Ogu laika labumi – zemeņu mafini


Šovasar tā nedaudz ilgāk sanācis gaidīt uz zemenēm. Viss labais nāk ar gaidīšanu, bet es šodien nāku ar virtuālu zemeņu mafinu grozu. Patiesībā manā grozā bija jābūt zemeņu kūciņām ar krēmīgu cepurīti, bet cepurīte nolēma dumpoties un nekādi negribēja izdoties man pa prātam, tādēļ šie kēksiņi sanākuši tādi mazliet kaili.

Tiesa, viss svarīgākais vienmēr ”nāk no iekšām”, tādēļ ar drošu sirdi varu šos mafinus ieteikt kā sulīgu un garšīgu zemeņu recepti, kas labi piedienas jūlija mēnesim – brīžiem, kad pirmās ogas jau svaigā veidā notiesātas un beidzot radusies iedvesma arī to iecepšanai kādā grēcīgākā formātā.

No norādīto sastāvdaļu daudzuma sanāks pamatīga našķu porcija, apmēram 18 – 21 kēksiņš, cepot papīra formiņās.


Sastāvdaļas

  • 2 ½ glāzes miltu
  • ½ tējk. sodas
  • ½ tējk. cepamā pulvera
  • ¼ tējk. sāls
  • ½ glāze sviesta istabas temperatūrā
  • 1 ½ glāze cukura
  • 2 olas
  • 1/3 glāzes paniņu
  • ¼ glāze eļļas vai izkausēta sviesta
  • ~ 1 tējk. vanilīna vai vaniļas cukura
  • 2 glāzes sagrieztu zemeņu

pagatavošana

1. Nomazgā un sagriež zemenes (es negriezu ogas pārāk smalkos gabaliņos, lai mafinos tās pēcāk būtu sagaršojamas). Noliek zemeņu bļodu malā vēlākai lietošanai.

2. Citā bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, sodu, cepamo pulveri un kārtīgi sajauc. Arī šo bļodu noliek malā vēlākai lietošanai.

3. Lielā maisāmajā traukā ar mikseri saputo sviestu un cukuru, līdz mīksts un krēmīgs. Putojot, pa vienai pievieno olas. Pievieno arī paniņas, izkausēto sviestu un vanilīnu vai vaniļas cukuru. Turpina putot, līdz viss izskatās vienmērīgs.

4. Saputotajai masai, pakāpeniski maisot, pievieno iepriekš sagatavoto miltu maisījumu. Kārtīgi izmaisa mīklu, lai nebūtu kunkuļu. Uzmanīgi iecilā masā arī sagrieztās zemenes.

5. Mīklu pilda mazajās papīra mafinu veidnītēs, apmēram 3/4 vai ½ formiņas apjomā – atkarībā no tā, cik brangus mafinus vēlas.

6. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 175 C temperatūrā apmēram 20 minūtes, līdz kēksiņi apbrūninājušies, bet pie iedurtā kociņa vairs nelīp mīkla.

7. Izņem no krāsns un kārtīgi atdzesē.

Ja vēlas šos mazos našķus arī glazēt, var izmantot, piemēram, krēmsiera virskārtu no banānu kūkas receptes, pievienojot krēma kārtai arī dažus pilienus zemeņu sulas, vai pagatavot saldā krējuma un pūdercukura glazūru no apelsīnu un dzērveņu kūciņu receptes, vai apkaisīt mafinus ar drupačām kā esmu to minējusi saulaino citronu mafinu receptē, vai arī izmantot jebkādu citu virsiņu pēc paša ieskatiem. Iespējas šajā ziņā ir bezgalīgas. Protams, šos zemeņu mafinus var ēst arī tāpat. Visgardākie kēksiņi, manuprāt, ir tieši nākamajā dienā, tikko izņemti no ledusskapja, jo tad visas garšas jau ir labi sadraudzējušās.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: