Weird Things Customers Say in Bookshops by Jen Campbell


Weird Things Customers Say in Bookshops”What’s this literary criticism section? Is it for books that complain about other books?”

Dzīve ir dīvainu atgadījumu pilna. Būtu muļķīgi iedomāties, ka grāmatu pasaule ir izņēmums un cilvēki, kas iemaldās grāmatnīcās visi kā viens ir pieklājīgi un pie pilna prāta. Tieši šo cilvēku dēļ radusies grāmata Weird Things Customers Say in Bookshops, kuras autore, britu rakstniece un blogere Jen Campbell apkopojusi visdīvainākos pastāstiņus par klientiem, kurus nācies apkalpot strādājot grāmatnīcās. Un cilvēku dīvainības patiešām ir visdažādākās. Viens ir pilnīgi pārliecināts, ka Hitlers ir bijis amerikāņu aktieris un mēģina atrast tā plakātu melnbalto foto sadaļa, cits grib grāmatu veikalā iegādāties Ziemassvētku eglīti vai pašas grāmatnīcās izkārtni, savukārt cits piezvana uz grāmatnīcu, lai precizētu kā tad  īsti pagatavojama vista no nesen nopirktās recepšu grāmatas…

Šajās simts un vēl mazliet lappusēs autore apkopojusi nelielas anekdotes ”iz dzīves”, un sadalījusi tās trijās daļās. Pirmā daļa saklausīta un pierakstīta grāmatnīcā ar nosaukumu The Edinburgh Bookshop, otrā kādā grāmatu antikvariātā Ripping Yarns, bet trešās daļas anekdotes autorei iesūtījuši grāmatnieki no visas pasaules.

Manas acis šo grāmatu skatīja digitālā formātā un dienā, kad ļoti vajadzēja uzmundrinājumu. Un uzmundrināta es patiešām tapu, lai gan lasīšanas prieks nebija ilgs, jo šos pastāstiņus var izlasīt apmēram stundas līdz divu stundu laikā. Grāmatiņa papildināta arī ar nelielām, simpātiskām karikatūrām un fiziskā kopija, ja vien Latvijā ir nopērkama, manuprāt, varētu būt patīkama dāvana tiem, kas paši labprāt iegriežas grāmatnīcās.

Daži citāti:

Customer: It makes me sad that grown up books don’t have pictures in them. You’re brought up with them when you’re younger, and then suddenly they’re all taken away.
Bookseller: . . . Yes. It’s a cruel world.

Izrādās pastāv arī tāda lieta kā grāmatu fobija…

Customer: Doesn’t it bother you, being surrounded by books all day? I think I’d be paranoid they were all going to jump off the shelves and kill me.
Bookseller: . . .

…vai vampīru fobija.

Customer: I’m always on night shift at work.
Bookseller (jokingly): Is that why you’re buying so many vampire novels?
Customer (seriously): You can never be too prepared.

Harija Potera cienītājiem…

Customer: Do you have any books on the dark arts?
Bookseller: . . . No.
Customer: Do you have any idea where I could find some?
Bookseller: Why don’t you try Knockturn Alley?
Customer: Where’s that?
Bookseller: Oh, the centre of London.
Customer: Thanks, I’ll keep my eyes peeled for it.

Tiešām interesanti pie kura plaukta? 😀

Customer: If I were to, say… meet the love of my life in this bookshop, what section do you think they would be standing in?

Maģiskās sēnes! Ko tur vēl piebilst…

Customer (offering plain brown paper bag to the bookseller with a friendly look in his eyes): Would you like a magic mushroom?
Bookseller: . . .

Pavisam nesen iznākusi arī otrā daļa More Weird Things Customers Say in Bookshops.

8 komentāri

  1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

    Reizēm brīnos, kāpēc šādas grāmatas netulko un neizdod latviešu valodā?!
    Izskatās, ka šī grāmata varētu būt arī manā gaumē – jociņi par un ap grāmatām (un joki kā tādi) man ļoti patīk.

    Patīk

    1. Es labprāt iegādātos šāda tipa grāmatas fiziskajos eksemplāros, ja tādi būtu mūsu veikalos. Bet ir jau tā, ka grāmatas ar neparastām idejām dažreiz mēdz pazust no radara un tā arī neatnāk līdz plašākai publikai.

      Patīk

  2. šī grāmata gan ir bijusi pie mums pārdošanā, vismaz Jāņa Rozes grāmatnīcās esmu redzējusi pat veselās trijās, bet tā kā grāmatiņa tik forša – ātri izpirkta 🙂

    Patīk

    1. O, tas priecē, varbūt kādam noderēs 🙂 Man kā ne-rīdziniecei būs paslīdējis garām, savā Jāņa Rozē līdz šim nebiju manījusi.

      Patīk

  3. Tējtasīt… Ja vēl neesi atradusi ”sis grāmatas eksemplāru drukātā veidā, varu piedāvāt to kā dāvanu no manis! 🙂 Padot tik ziņu uz e-pastu! 🙂
    Starp citu, viena grāmatveikala darbiniece raksta blogu ar šādām lietām tepat LV -> http://kikalasa.tumblr.com/

    Patīk

  4. P.S. – Paskatījos šo grāmatu iekš amazon un ieraudzīju, ka ir arī otrā dāļa iznākusi – More Weird Things Customers Say in Bookshops by Jen Campbell

    Patīk

    1. Oh, paldies 🙂 tas būtu ļoti jauki tikt pie drukātā eksemplāra, īpaši otrajai daļai, jo tā nav lasīta 🙂
      Blogu kikalasa.tumbrl.com zinu, patīk tur ik pa brīdim iegriezties un pasmaidīt par jokainajām lietām, ko cilvēki sarunā 🙂

      Patīk

      1. Ņu tad vari atsūtīt uz manu e-pastu vēstuli ar savu adresi. Tiklīdz būs brīvs brīdis, došos uz tuvējo grāmatveikalu! 🙂

        Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.