Tumšs, romantisks trilleris: Killing Sarai by J. A. Redmerski


Killing Sarai by J.A. RedmerskiRomānu Killing Sarai, ko sarakstījusi amerikāņu autore J.A. Redmerski, izvēlējos lasīt tieši autores vārda dēļ. Proti, vēl ziemā tiku lasījusi viņas saulaino road-trip romānu par divu jaunu cilvēku sevis meklējumiem – The Edge Of Never, ko atzinu par ļoti labu esam. Tādēļ, izdzirdējusi par jauna romāna iznākšanu vēl jūnija beigās, steigšus ķēros arī pie tā lasīšanas. Arī šajā romānā Redmerski nelika man gluži vilties, tomēr tas izrādījās citādāks nekā biju gaidījusi. Līdz ar to sacīšu, ka The Edge Of Never vietu tas manā plauktā neieņems, tomēr blakus stāvēt ir nopelnījis.

Romāna galvenā varone Sarai ir jauna amerikāniete, kas lielu daļu savas dzīves pavadījusi narkobarona Havjera gūstā, kaut kur Meksikā, kur nonākusi pateicoties savai bezatbildīgajai narkomānei-mātei vēl 14 gadu vecumā. Jaunajai sievietei nav ne jausmas, kur viņa atrodas, nedz arī kā nokļūt atpakaļ ASV. Viss, ko viņa ik dienas redz ir slepkavas, narkodīleri un paverdzinātas prostitūtas, ko Havjeram un viņa vīriem ir izdevies sagūstīt līdzīgi kā viņu pašu. Tomēr pienāk liktenīgais brīdis, kad Sarai parādās cerības uz izglābšanos. Pie Havjera, vienoties par pasūtījuma slepkavību, ir ieradies Viktors. Amerikānis ar akmenscietu seju un šaujamo. Saskatījusi vienīgo izeju no bezizejas, Sarai paslēpjas Viktora mašīnā un piedraudot ar ieroci, liek algotajam slepkavam nogādāt viņu pāri ASV robežai. Protams, tāds profesionālis kā Viktors, to neuztver īpaši nopietni un jau drīz Sarai ir viņa varā un žēlastībā. Un Viktoram nav ne mazākās vēlmes meiteni glābt…

Romāns nemanāmi sadalās divās daļās. Stāsta pirmajā pusē lasītājs iepazīstas ar Sarai, kas izmisīgi un lielākoties neveiksmīgi mēģina pārliecināt Viktoru, ka viņas dzīvība ir ko vērta, tai pat laikā cīnoties ar astē sēdošiem narkodīleriem. Pamazām abu attiecības  nonāk jaunā līmenī, kur jau gaidāmi atrodas vieta arī tādai kā mīlestībai. Protams, šīs nav gluži normālas, izprotamas jūtas, kā to varētu iedomāties zinot, ka vienā attiecību pusē stāv algots slepkava, kas jau no bērnības ir trenējies izslēgt visas emocijas, bet otrā meitene, kas pārcietusi vairākus verdzības gadus un aizmirsusi/nekad nav zinājusi, ko nozīmē būt mīlētai. Savukārt otrā romāna daļā kļūst skaidrs, ka varoņi ir gatavi cīnīties, lai kaut ko mainītu un Sarai izdodas pierunāt Viktoru, lai tas ļauj viņai palīdzēt vienā no viņa misijām…

Kiling Sarai līdzinās filmai. Kārtīgam, labam trillerim, kas tai pat laikā šķiet nedaudz nopulēts, kā piemēram seriāls Nikita vai tamlīdzīgi asa sižeta stāsti, kuros netrūkst šaujamo, bēgšanas, kaislīgas gultas ainas utml. Tomēr pāri visam autore ir pārklājusi tādu kā tumšu filtru. Redmerski varoņiem piemīt sava sāpe, sava trauma un motivācija, kas viņus dzen uz priekšu, lai gan brīžam nemaz nav skaidrs, kas viņus sagaida tuneļa galā un viss liecina par to, ka beigu galā abi varētu sastapties ar izkārtni ”izejas nav”.

Sarai un Viktors ir apjukuši, nelaimīgi cilvēki, kas vairāk par visu vēlētos dzīvot normālu dzīvi, tomēr atskatoties savā pagātnē to vairs nekad nespēs. Līdzīgi kā The Edge Of Never, arī šajā romāna abu galveno varoņu jūtu pasaule ieņem nozīmīgu lomu, tomēr problēmas sagādā identificēšanās ar tēliem, kurus dzīve izveidojusi par asiem, noslēgtiem cilvēkiem. Un ko tur liegties, arī par slepkavām.

Lasot Killing Sarai, mani pārņēma divējādas sajūtas. No vienas puses, romāns ir aizraujošs, un no tiem, kurus ir grūti nolikt malā pat, ja pulkstenis jau rāda trīs naktī (mans gadījums). Tomēr man nedaudz pietrūka realitātes izjūtas, īpaši grāmatas otrajā pusē, tādējādi romānu itin viegli varētu iebīdīt arī guilty pleasures plauktā. Bet, lasīt šo bija aizraujoši, tādēļ no manas puses 8 Tējtasītes un solījums iepazīties arī ar nākamo daļu Reviving Izabel, kas pie lasītājiem nonākšot vēl 2013. gadā.

8

4 komentāri

  1. O, kā es gaidīju, kad Tu par šo romānu uzrakstīsi 🙂 Mani mazliet mulsina tas meksikāņu seriālam/lētam trillerim līdzīgais sižets, bet vienalga lasīšu, jo man ļoti, ļoti patika viņas “The Edge of Never”.

    Patīk

    1. Es arī mazliet samulsu pašā sākumā par šādu meksikāņu noskaņu. Bet Redmerski māk noturēt interesi, tā kā kopumā bija ok. Gaidīšu, kā Tev patika grāmata 🙂

      Patīk

      1. Vajadzēs ieplānot rudens sarakstā. Neatceries, kad plānoja izdot The Edge of Never otro daļu?

        Patīk

        1. Goodreads rādās, ka datums nolikts uz novembri. Būs lasāmviela drēgnajam rudenim.

          Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.