Svētku galdam – īru tējas kūka


Vai siera kūkas var apnikt? Izrādās, ka var, jo šajos Ziemassvētkos par visām varītēm gribēju gatavot kaut ko no kēksu dzimtas. Tā kā man nebija ne laika, ne spēka cept tradicionālo Ziemassvētku kūku, kas arī savā ziņā līdzinās ar žāvētiem augļiem pildītam kēksam, es uz labu laimi šķīru nesen izlasītās Edvarda Džī pavārgrāmatas ‘‘Cepam” lappuses un apstājos pie klaipiņa ar nosaukumu īru tējas kūka.

20141226-IMG_1006-2

Kā jau ierasts, gatavošanas gaitā pamainīju dažas nianses, piemēram, izmantoju kefīru paniņu vietā un pieliku nedaudz vairāk krēmsiera. Rezultāts – kūka ir patīkami mitra, sulīga un salda, un tik tiešām vairāk atgādina īstu kūku, ne bieži vien pasausos kēksus. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks viens pamatīgs klaips Jaungada svinību galdam.

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 175 g mīksta sviesta
  • 200 g cukura
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai 1 vaniļas pāksts mīkstums (liku ½ tējk. vanilīna)
  • 2 olas
  • 85 g krēmsiera (liku ~100 g Mascarpone)
  • 225 g miltu
  • 1 tējk. cepamā pulvera (liku ½ tējk. cepamā pulvera un ½ tējk. sodas)
  • ¼ tējk. sāls
  • 125 g gaišo rozīņu (liku  ~ 60 g tumšo rozīņu un ~60 g žāvētu dzērveņu)
  • 150 ml paniņu (liku kefīru)

Glazūrai

  • 50 g pūdercukura
  • 2 tējk. svaigi spiestas citronu sulas

pagatavošana

1. Iemērc aukstā ūdenī pamērcēties rozīnes.

2. Tikmēr lielā bļodā ar mikseri saputo sviestu, cukuru un vaniļu līdz izveidojas gaišs, pufīgs krēms. Pa vienai ieputo olas un pievieno arī krēmsieru. Saputo.

3. Otrā traukā iesijā miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. Kārtīgi samaisa.

4. Pamīšus ar paniņām piejauc sviesta maisījumam miltu maisījumu un maisa mīklu. Atstāj apmēram 25 g miltu maisījuma rozīņu un dzērveņu apviļāšanai. Kad paniņas un milti jau kārtīgi iemaisīti, ogas nosusina no liekā ūdens, apviļā miltos un pievieno gatavajai mīklai. Vēlreiz samaisa.

5. Kēksa pannā ieklāj cepamo papīru, uzlokot tā malas uz augšu (grāmatā aprakstīta metode – ieklāt cepamo papīru tikai formas apakšā, bet malas iesmērēt ar sviestu un izkaisīt ar miltiem). Ielej mīklu pannā, izlīdzina un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 160 C temperatūrā apmēram stundu (mana kūka cepās ~ 50 min).

6. Kamēr kēkss dzīvojas krāsnī, pagatavo glazūru – sajauc pūdercukuru ar citronu sulu līdz izveidojas tumīga, bet ne pārāk bieza masa.

7. No krāsns izņemto kūku pāris minūtes atdzesē, tad izņem no trauka, pārklāj ar glazūru un atdzesē pavisam. Es savu kēksu noliku pagulēt ledusskapī līdz nākamajai dienai, kad tam bija jāpiedzīvo pasniegšana.

~ Priecīgus Otros Ziemassvētkus! ~

One comment

  1. […] dāvināt cepumus, tad te būs recepte. Mysicily blogā apelsīnu kēkss. Tējtasītes blogā īru tējas kūka un uwai- svētku kūkas recepte. Vēl piedāvājumā ir spāņu ziemassvētku kēkss un […]

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: