Krēmīgais melleņu pīrāgs


20130802-IMG_0151Kas gan būtu vasara bez ogām – tā es nodomāju un devos uz tirgu iepirkt mellenes. Pēcāk pagatavotais melleņu pīrāgs mūsmājās no šķīvja pazuda rekordlielā ātrumā, tādēļ šo recepti ieliku atkārtojamo recepšu plauktā un nolēmu pastāstīt par to arī Tējtasītes gardēžiem. Iedvesmu receptei smēlos šeit un, protams, nedaudz pielāgoju savām vajadzībām. Patiesībā šī recepte ļoti līdzinās rabarberu un skābā krējuma kūkai, par kuru rakstīju vēl jūnijā, (arī tur bija ieteicams izmantot tā saucamo pie crust, kas pie mums nav atrodams, tādēļ aizstāju to ar kārtaino mīklu) taču šajā receptē nepieciešams vairāk miltu un rezultātā arī pats pildījums ir stingrāks. No mīklas daudzuma sanāks 16 mini kūkas gabaliņi.

Sastāvdaļas: 2 loksnes kārtainās mīklas (izmantoju Tešla), 3 glāzes melleņu (ņēmu nepilnas 2 glāzes un bija gana), 3/4 – 1 glāze cukura (atkarībā no melleņu daudzuma), 1/3 glāze miltu, ½ glāze krējuma, 2 sakultas olas, šķipsniņa sāls, šķipsna vanilīna vai  1. tējk. vaniļas cukura.  Drupačām: 1/3 glāze miltu, 1/3 glāze cukura, ½ tējk. kanēļa, ¼ glāzes auksta, gabaliņos sagriezta sviesta.

Pagatavošana.

1. Izņem no saldētavas kārtaino mīklu un atlaidina.

2. Nomazgā mellenes un ļauj tām nedaudz apžūt.

3. Bļodā samaisa cukuru, miltus, sāli un vaniļu.

4. Atsevišķi sakuļ sakuļ olas, pievieno  skābo krējumu un iemaisa masā miltu maisījumu.

5. Pagatavo drupačas. Atsevišķā bļodā sajauc drupačām paredzētos miltus, cukuru, kanēli un ieplucina auksto, gabaliņos sagriezto sviestu. Ar rokām mīca mīklu līdz izveidojas drumstalas.

6. Ar sviestu ieziež apmēram 20 x 20 cm pannu ar paaugstinātām malām. Ieklāj pannā kārtaino mīklu un izlīdzina arī gar sāniem, lai veidotos mīklas groziņš. Ieklāj mīklā nosusinātas mellenes.

7. Pārlej mellenēm krējuma masu un cep 175 C temperatūrā apmēram 20 min.

8. Kad mīkla apvilkusies, izņem kūku no krāsns, pārkaisa drumstalas un liek atpakaļ vēl uz apmēram pusstundu, līdz kūka kļuvusi stingrāka.

9. Izņem no krāsns, atdzesē un sagriež  gabaliņos.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: