3. Advente: Glazētās dzērveņu-apelsīnu kūciņas


20131216-IMG_0467Ziemassvētki tuvojas lieliem soļiem. Daudzās mājās noteikti tiks cepts, vārīts, sautēts un visādi citādi gatavots svētku mielasts. 3. Adventē, pirms vēl sākusies īstā šmorēšana, iečāpoju virtuvē uz tādu kā nelielu iesildīšanās maču un nolēmu pagatavot kaut ko svētku noskaņās. Rezultātā no krāsns izcēlu brīnišķīgi aromātiskus dzērveņu-apelsīnu mafinus, kurus vēlāk pārklāju ar baltu sniega (pūdercukura un saldā krējuma) cepurīti. Norādes kā pagatavot šos mazos pasaku mafinus, atradu sevis iecienītajā blogā The Comfort Of Cooking un secināju, ka šī recepte turpmāk paliks arī manā lietošanā, jo kūciņas izrādījās daudz gardākas kā sākumā biju gaidījusi. Mafinos iecepto dzērveņu skābums un apelsīniem raksturīgais pikantums patiešām draudzējas ar supersaldās glazūras cepurīti, radot ļoti garšīgu kontrastu. Turklāt šīs kūciņas nepavisam nav sausas. Ja decembra beigās taisītu aizvadītā gada mafinu topu, šīs mazās skaistules gozētos tā augšgalā.

Sastāvdaļas mīklai:

2 glāzes miltu,
1 glāze cukura,
1 tējk. cepamā pulvera,
½ tējk. sodas,
½ tējk. sāls,
1 liela ola,
¼ glāzes augu eļļas (izmantoju kausētu sviestu),
2/3 glāzes svaigi spiestas apelsīnu sulas (~3 vidēji, bet sulīgi apelsīni)
2 tējk. sarīvētas apelsīnu miziņas,
1 glāze sagrieztu svaigu dzērveņu (var būt arī saldētas)

Sastāvdaļas glazūrai:

1 glāze pūdercukura,
¼ glāze saldā krējuma
1 ½ tējk. apelsīnu sulas,

Pagatavošana:

1. Nomazgā un sagriež dzērvenes.

2. Nomazgā apelsīnus (mazgājot karstā ūdenī, izdalīsies vairāk sulas), norīvē nost 2 tējk. miziņas, izspiež sulu.

3. Lielā bļodā sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri, sodu, sāli. Atsevišķā bļodā iesit un sakuļ olu, pievieno eļļu, apelsīnu sulu un miziņu.

4. Pievieno slapjās sastāvdaļas miltu maisījumam un kārtīgi samaisa. Uzmanīgi iecilā dzērvenes, lai tās noklātu visu mīklu un katram mafinam pietiktu ogu.

5. Ieklāj mafinu pannu ar papīrīšiem un iepilda tajos mīklu. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 C temperatūrā apmēram 20-25 min, kamēr iedurtais iesmiņš ir sauss.

6. Atdzesē kūciņas. Tikmēr pagatavo glazūru – bļodiņā sajauc pūdercukuru ar apelsīnu sulu un saldo krējumu. Šķidrākai glazūrai pievieno vairāk saldā krējuma. Glazē kūciņas, iemērcot to virspuses cukura masā, un izrotā tās ar svaigām dzērvenēm.

Advertisements

9 komentāri

  1. Ahh, cik šīs izskatās gardas! Par mani uzrunāja (un es nebūt neesmu uz tu ar ēst gatavošanu:)). Mani tikai, kā virtuves analfabētu, mulsina tās glāzes kā mērvienība. Milti, cukurs – cik grami tas apmēram ir? Vai arī tu vienkārši ņem vienu glāzi par mērvienību visam?:)

    Like

    1. Es lielākoties uzduros tādām receptēm, kurās mērvienības norāda glāzēs un karotēs, tad nu man mājās arī ir viena standarta krūze pēc kuras vienmēr vados 🙂 Par gramiem runājot, vienā grāmatā reiz atradu noderīgu tabulu ar mērvienībām. Vadoties pēc tās, sanāk, ka vienā glāzē ietilpst 200 g cukura vai 160 g kviešu miltu.

      Like

      1. Skaidrs, paldies! Mēgināšu arī izcept:)

        Like

  2. Man patīk, ka viss ir glāzēs, ļoti vienkārši mērīt. Cik mafini no dotā daudzuma sanāk? Sen nav mafini cepti, šos varētu pamēģināt.

    Like

    1. Jup, man arī glāžu sistēma daudz vienkāršāka šķiet. Aizmirsu pierakstīt, no šī daudzuma sanāk 12 gabali. Es domāju, ka ir vērts šos pamēģināt – izrādās, ka dzērvenes ļoti labi iederas mafinos, uzreiz tādi sulīgāki paliek.

      Like

  3. Tiiiik garšīga bilde 🙂
    Klau, mazliet ne pa ķeksi jautājums, bet – tev blogā ir to cepumu/kūciņu recepte, kurus tu taisīji uz pēdējo blogeru tikšanos? Visi ļoti slavēja, bet es nemaz netiku pie pagaršošanas, tāpēc izdomāju, ka gribētu pati izcept 🙂

    Like

    1. Jā, ir blogā receptīte. Saucās apgrēcīgie šokolādes brauniji 🙂 Pašai tā ir viena no mīļākajām receptēm, noteikti iesaku izmēģināt.

      Like

      1. Ak dies, jā! Tie tiešām ir apgrēcīgi garšīgi brauniji 🙂 Mēģināšu pati arī uztaisīt.

        Like

        1. Skaidrs, kas šajos svētkos būs uz blogeru galdiem 🙂

          Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: