Sāra Luisa – ”Sulu bārs”


S. Luisa - Sulu BārsSveiciens tiem, kas noilgojušies pēc krāsām un jaunām (dzīves?) sulām – vasaras ievadā es jau atkal nāku ar kādu pavārgrāmatu rokās. Un jau atkal tā ir dzērienu, ne ēdienu pavārgrāmata. Šoreiz ”Jāņa Rozes” apgāda izdotā Sāras Luisas recepšu grāmata ”Sulu bārs. 85 veselīgas dzērienu receptes.” Manuprāt, īstajā laikā un īstajā vietā, jo tūlīt, tūlīt jau kā sprāgs vaļā garšīgo ogu sezona.

Runājot par S. Luisas grāmatu, vispirms jāsāk ar acīmredzamo – skaistum skaisto noformējumu. Jā, es zinu, ka šos vārdus par glītajām pavārgrāmatu bildēm pieminu teju vai katrā šāda tipa grāmatu apskatā, tomēr, ko lai dara, ja tā allaž izrādās taisnība? Pavārgrāmatas mūsdienās tik tiešām ir izteikti krāsainas, bagātīgi ilustrētas un acis priecējošas. Un man jau šķiet, ka bieži vien tieši tas kalpo par vienu no galvenajiem laukumiem, kur nolaisties iedvesmas taurenim, lai kaut ko izmēģinātu.

”Sulu bārs” ir visnotaļ košs izdevums, kura gleznainās dzērienu fotogrāfijas, manuprāt, darītu godu ikvienam ēdienu dekoratora Instagram kontam, tomēr šī apjoma ziņā nebūt ne lielā grāmata, nes sevī arī papildu informāciju, kas ir noderīga pat tad, ja nekārojas izmēģināt konkrēto recepti. Grāmata ir sadalīta piecās lielās nodaļās, kur atrodamas sulas un dzērieni – mundrumam, veldzei, enerģijai, veselībai un attīrīšanai. Turklāt vienlīdz plaši ir pārstāvēti gan augļi, gan dārzeņi.

Mani personīgi ļoti iepriecināja tas, ka autore ir pievērsusies arī nelieliem, atbilstoši kompaktiem skaidrojumiem par to, kādas uzturvielas un labās īpašības atrodamas receptēs izmantojamajos augļos un dārzeņos. Piemēram, vai zinājāt, ka banānos atrodamais aminoskābes un vitamīnu savienojums stimulē seratonīna (atbildīgais par labu garastāvokli) veidošanos? Vai to, ka tomāti satur pat 90% ūdens un tos lietojot, iespējams atjaunojot organisma šķidruma rezerves? Šādi un līdzīgi mazi atklājumi atrodami viscaur grāmatai un dažviet tiem veltīti pat veseli atvērumi, kas, manuprāt, sniedz recepšu grāmatai vajadzīgo pievienoto vērtību.

Kā jau uz to norāda grāmatas nosaukums, lielākais vairums recepšu pievēršas tieši dažādu sulu pagatavošanai, līdz ar to viens no nepieciešamākajiem rīkiem šo recepšu realizācijai, ir sulu spiede. Tā kā nebiju īsti pārliecināta par manas sulu spiedes attiecībām, piemēram, ar lapu dārzeņiem, šķirstot šo grāmatu es vairāk uzmanības pievērsu smūtiju receptēm, kurās lielākoties izrādījās iesaistītas ogas, jogurts un pa reizei piens.


Kā pirmo izmēģinājuma dzērienu gan izvēlējos bez-ogu recepti – vienkāršu, ļoti biezu banānu smūtiju, ko pagatavo šādi:

Smūtij-traukā sagriež vienu banānu, pusi no gatava mango, pievieno 125 ml mandeļu piena (es izmantoju pienu-parasto) un nedaudz ledus. To visu kārtīgi sablendē un uzreiz pasniedz, lai banāns nepagūtu mainīt savu apetetlīgi dzelteno nokrāsu.


Kopumā jāsaka – ja ir nedaudz brīva laika ko pavadīt virtuvē, nodarbojoties ar dārzeņu un augļu griešanu un vēlāko sulu spiežu un blenderu mazgāšanu, šajā apkopojumā iekļautās receptes ir gana viegli pagatavojamas. Lai gan grāmatā sastopamies ar daudziem šī brīža modes produktiem, piemēram, mandeļu vai rīsu pienu, čia sēklām, godži ogām u.t.t., lielākoties recepšu sastāvdaļas vismaz vasaras pilnbrieda periodā šķiet gana tradicionālas un viegli dabūjamas tirgū un veikalos, kas man personīgi šķiet pluss grāmatas dobītē.

No otras puses, šī tiešām ir tāda kārtīga veselīgo sulu grāmata. Tas nozīmē, ka dažās receptes var nākties mest slinkumu pie malas un pie rokas ņemt kā sulu spiedi, tā blenderi, un spiest, un malt uz nebēdu. Nu, piemēram, gadījumos, kad receptei nepieciešama svaigi spiesta burkānu, ābolu vai apelsīnu sula, kuru vispirms jāizspiež sulu spiedē un pēcāk jāapvieno ar pārējām sastāvdaļām blendera krūzē. Man gan ir aizdomas (un autore to grāmatas ievadā arī daļēji apstiprina), ka dažos dzērienos itin labi varētu izvairīties no šīs ”sulu spiede + blenderis” kombinācijas, ik pa reizei to aizstājot ar kombināciju ”blenderis + vairāk šķidruma (piena, jogurta u.t.t.)”. Es pati gan vēl neesmu izaicinājusi savu nelielo smūtiju blenderi uz divkauju ar, piemēram, bumbieri, vai pārbaudījusi, kas notiek, ja ķiršus liek blenderī un maļ kopā ar pārējām sastāvdaļām, nevis spiež sulu spiedē un sulu pievieno atsevišķi, kā ieteikts receptē. Taču virtuve jau vienmēr ir bijusi īstā vieta eksperimentiem, vai ne? : )

Nevaru sagaidīt, kad no pašu dārza čemuriem būs izlīdušas pirmās zemeņogas, lai varētu sajaukt, piemēram, ogu brokastis (zemenes, avenes, piens un muslis – hops, iekšā blenderī un vāku virsū) vai kaut ko sulīgāku. Vēl tikai mazliet jāpaciešas…

8

Advertisements

4 komentāri

  1. Kas ir Tavs nelielais smūtiju blenderis? Man personīgi ļoti priecē, ja ir labas bildes, vienalga vai grāmatā vai ēdienu blogā. Ja bilžu nav, vai tās ir sliktas kvalitātes, recepte bieži paliek bez ievērības. Dzīvojam vizuālā laikā 🙂

    Like

    1. Savu mazo smūtiju blenderi pirms gada par nelielām naudiņām nopirku Top-Shop, zīmolu neatceros un uz ierīces arī nav rakstīts :D, (varbūt Delimano?). Mēģināju atrast saiti, bet šie laikam no internetiem izņēmuši. Īpaši jaudīgs nav, bet komplektā nāk arī otra krūze, pats aparāts aizņem maz vietas un manām minimālajām vajadzībām kalpo gluži labi.

      Like

      1. Apmēram sapratu, ka kaut kas līdzīgs magic bullet.

        Like

        1. Uz to pusi velk, man tikai šķiet, ka maķenīt lielāks un asmeņi arī nav maināmi.

          Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: