Rudenīgais ķirbju pīrāgs


20151013-IMG_2632Šogad daba mūs lutina ar ilgu un skaistu rudeni. Tas nozīmē ne tikai lielākas iespējas izbaudīt zeltaino lapu čaboņu, vēsos rītus un siltas tējas piepildītos vakarus, bet arī garāku rudens iedvesmas periodu. Manās mājās allaž rudens ir viens no enerģiskākajiem gada posmiem – gribas rosīties, veidot, piedzīvot. Arī gatavot. Tādēļ šajā gada oranžākajā mēnesī nolēmu izmēģināt vienu ne mazāk oranžu recepti. Straujiem soļiem tuvojas arī Helovīns, kas var būt labāks par kārtīgu ķirbju pīrāga recepti?

Jāpiebilst, ka šī recepte domāta tieši ķirbju faniem, ķirbja nemīļotājus šis pīrāgs visticamāk nekonvertēs savā ticībā, jo tam piemīt diezgan ķirbiska garša. Tomēr, ja šis oranžais dārzenis jums ir tuvs, arī šis pīrāgs ar savu saldo, tomēr garšvielām bagātīgo un maigo garšu, būs labs rudens kompanjons.

Recepte ir ļoti viegli pagatavojama, ja neskaita paša ķirbja biezeņa taisīšanu, kas var aizņemt kādu brīdi. Es biezeni pagatavoju dažas dienas, pirms ķēros pie pašas kūkas cepšanas, lai visas sastāvdaļas jau laicīgi būtu pie rokas. Vēl ātrāku šo procesu var padarīt, pīrāga groziņam, izmantojot saldētu smilšu mīklu. Protams, ja ir vairāk laika un vēlēšanās, to var pagatavot arī pašrocīgi vai iegādāties svaigu kādā konditorejā.

Iedvesmu receptei smēlos no šī video un, kā vienmēr gatavošanas laikā, veicu dažas izmaiņas. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks viens diezgan prāvs ķirbju pīrāgs.

Sastāvdaļas

  • ~ 400 g pašu gatavotas vai saldētas smilšu mīklas ar sviestu (izmantoju saldēto no Selection by Rimi)
  • 400 g ķirbju biezeņa (izmantoju muskata ķirbi, pamācību kā biezeni pagatavot meklē šeit)
  • 1 bundža iebiezinātā piena ar cukuru
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 ola
  • 1 tējk. kanēļa
  • 2 krustnagliņas
  • ½ tējk. malta ingvera
  • ½ tējk. sāls
  • ¼ tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta

pagatavošana

1. Ja izmanto saldēto mīklu, to iepriekš atlaidina (manai bija nepieciešama ~ 1h siltumā pie aizdedzināta gāzes riņķa). Tad mīklu izrullē un ieklāj ar sviestu ieziestā pīrāga formā – tā lai maliņas būtu uz augšu un veidotos groziņš, kurā likt pildījumu. Es, šī pīrāga cepšanā, izmantoju tartes formu 26 cm diametrā.

2. Nelielā šķīvītī samaisa kopā garšvielas – kanēli, ingveru un sāli. Pierīvē svaigo muskatriekstu.

3. Tālāk gatavo pildījumu. Maisāmajā traukā sakuļ olu un olu dzeltenumus. Pievieno ķirbju biezeni, kondensēto pienu (es neizlēju pilnīgi visu burciņu, atstājot nedaudz arī vēlākas našķēšanās nolūkiem) un garšvielas. Kārtīgi visu samaisa, lai masa izveidojas viendabīga.

4. Lej pildījumu sagatavotajā groziņā, nedaudz pakrata veidnes sānus, lai izvairītos no gaisa burbuļiem. Liek pannu iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 C temperatūrā apmēram uz 15 minūtēm. Pēc tam samazina temperatūru līdz 175 C un turpina cept 30-40 minūtes, kamēr kūka kļuvusi stingra un iedurtais iesmiņš ir sauss.

5. Atdzesē kūku. Ideālā gadījumā noliek nostāvēties uz kādu brīdi (vai dienu) ledusskapī. Pasniedz ar putukrējumu vai vaniļas saldējumu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: