Krēmīgā ābolkūka ar skābo krējumu


Pagājušajā mēnesī manās ābolu kārajās ķepās nonāca žurnāla Ievas Virtuve speciālizlaidums ar nosaukumu Ābolkūkas. Saprotams, ieraugot tieši āboliem veltītu recepšu žurnālu veikala plauktā, kārdinājums izrādījās pārāk liels – liku Ābolkūkas groziņā un lidoju mājas uz kulinārās iedvesmas spārniem. Šķirstīju, šķirstīju, līdz secināju, ka negribu gatavot neko sarežģītu, bet gribu gatavot tieši kādu no ābolkūku variācijām (žurnālā ir arī sacepumi, pankūkas un kēksi ar āboliem). Beigu galā apstājos pie krēmīgās ābolkūkas ar skābo krējumu.

20141026-IMG_0960

Palasot sastāvdaļas, mani māca nelielas aizdomas, ka no šīs kūkas man drīzāk izdosies sacepums, jo pamatnē nav izmantojama mīkla un sastāvdaļās nav lasāms miltu vārds. Taču tādēļ vien plinti krūmos nemetu un ķēros pie ābolu mizošanas. Turklāt, kas gan var noiet greizi, izmantojot tik garšīgas un tik tradicionālas lietas kā biezpiens, kanēlis, āboli un citrons? Par laimi, tik tiešām nekas nenogāja greizi, kūka turējās kopā godam, garšoja patīkami saldskābi, un es paguvu ielekt aizejošajā rudens ābolkūku vilcienā. Tādēļ nolēmu šodien recepti atstāstīt arī Tējtasītē. No sastāvdaļu daudzuma sanāks viena paliela kūka.

Sastāvdaļas

  • 3 olas,
  • 6 āboli,
  • 1 citrona sula,
  • 200 g biezpiena,
  • 300 g skābā krējuma (liku 1 glāzi, kas ir ~ 250 g),
  • 100 g cukura,
  • 4 ēdamk. mannas,
  • 2 tējk. vaniļas cukura (liku ~ ½ tējk. vanilīna),
  • šķipsniņa sāls,
  • kanēlis pārkaisīšanai

pagatavošana

1. Nomizo ābolus, izņem serdes un sagriež palielos gabalos. Ieklāj apaļo pannu (~ 26 cm diametrā) ar cepamo papīru un ieliek tajā ābolu daiviņas.

2. Izspiež citrona sulu un pārslaka ar to ābolus.

3. Lielā bļodā saputo olas, pievieno cukuru, biezpienu, krējumu, mannu, vaniļu un šķipsniņu sāls. Kārtīgi samaisa un pārlej pāri āboliem.

4. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 180 C temperatūrā, apmēram 1 h, līdz kūka kļuvusi stingra. Vislabāk kūka garšo nākamajā dienā, tādēļ ir vērts to atdzesēt, un pirms pasniegšanas uz nakti nostādināt ledusskapī.

2 komentāri

  1. uzraksti man – gribu parunāt par Tavu grāmatu blogu

    Like

  2. […] ja paliekam pie jautājuma par ēšanu, tad atbilde ir skaidra- šoreiz ēdīsim krēmīgo ābolkūku. Ja negribās ābolkūku, tad var sīpolu tarti. Vai ceptu vistu ar safrāna rīsiem. Helovīnos […]

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: