Cepumu kūka ar vasaras ogām


Šo apgrēcīgi gardo recepti, kuras sastāvā ir gan iebiezinātais piens, gan saldais krējums, gan mājās gatavots ievārījums un Selgas cepumi, es atradu žurnāla Ievas Virtuve jūlija numurā. Sapratusi, ka manā virtuves arsenālā ir gauži maz (patiesībā, tikai viena) recepšu ar cepumu kūkām, ķēros pie lietas. Tā kā no žurnālā norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāktu tik pamatīga torte, ka mūsmājās to varētu ēst veselu nedēļu, kā allaž pielāgoju recepti savām vajadzībām un sastāvdaļas samazināju līdz pavisam nelielai kūkai, kurai pietiks ar vienu cepumu iepakojumu (izkārtojumā 2×2 un  četrās kārtās).

20130803-IMG_0197-2Procesā acīmredzot nedaudz cieta pildījuma konsistence, jo tas, pirms likšanas ledusskapī, izdomāja pamatīgi notecēt gar kūkas malām. Izņemta no ledusskapja, kūka jau bija sastingusi un par spīti ”nolaistajiem spārniem” izjukt vairs negrasījās, tomēr oriģinālā recepte iesaka šķidras masas gadījumā pievienot arī nedaudz želatīna. Es to šoreiz neizdarīju, bet ja jūsu mērķis ir vizuāli izskatīgāka kūka, par ļaunu tas noteikti nenāks. Tālāk norādītās sastāvdaļas aprēķināju diezgan aptuveni, jo biezpiena pildījumu lielākoties gatavoju pēc garšas izjūtas.

Sastāvdaļas: 1 paciņa Selgas cepumu, 120 g sausa biezpiena, 70 ml saldā krējuma, 5-6 ēdamk. iebiezinātā piena ar cukuru, ¼ citrona miziņas, 2-3 tējk. cukura, šķipsniņa vanilīna, 100 g dzērveņu vai brūkleņu ievārījuma (es izmantoju ābolu), 4 ēdamk. piena cepumu izmērcēšanai, sauja vasaras ogu garnējumam.

Pagatavošana:

1. Vispirms nomazgā ogas, kas paredzētas dekorēšanai. Es izmantoju zemenes, kuras pirms garnēšanas sagriezu šķēlītēs.

2. Traukā sablendē biezpienu līdz izveidojas viendabīga, sausa masa. Ja nav blendera, var izlīdzēties arī ar sietiņu, kurā spaidot biezpienu atbrīvojas no lielā šķidruma.

3. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu ar dažām tējkarotēm cukura, un šķipsniņu vanilīna.

4. Putukrējumam pievieno iebiezināto pienu, pierīvē citrona miziņu un iemaisa sablendēto biezpienu.

5. Uz šķīvja 2×2 laukumā izvieto cepumus. Vispirms pārziež tos ar ievārījumu, pēc tam ar biezpiena masu. Nākamās kārtas cepumus vispirms pamērcē pienā un tad klāj pāri iepriekšējai kārtai un atkal ziež ievārījumu un biezpiena kārtu. To pašu atkārto arī ar atlikušajām divām kārtām, virsai atstājot visvairāk biezpiena krēma.

6. Kūku izdekorē ar ogām, pārklāj ar pārtikas plēvi un nostādina ledusskapī uz vairākām stundām vai līdz pat nākamajai dienai.

2 komentāri

  1. Bērnības mīļākā fiksā vasaras kūka neskaitāmās variācijās.🙂

    Like

    1. Es arī atceros no savām mazām dienām kā ķepināju kopā ievārījumu un biezpienu cepumkūkās. Tik apgrēcīga, kā šī gan sanāca pirmo reizi🙂

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: