Banānu kūka ar krēmsiera glazūru


Pavisam īsi pēc svētkiem pienāk tāds neliels brītiņš, kad ledusskapis ir a) joprojām pilns b) galīgi tukšs c) pustukšs ar līdz galam neizmantotiem produktiem, kuri palikuši pāri no svētku galda mielasta gatavošanas. Pēdējais variants sirdsapziņu plosa gandrīz tik pat ļoti, kā pirmie divi, tādēļ lai nelaistu vējā pārtiku, visloģiskāk šķiet pagatavot kaut ko no pāri palikušajām sastāvdaļām. Šādā veidā es nejauši nonācu pie banānu kūkas ar krēmsiera glazūru. Manā skapītī bija pagadījušies skumja paskata, aizmirsti banāni, kas solījās mirt dabiskā nāvē, kefīrs, kas bija palicis pāri no iepriekšējiem kulinārijas darbiem, kā arī mūžam noderīgais citrons. Un pa pusei tukšs Macsarpone iesaiņojums, jo īru tējas kūkas receptei, par kuru nesen rakstīju, bija nepieciešams pavisam nedaudz krēmsiera.

20141230-IMG_1019

Devos uz savu visuzticamāko recepšu resursu allrecipes.com un meklēju iedvesmu kādam banānu desertam. Tā kā jau iepriekš biju gatavojusi banānu maizi un atzinusi to par labu esam, nospriedu pamēģināt vēl kādu tās versiju, šoreiz ar krēma piedevu. Laimīgā loze krita uz šajā video redzamo banānu kūku. Godīgi sakot, es pat īpaši necerēju uz spožu rezultātu, tomēr šī bija kūka – pārsteigums. Sanāca mīksta, mitra un sulīga, turklāt ar gardu krēma micīti. Tiesa, tā ir ļoti salda, tādēļ tiem, kas mēģina samazināt cukura patēriņu (ļoti aktuāls jautājums pēcsvētku sezonā : ) ), par ļaunu nenāktu samazināt saldās piedevas apjomus šīs kūkas gatavošanas procesā. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks neliela kūka – šai receptei esmu par trešdaļu samazinājusi oriģinālās receptes sastāvdaļu daudzumu.

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 1 glāze samīcītu banānu
  • ½ glāze sviesta
  • 1 glāze cukura
  • 2 olas
  • 3/4 glāzes kefīra
  • 1 tējk. citronu sulas
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta (izmantoju vanilīnu)
  • 1 ½ glāze miltu
  • 1 tējk. sodas
  • šķipsniņa sāls

Glazūrai:

  • ~ 100 g krēmsiera
  • 1/3 glāzes mīksta sviesta
  • 3/4 glāzes pūdercukura
  • ½ tējk. vaniļas ekstrakta

pagatavošana

1. Nomizo un ar dakšiņu samīca banānu vai banānus – atkarībā no augļa lieluma. Vislabāk izmantot jau mīkstus, nogatavojušos banānus. Samīcītajai banānu putriņai pievieno 1 tējk. citronu sulas.

2. Citā traukā pagatavo miltu maisījumu – izsijā miltus, tiem pievieno sodu, sāli un samaisa.

3. Lielā bļodā ar mikseri sakuļ mīkstu, istabas temperatūrā atlaidinātu sviestu un cukuru. Putojot, pa vienai piekuļ arī olas un pievieno vaniļas ekstraktu.

4. Pamīšus sviesta krēmam pievieno miltu maisījumu un kefīru. Tā turpina līdz visas sastāvdaļas labi samaisījušās. Tad pieliek mīklai arī banānu putriņu un vēlreiz kārtīgi samaisa.

5. Ieklāj izvēlēto kūkas formu (es izmantoju četrstūrainu pannu apmēram 20 x 20 cm diametrā) ar cepamo papīru, ielej tajā mīklu un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 140 C temperatūrā, apmēram 1 stundu (mana kūka krāsnī pabija ~ 50 min).

6. Kamēr kūka cepas, pagatavo glazūru. Putojamā traukā ar mikseri puto sviestu, krēmsieru, cukuru un vaniļu līdz iegūst vienmērīgu, krēmīgu masu.

7. Gatavo kūku atdzesē (receptē norādīts, ka īpaši mitru kūku var sagādāt, ja izņemtu no krāsns, to uzreiz ieliek ledusskapī uz kādām 45 min, pat neatdzesējot, bet es neriskēju), tad bagātīgi pārklāj ar krēmsiera cepurīti un pasniedz, vai arī noliek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

One comment

  1. Lieliska recepte un paldies par to. Varu vien no pieredzes ieteikt izvēlēties klāt kādu labu vīnu. Kaut ko tādu, kas saskan. Un tad vispār ir super. Ideāli.

    Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: