Mazie filmu komentāri #2


mazie filmu komentāri2Februāra mēnesis ir cienīgi aizvadīts un atkal ir pienācis laiks rubrikai Mazie filmu komentāri. Janvāra beigās rakstīju, ka šī tagad kļūs par tradīciju un pārsteidzošā kārtā, tā tiešām ir noticis. Esmu saņēmusies jau otrajam rakstam par pagājušā mēnesī redzētajām filmām. Kopumā februāris nav bijis īpaši produktīvs, jo esmu noskatījusies tikai piecas filmas (par vienu no tām – Jupiter Ascending sekos garāks raksts, tādēļ komentāros to šoreiz nepieminēšu), taču neesmu ne rindiņas uzrakstījusi par Oskariem. Lai kompensētu šo Oskaru raksta neesamību, izlēmu pievienot šeit arī komentāru par divām iepriekš redzētām Oskaru saņēmējām (Big Hero 6 un The Grand Budapest Hotel).

Runājot par Oskariem, vēl dažas filmas palika aiz strīpas un patlaban drūzmējas ”jāredz” sarakstā (The Imitation Game un The Theory of Everything pavisam noteikti), taču pašu ceremoniju gan noskatījos. Ja neskaita, aizkustinošo Glory performanci, Džulianas Mūras un Edija Redmeina runas, kā arī asprātīgo atklāšanas dziesmu, kopumā man pasākums šķita salīdzinoši garlaicīgs. Varbūt pie vainas mana mazā interese par nominētajām filmām? Lai kā arī nebūtu, ķeramies pie mazajiem filmu komentāriem…

Good People 2014Good People (2014) Stāsts par kādu pāri, kas nonācis finansiālās grūtībās, mirušā kaimiņa dzīvoklī atrod somu, pilnu ar naudu, un nolemj to paturēt, lai samaksātu rēķinus. Protams, nauda izrādās ”netīra” un drīz vien viņiem astē iesēžas veseli divi bandītu grupējumi, kurus [spoileris] varoņiem pēcāk nākas apkarot ar Viens pats mājās līdzīgiem paņēmieniem. Filmas ideja izklausījās laba, arī aktieri bija zināmi (Keita Hadsone un Džeimss Franko) un es biju sailgojusies pēc trillera, taču jāsaka godīgi, ka sen nebiju redzējusi tik garlaicīgu asa sižeta filmu. Psiholoģiskā spiediena gandrīz nekāda, tik vien kā daži asiņaini skati un pāris mukšanas un krišanas. Nemaz nerunājot par neskaitāmajiem nozagtajiem ticamības momentiem.

magic_mikeMagic Mike (2012) Ir filmas, kuras skatāmies specefektu dēļ, ir filmas, kuras skatāmies sižeta dēļ, ir filmas, kuras skatāmies režisora dēļ. Un ir filmas, kuras skatāmies puskaila Metjū Makonahija dēļ. Nu labi, varbūt tā daru tikai es, tomēr nevar noliegt, ka Magic Mike izmet eye-candy āķi. Brīnumainā kārtā, šis stāsts par vīrieškārtas striptīza dejotāju Maiku (Chaning Tatum), kas zem sava muskuļainā spārna paņem dzīves meklējumu pārmākto, jauno Ādamu (Alex Pettyfer), izrādās tīri normāla drāma par identitātes meklējumiem. Vietām, protams, sižets pieklibo un mēģina vairāk izbraukt uz glītu dejošanu, ne emocionālo faktoru (mani līdz galam nepārliecināja centrālā romantiskā līnija), tomēr par sliktu šo filmu nevar nosaukt. Galu galā Blakusefekta radītājs Stīvens Soderbergs, zina, ko dara.

Still AliceStill Alice (2014) Džuliana Mūra ir viena no manām mīļākajām aktrisēm, un, manuprāt, nupat kā saņemtais Oskars par lomu filmā Still Alice ir visnotaļ pelnīts. Šī ir nudien spēcīga drāma, kas izmanto iespēju sabiedrībā aktualizēt ar Alcheimera slimību sirgstošo cilvēku un viņu tuvinieku pārdzīvojumus, tai pat laikā pievēršoties tematikai par ģimenes saišu noturību un vecāku, un bērnu mīlestību. Emocionāli ļoti piesātināts un reālistisks kino, kas neskatoties rūpīgi izliktajiem asaru slazdiem, pēc tā noskatīšanās, tomēr neatstāj skatītājā smaguma sajūtu. Gluži pretēji, filma noslēdzas uz sava veida katarses nots. Nu, jūs jau ziniet to sajūtu, kad caur asarām tomēr gribas pasmaidīt par gaišumu šķietami bezcerīgā situācijā, jo jūs tik tikko ir piemeklējusi kāda grūti tverama dzīves epifānija, kas jau pēc mirkļa pazudīs dzīlēs kā zelta zivtiņa, vien noplivinot asti gar jūsu pārdomīgo degunu? Tieši tā es jutos pēc šīs filmas noskatīšanās. Piedodiet par dzeju, citādāk nevarēju.

Big Hero 2014Big Hero 6 (2014) Vēl viens Oskarots kino gabals. Šoreiz gan animācijas žanrā. Jau atkal stāsts par ģimeni un zaudējumu un, protams, arī draudzību. Zēns zaudē brāli, brālis ir uzbūvējis labdabīgu robotu, robots palīdz zēnam tikt galā ar emocionāliem pārdzīvojumiem un viņi visi kopā pie reizes arī pamanās izlabot pasaules netaisnību un šo to izglābt. Pārsteidzoši pieaugusi animācija, bet laikam jau ir pienācis laiks pārstāt par to brīnīties. Šī ir forša gīku-supervaroņu filmiņa ar smuki parādītu tehnoloģisko aspektu, mūsdienīgu piesitienu un, saprotams, glīti izveidotiem varoņiem. Animāciju mīlētājiem silti iesaku.

grand_budapest_hotelThe Grand Budapest Hotel (2014) Oskars numur trīs. Šī filma savāca statuetes vairākās nominācijās – par mūziku, par kostīmiem, par dekorācijām un par grimu. Lai gan šī ir mana pirmā režisora Vesa Andersona filma, devos pie tās jau ar zināmām gaidām. Dīvainību gaidīju un sagaidīju, stilu gaidīju un sagaidīju, labus aktierus gaidīju un sagaidīju. Sajūsmu īsti negaidīju un arī nesagaidīju, jo ar šīs filmas skatīšanos drīzāk apmierināju savu ziņkāri. Stāsts par leģendāro Budapeštas viesnīcu ir vizuāli un saturiski neparasts, un par to tam noteikti pienākas aplausi, taču, ja neskaita nelielo melanholijas noti, es no šīs filmas sev neko līdzi nepaņēmu. Reiz noteikti došu iespēju vēl kādai šī režisora filmai, jo jauns skatījums uz lietām allaž ir nepieciešams ēdienkartē.

Kingsman 2015Kingsman: The Secret Service (2015) Vēl pavisam svaiga filma, kuras apmeklējums kinoteātrī mani izglāba no diezgan draņķīga garastāvokļa svētdienas vakarā. Kingsman ir humoristisks spiegu kino, kas visai labprāt pasmejas par sava žanra priekšgājēju klišejām bez liekas pretenciozitātes. Tiesa, bez krāšņiem, un daudzos gadījumos arī neveikliem, pārspīlējumiem iztikt gan neizdodas, bet dažas ložu caursistās neticamības sižetā un vulgārais joks filmas noslēgumā (zviedru princeses epizode) manās acīs tā arī nepaguva sabojāt kopējo iespaidu par filmu. Iespējams, lielākais filmas pluss ir tieši efektīgas, oriģinālas (bet asiņainas) cīņas ainas, kas filmētas, prātā paturot absurdu humoru, bet ausīs – labu mūziku. Kopumā šo gribētos nosaukt par ātru, diezgan rupju, bet izklaidējošu over the top brīvdienu vakara kino. No manas puses īpašs cepums par apburoši neiederīgo mopsi un kurpj-telefona atsauci uz Maksvelu Smārtu.

 Ko labu jūs esat noskatījušies februārī?

13 komentāri

  1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

    Sill Alice un Big Hero 6 plānoju tuvākajā laikā noskatīties. Big Hero 6 trailerīti pirmoreiz redzēju kinoteātrī un uzreiz sapratu, ka šī būs viena no retajām animācijas filmām, ko gribēšu noskatīties. Man vispār ļoti patīk jēgpilna animācija, tāpēc laikam pārāk ar šo žanru neaizraujos, jo animācijas filmas lielākoties ir diezgan paseklas.
    Nesaprotu to sajūsmu par The Grand Budapest Hotel – nebija tā, ka absolūti nepatika, bet nekādas īpašas sajūtas šī filma neradīja. Nezinu, kāpēc tika nominēta kā gada labākā filma – ja vēl būtu uzvarējusi, tad vispār būtu bijis totāls vat-da-faks.
    No Oskaram nominētajām filmām man traki patika Foxcatcher. Visas astoņas labākās filmas kategorijas filmas vēl neesmu noskatījies, bet Foxcatcher pagaidām ir mana favorīte.
    Runājot par Soderbergu, ļoti patika Blakusefekts, bet Magic Mike laikā trīs reizes iemigu – laikam šī filma vairāk bija domāta sievietēm.

    Patīk

    1. Man pēdējā laikā ir sajūta, ka animācijas kļūst arvien labākas. Piemēram, man joprojām spilgtā atmiņā ir ”Brave” un “Up”, kuras mani aizkustināja krietni vairāk kā to līdzīgās tematikas ne-animētās filmas.
      ”Foxcatcher” dzirdētas labas atsauksmes, bet mani personīgi tematika nesaista, tādēļ neesmu pieslēgusies. Bez manis jau pieminētajām ”The Imitation Game” un ”The Theory Of Everything”, no Oskara saraksta vēl droši vien gribēšu noskatīties ”The Boxtrolls” un ”The Judge”.
      Man arī ”Blakusefekts” ļoti patika, biju nedaudz izbrīnīta, kad uzzināju, ka ”Magic Mike” arī Soderberga radīta – par sliktu noteikti nesaukšu, bet stils šķita cits. Sižeta ziņā palēna, tas tiesa – par visu darbību jau pārsvarā rūpējās dejošana.

      Patīk

  2. Ļoti interesanti par The Grand Budapest Hotel. Visādā ziņā lieliska filma, bet jāpiekrīt, ka no tās filmas sev līdzi neko nevar paņemt. Tikai to, ka vēl viens Vesa Andersona šedevrs. Es februārī papriecājos par Big Eyes un raudāju pie Interstellar (ko tik drīz nespēšu aizmirst). Noskatījos vēl šo to, tai skaitā 50 nokrāsas., bet par to visu nekā īsti nav ko teikt.

    Patīk

    1. ”Interstellar” paliek atmiņā, skaista, liela filma. ”Fifty Shades” es visticamāk kaut kad vēlāk tomēr gribēšu redzēt, jo mani māc ziņkārība. ko viņi spējuši no grāmatām izveidot. Atsauksmes gan ir graujošas, tā kā cerības man uz šo nav diez ko lielas 😀

      Patīk

      1. Pirmā filma man šķita kā grāmatas konspekts.

        Patīk

        1. Man vispār šķiet, ka šis nebija tas pateicīgākais materiāls filmu franšīzei. Bet būtu naivi cerēt, ka Holivuda nemēģinās izslaukt tik pamatīgu naudas govi.

          Patīk

  3. Februārī noskatījos “The Theory of Everything”, “The Grand Budapest Hotel” un “The Imitation Game” (par visām uzrakstīju arī blogā). Budapeštai kaut kā pietrūka, bet prātā palika svaigums, spilgtums. Stīvena Hokinga stāsts saraudināja, bet “Imitācijas spēlei” trūka emocionalitātes, lieliskais stāsts nebija gana labi pasniegts (tieši pretēji Budapeštas viesnīcai).
    Mairitas minēto “Starp zvaigznēm” noskatījos neilgi pēc parādīšanās uz kinoteātru ekrāniem Latvijā, un pievienojos – filma, pie kuras raudāt un kuru teju neiespējami izmest no galvas.
    No Tevis minētajām, vēlos tuvākajā laikā noskatīties “Kingsman”.
    Par Oskaru ceremoniju runājot, likās pliekani, Tevis nosauktie akcenti bija arī mani favorīti – lai gan tieši šogad biju noskatījusies rekordlielu skaitu nominēto filmu un turēju īkšķus par saviem favorītiem visu nakti.

    Patīk

    1. Es visu laiku atlieku ”The Theory of Everything” skatīšanos, jo man kaut kā bail no asaru plūdiem, viss liecina par to, ka filma varētu paraut kādu emocionālo stīgu. Kā sacīt, ir tādas filmas, kurām nepieciešams īstais garastāvoklis.
      Man arī kopumā patika ”Interstellar” – filma ar vērienu. Kad rakstīju par viņu blogā, dažas blusas jau tomēr atradu, jo mani filmas garumā nepameta sajūta, ka kaut kā pietrūkst. Bet es noteikti nenožēloju, ka aizgāju uz kino – šī noteikti bija no tām filmām, kas izmanto visu lielā ekrāna potenciālu.

      Patīk

      1. Gribēju, lai “Interstellar” beigtos tanī brīdī, kad Kūpers pēc ielidošanas melnajā caurumā attopas aiz meitas grāmatu plaukta vai arī nobeigums nebūtu tik izstiepts, saglabātu tā mirkļa emocionālo sakāpinājumu.
        Par “The Theory of Everything” nevaru nepiekrist – lai Tev izdodas atrast īsto mirkli! Šķiet, objektīvi filmu vērtēt neesmu un tik drīz vēl nebūšu spējīga. Un varbūt pat nevajag. 🙂

        Patīk

        1. Piekrītu par pastieptajām beigām. Es no filmas vislabāk atceros tieši grāmatplaukta epizodi. Vēlākā ”galu savilkšana” jau bija drīzāk ekstra, varēja arī iztikt bez.
          ”Teorijas” skatīšanai sagaidīšu ”raudāšanas-drošu” garastāvokli, bet jāredz noteikti 🙂

          Patīk

  4. Man februāris sanāca īsts filmu mēnesis, ja pareizi saskaitīju- 10 filmas. Vairāk gan gribēju pievērsties Oskara nominācijām, bet nepaspēju noskatīties visu, ko gribēju. Nekas, vēl jau paspēšu.
    Pārsvarā sanāca skatīties zinātnisko fantastiku. Labākā filma noteikti ir jau komentāros minētā “Interstellar”. Joprojām tā dzīvo manā galvā..
    Man atkal “The Grand Budapest Hotel” ļoti patika. “Moonrise Kingdom” gan man šķiet pārāka, bet abās filmās ir lieliska, sapņaina noskaņa.
    Cik labi tu uzrakstīji par “Magic Mike”! 🙂
    Nākamā filma, ko ļoti, ļoti gribas redzēt ir “Still Alice”, man arī patīk Džuliana Mūra un treileris mani uzrunāja!
    Gaidīšu atsauksmi par “Jupiter Ascending”, nejauši sanāca noskatīties kino, un tā laikam ir sliktākā no februārī redzētajām.. 😀

    Patīk

    1. ”Still Alice” ļoti iesaku. Bet arī der nodrošināties ar īsto garastāvokli, ja negribas drusku slapjas acis 🙂
      Vai…”Jupiter Ascending” man ir sāpīgs jautājums 😀 Es tiešām ļoti, ļoti gaidīju šo filmu jau no pagājušā gada. Tai bija potenciāls būt tieši tāda tipa filmai, kādas man parasti patīk. Rezultātā vilšanās – bilde ļoti skaista, bet tas arī viss.

      Patīk

  5. […] filmas. Sidrabai raksts apr speigu kino- Kingsman: The secret service. Tējtasītes blogā lasāmi mazie filmu komentāri. Pieraksti par filmu Как меня […]

    Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.