Rudens ābolu pīrāgs ar drumstalām


Laikam jau jāsāk šo ierakstu ar vārdiem – šī tagad ir mana mīļākā ābolu laika recepte. Pilnīgi nopietni! Šī ir garšīga, ļoti vienkārša, un rudens sezonā, kad ābeles lūzt no ābolu pārpilnības, arī salīdzinoši nedārga recepte, kas neprasa daudz pūļu un ļauj pabarot pēc āboliem izsalkušos mājiniekus vai ciemiņus. Būtībā jau šajā receptē nav nekā neparasta – visas sastāvdaļas ir daudzkārt izmantotas citās kūkās un, iespējams, pat apnikušas, taču kopējā garšu buķete šim pīrāgam ir pārsteidzoši laba. Kā sacīt, viss ģeniālais ir vienkāršs.

20130819-IMG_0211

Šī ābolu pīrāga pagatavošanā jau atkal izmantoju kārtaino mīklu, taču pieļauju, ka to var aizstāt arī ar smilšu mīklu vai pat sadrupinātiem cepumiem, līdzīgi kā cepot tartes un siera kūkas. Iedvesmu receptei smēlos no šī video, taču savā versijā pīrāgam pievienoju ne tikai kanēli, bet arī maltu muskatriekstu rudenīgākai noskaņai. Šķiet, ka nākamreiz gatavojot varētu pievienot arī rozīnes. No minētā sastāvdaļu daudzuma sanāks paliels pīrāgs.

Sastāvdaļas: 3 loksnes kārtainās mīklas, 5 glāzes plānās daiviņās sagrieztu ābolu, ½ glāze cukura, 3/4 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. malta muskatrieksta. Drupačām: ½ glāze sviesta, 3/4 glāzes miltu, 1/3 glāzes cukura, ½ tējk. kanēļa.

Pagatavošana:

1. Izņem no saldētavas kārtaino mīklu, atlaidina.

2. Nomazgā, nomizo un sagriež ābolus plānās daiviņās.

3. Pāri āboliem pārkaisa cukuru, kanēli un muskatriekstu. Kārtīgi apviļā.

4. Pagatavo drumstalas – lielā bļodā sajauc miltus, cukuru, kanēli un pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Es pievienoju mazdrusciņ vairāk cukura, kā norādīts receptē. Ar rokām vai dakšiņu drupina mīklu līdz izveidojas palielas drumstalas.

5. Ar sviestu ieziež pannu apmēram 22 cm diametrā. Es izmantoju pannu, kurā parasti cepu siera kūkas – apaļo ar noņemamām malām. Ieklāj pannā kārtaino mīklu. Ja panna ir apaļa, apgriež mīklai stūrus un vienmērīgi salipina tos gar malām, veidojot apaļa pīrāga formu.

6. Pāri mīklai pārber cukurotos ābolus, vienmērīgi izkārto un bagātīgi pārkaisa arī ar drumstalām.

7. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 C temperatūrā apmēram 40 minūtes, kamēr kūka kļūst viegli zeltaini brūna un pildījuma āboli – mīksti.

8. Pasniedz karstu kopā ar saldējumu vai atdzesē ledusskapī nākamajai dienai. Šī ir viena no tām kūkām, kas vienlīdz labi garšo gan silta, gan jau auksta.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: