Pavārgrāmata ”111 kūkas no 1 mīklas” un banānu-valriekstu mafinu recepte


111 kūkas no 1 mīklasPirms kāda laika izdevniecība Zvaigzne ABC izdeva vēl vienu no savām skaisti noformētajām pavārgrāmatām – ”111 kūkas no 1 mīklas”. Protams, man, kā jau kārtīgai mafinu cepējai, arī šī grāmata bija must-have sarakstā. Tādēļ šodien piedāvāju Tējtasītes lasītājiem nelielu ieskatu grāmatas lappusēs. Un bonusā arī vienu no grāmatā atrodamajām receptēm, kuru nule kā esmu izmēģinājusi.

Grāmatā, kā jau solīts, ir atrodamas 111 receptes. Tiesa, apgalvojums, ka visas kūkas pagatavojamas tikai no vienas mīklas, būtu pārspīlēts, jo katrai kūkai sastāvdaļas tomēr variē – klāt nāk dažādi krēmi un pildījumi. Taču visās receptēs patiešām tiek izmantots viens un tas pats pamats, kurā ietilpst olas, milti, sviests, sāls un cukurs (proporcijas, protams, mainās).

Grāmatas ievadā autore izklāsta, kā pagatavojama pamatmīkla, kā labāk sagriezt biskvītu, iepildīt krēmu un pārliet glazūru, gatavojot tortes. Tiek dotās arī mērvienības, piemēram, 1 ēdamkarote (ar kaudzīti) cukura esot līdzvērtīga 15 gramiem u.t.t. Pati grāmata ir sadalīta četrās lielās nodaļās. Pirmajā nodaļā atrodamas ”mīļas kūkas katrai dienai” jeb vienkāršākas receptes. Otrā daļa veltīta kūkām ar augļu un ogu piedevām (šī, sadaļa manuprāt, vislabāk noderētu vasarā), trešā – veltīta kūciņām un mafiniem (savu aci jau uzliku uz jāņogu mafiniem, jāsagaida tikai īstā sezona), bet ceturtā daļa veltīta tortēm.

Interesanta lieta, ko pamanīju, šķirstot šo grāmatu – tajā ir gana daudz netradicionālu recepšu, kurā izmantotās sastāvdaļas sākotnēji var šķist nepazīstamas. Piemēram, smaržīgo miešķu kūkā izmantojami 2 iepakojumi Götterspeise Waldmeister-Geschmack (grāmatas receptes nāk no Vācijas). Tāpat sastopamies ar recepti mirabeļļu kūkai (atzīšos, nezināju, kā tā sauc mazās dzeltenās plūmītes), ogu kūkai ar nugu (par laimi, grāmatā dots paskaidrojums, ka nuga ir lazdu riekstu masa, kas sajaukta ar cukuru un citām garšīgām lietām), otrādi apgrieztā kūka ar renklodēm (kā izrādās, arī plūmju paveids), u.c.

Tāpat šajā pavārgrāmatā atrodamas receptes ar jau pazīstamām sastāvdaļām neparastās kombinācijās. Piemēram, man tāpat vien nebūtu ienācis prāta gatavot šokolādes un čili vai citronu un viskija mafinus, vai Piña colada torti. Protams, līdzās ir arī klasiskas vērtības, piemēram, slavenās Zahera tortes recepte, ābolkūka zviedru gaumē, burkānu kūka, versija par Ziemassvētku torti u.c.

Mans kopējais iespaids… ”111 kūkas no 1 mīklas” varētu patikt tiem, kas vēlas izmēģināt ko jaunu un, iespējams, nedaudz sarežģītāku par ierasto biezpienmaizi vai augļu kēksu. Noteikti noderēs arī neparastu ideju pasmelšanai.

Un tagad kāda visai tradicionāla, tomēr ļoti garšīga recepte no šīs pavārgrāmatas…

Banānu un riekstu mafini

20140309-IMG_0566

Sastāvdaļas (12 gab.) :

3 olas,
115 g sviesta,
135 g cukura,
135 g miltu,
60 ml paniņu,
60 g valriekstu kodolu,
2 banāni,
šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

1. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus saputo stingrās putās un noliek vēsumā.

2. Olu dzeltenumus, sāli un cukuru saputo krēmveida masā. Pievieno izsijātus miltus un sasmalcinātus valriekstus.

3. Bļodiņā izkausē sviestu, nedaudz atdzesē. Tad pievieno olu dzeltenumu masai un pielej arī paniņas.

4. Banānus nomizo un sagriež gabaliņos (es sasmalcināju tos ar blenderi, jo man nepatīk banānu gabali kūkās). Pievieno mīklai un samaisa.

5. Pakāpeniski iecilā mīklā arī olu baltumus. Samaisa, lai mīkla būtu viendabīga, bet nepārmaisa, lai tā saglabātos čaugana.

6. Mīklu ieklāj ar sviestu un rīvmaizi ieziestā mafinu pannā vai arī papīra mafinu formiņās, un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 175 C temperatūrā, apmēram 30 min.

2 komentāri

  1. Šo grāmatu man vajag! Jau mafinu dēļ vien 🙂 Banānu un riekstu mafinu recepti noteikti izmēģināšu.

    http://henrijetesgramatas.tumblr.com/

    Patīk

    1. Jā, mafinu sadaļa šajā grāmatā ir tiešām laba – patīkami, ka iekļautas arī nepierastākas receptes. Lai veicas ar banānu-riekstu mafinreceptes mēģināšanu 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.