Krāšņa pasaule un neparasti tēli jaunajā sci-fi seriālā Defiance


Aprīļa vidū pirmizrādi piedzīvoja pavisam svaigs sci-fi seriāls Defiance. Tomēr seriāls neuzsāka ceļu pie skatītājiem skaudrā vienatnē, jo vēl mēneša sākumā klajā tika laista arī tāda paša nosaukuma un tematikas datorspēle. Par šo projektu pirmo reizi izdzirdēju specefektu grima veidošanas šovā Face Off, kura dalībniekiem tika dots uzdevums veidot iespējamo dizainu spēles tēliem. Šodienas stāsts gan vairāk par seriāla pusi, jo noskatoties gandrīz pusotru stundu garo pilotsēriju sastapos ar ”garšo pēc vēl” sajūtu, kas nepārgāja arī abu nākamo sēriju ietvaros.

Defiance_TV_Series_HD_wallpaper

Seriālā mēs sastopamies ar mūsu pašu mīļo Zemi, kas turpinot pēdējā laika post-apokaliptisko filmu un seriālu gūzmu, ir piedzīvojusi grūtas dienas. Planēta ir izpostīta karā, kura detaļas pagaidām tiek atklātas vien miglaini. Taču tagad Zemi, līdz ar cilvēkiem, apdzīvo arī vairākas ”svešo” rases jeb tā sauktie Votans, katrs ar savām paražām, kultūru un, protams, nepierasto izskatu (starp citu, ļoti efektīgs grims). Vikipēdijā pieejams gana plašs šo svešo planētu iedzīvotāju apraksts. Es vēl neesmu tik apsēsta, lai mēģinātu visas septiņas rases nodefinēt šī raksta ietvaros, tomēr piemetināšu, ka manuprāt, tieši dažādo kultūru mikslis ir viens no seriāla lielākajiem trumpjiem. Internetā Defiance pasaules uzbūve pat salīdzināta ar Game Of Thrones sarežģītību. Tam gan man negribētos piekrist, tomēr skatoties šo seriālu pēc papildus informācijas patiešām prasās.

Attēla avots: StarPulse.com

Seriālā iepazīstamies ar aristokrātiskajiem Castithan, kuru sabiedrība balstīta uz kastu principiem, dabas bērniem Irathient, kas redz pagātnes un nākotnes vīzijas, zinātniekiem ar interesanto ārieni Indogene un nojaušam par vēl četrām rasēm, par kurām pagaidām ir ļoti maz informācijas. Seriāla vajadzībām tikušas attīstītas arī divas pilnas valodas (to autors David J. Peterson veidojis arī dothraki un valyrian valodas Game Of Thrones), kas diezgan bieži parādās varoņu dialogos, piešķirot autentiskumu notiekošajam.

Otrs seriāla pluss, ja neskaita neparastos iedzīvotājus un viņu īpatnības, ir pati vide. Zeme ir kļuvusi cilvēkiem bīstama. Zemeslodes reljefs ir izmainījies, mežos klimst dīvaini mutanti un gan Votanu, gan cilvēku valdības ir sabrukušas. Šādā izpostītā pasaulē, lai izdzīvotu, visām rasēm jāiemācās sadzīvot vienam ar otru. Tieši ar to nodarbojas agrākās Sentluisas, tagadējās Defiance pilsētas iedzīvotāji, kuriem pievienojas arī seriāla galvenie tēli, bijušais militārists Nolans un viņa Irathient rases audžumeita Īrisa.

Defiance Nolan

Attēla avots: StarPulse.com

Ar šiem varoņiem skatītājs sastopas jau pirmajās seriāla minūtēs, kad tie vecā dampī šķērso izpostīto zemi, sirsnīgi dziedot līdzi vienai no Johhny Cash dziesmām. Nolans un Īrisa ir klejotāji, kas medī paliekas no avarējušiem kosmosa kuģiem, taču soli pa solim, liktenis viņus aizved uz Defiance pilsētu, kur tad arī sākas problēmas, kas abiem seriāla laikā būs jārisina. Un par spīti tam, ka pasaule ir krāšņa un tēliem ir potenciāls, pēc manām domām, tālākais sižets vismaz pagaidām neizceļas ar pārlieku lielu oriģinalitāti. Nolans visai paredzami iegūst pilsētas šerifa amatu un kopā ar sabiedrotajiem mēģina atrisināt gan sazvērestības pret pilsētu, gan personiskas atriebības vadītas slepkavības, gan citas nepatikšanas, kas piemeklē nelielo kopienu nekurienes vidū.

Skatoties Defiance nevarēju neaizdomāties arī par Zvaigžņu kariem (lai gan tos redzēju dziļā bērnībā un ļoti fragmentāri). Iespējams, tādēļ, ka manā datu bāzē trūkst līdzīgu sci-fi ar ko Defiance salīdzināt. Taču man kā šī žanra iesācējai seriāls šķita interesants, tādēļ ieteikšu lietot uzturā arī citiem sci-fi iesācējiem, kuri, līdzīgi kā es, visticamāk nepamanīs veterāniem acīmredzamās klišejas. No manas puses stabilas 8 Tējtasītes.

8

12 komentāri

  1. Es šo vēl neesmu ievērtējusi, jo man tagad Da Vinči jānočeko. Taču atceros, ka ”Face off” sezonā, kas nesen beidzās, viņiem bija uzdevums saistībā ar šo seriālu. 🙂

    Patīk

    1. ”Da Vinci’s Demons” noskatījos pilotu, bet nebija tāda sajūta, ka uzreiz jāmetas ķert nākamās sērijas. Droši vien pamazām aizlāpīšu ar šo bez-seriālu dienas un tad arī būs verdikts – ir vai nav skatāms 🙂 Man šķiet, ”Face Off” viņi ”Defiance” reklamēja pat divas reizes, vienu ar tiem datorspēles tēliem un otru – nesenāko, ar tūri pa filmēšanas laukumu (laimīgie! 🙂 ).

      Patīk

  2. Spēle man mājās iet jau pilnā sparā. Spēlētājs pagaidām ir sajūsmā. Es laikam ievērtēšu seriālu kādā lietainā brīvdienā.

    Patīk

    1. Man pašai spēle droši vien būtu par smagu, diez kā neesmu sadraudzējusies ar šaudīšanos 🙂 , lai gan sižeta ziņā uzspēlēt ar seriālā redzētiem tēliem droši vien būtu interesanti.

      Patīk

      1. Jā, tur ļoti ātra darbība, daudz jāšauj, bet man saka, ka ir interesanti, daudzveidīgi un vēlāk laikam būšot arī profesijas/ personāži, kuriem nav jāšaudās.

        Patīk

  3. Noskatoties treileri, liekas ir līdzība ar Firefly seriālu – sci fi ar nedaudz nosūbējušu vesternveidīgu pieskaņu. Būs jānoskatās!

    Patīk

    1. Jā, internetā arī manīju, ka Firefly pieminēts šī seriāla sakarā. Pati gan biju tādu palaidusi garām, būs man arī tas jāpaskatās.

      Patīk

  4. Pievienoju savam sarakstam! Izklausās interesanti… Es ar šo droši vien aizvietošu “Game of Trones”, kas man ar jauno sezonu vairs neiet tikt tuvu pie sirds, ka agrāk!

    Patīk

    1. Šo rekomendēju, man pašai šis ieripojis sarakstā uz palikšanu.
      Par ”Game Of Thrones” – man šajā sezonā vēl vairāk kā iepriekš sāk krist uz nerviem visas tās spīdzināšanas ainas. Taču sižeta ziņā joprojām ir interesanti.

      Patīk

      1. Mani kaitina tās seksa ainas. Es saprotu, ka tajos laikos cilvēki arī bija izvirtuši, bet nu cik daudz var to visu rādīt??? Diez vai grāmatas autors rakstīja savā grāmatā iekavās – un fonā bija trīs kailas, neskūtas prostitūtas!

        Patīk

        1. Par plikumiem runājot, es gan esmu lasījusi tikai pirmo grāmatu, taču tajā lasītais radīja iespaidu, ka ”sex sells” stratēģija vairāk nāk tieši no seriāla veidotājiem, jo Mārtins tiešām nebija aizrāvies ar šāda veida aprakstiem.

          Patīk

          1. Man jau tā šķita! Trešo sezonu noteikti skatīšos ķeksīša pēc brīžos, kad nebūs vispār ko skatīties. Jo kaut kā neaizrāva vispār, šķita stāsta atgremošana pirmajās sērijās. Vakar noskatījos pirmo sēriju “Defiance”, aizrāva, pat ļoti! 🙂

            Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.