažas ēdamkarotes sasmalcinātu mandeļu un rozīnes vienkārši izmērcēt ūdenī, lai tās kļūst mīkstākas.

2. Nomazgā apelsīnu, norīvē tam miziņu un noņem baltumus. Mīkstumu sasmalcina gabaliņos ar dakšiņu, blenderi vai virtuves kombaini.

3. Putojamā traukā saputo sviestu ar cukuru, līdz masa kļūst viendabīga un pufīga. Tad pa vienai pievieno olas un pēc katras pievienošanas, nedaudz paputo. Pievieno sasmalcinātos apelsīnus un miziņas. Samaisa.

4. Atsevišķā trauciņā sajauc miltus ar cepamo pulveri, sodu un sāli. Iesijā gatavajā mīklā un kārtīgi izmaisa. Iecilā arī izmērcētās rozīnes.

5. Ieziež pannu ar sviestu, ieklāj tajā mīklu un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 190 C temperatūrā, apmēram 20 – 30 min, līdz iedurtais iesmiņš iznāk ārā tīrs un bez mīklas aplikuma. Kēksu atdzesē, uzslidina uz šķīvja un pārkaisa ar pūdercukuru. Šis deserts vislabāk garšos nākamajā dienā, kad būs pastāvējis ledusskapī un ”sakodies”.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: