Piecas filmas Halovīna vakaram


5 filmas Halovina vakaramSveiciens gada spocīgākajā dienā! Lieki neatkārtošos, jau atkal paužot savu personisko patiku pret Halovīnu – ja šomēnes gadījies ieklīst Tējtasītē, visticamāk jau būs gadījies pamanīt ķirbīgu noskaņu bloga lappusēs. Bet Halovīns nebūtu īsts Halovīns bez kādas attiecīgās tematikas filmas. Pirms pāris gadiem jau veidoju šī ieraksta pirmo daļu – Septiņas filmas Halovīna noskaņai. Taču laiks un filmas nestāv uz vietas, tādēļ nolēmu šo diezgan klasisko sarakstu nedaudz papildināt ar piecām nosacīti jaunām filmām, kuras, manuprāt, ietilpst arī tumšo rudens vakaru un ķirbīšsvētku atmosfēras tematikā. Lai man piedod īstu šausmeņu fani, šoreiz uzsvars tomēr uz komiskām vai psiholoģiskām filmām.


Suburban Gothic (2014) Par šo jau pavisam nedaudz reiz izteicos Mazajos filmu komentāros. No šīs šausmu komēdijas es biju gaidījusi mazliet vairāk, taču noskaņas ziņā šis kino veidojums atbilst Halovīna kategorijai. Nenopietns stāsts par kādu puisi, kurš bērnībā spējis saskatīt rēgus. Šim puisim atgriežoties vecāku mājās, atgriežas arī viņa spējas redzēt neredzamo. Protams, tur ieviesies kas nelāgi paranormāls, tādēļ kopā ar vietējo bārmeni mūsu varonis pūlas atrisināt filmas centrālo mistēriju, kas īsti nodarīts neapmierinātajam mirušajam garam.

What We Do in the Shadows (2014) Arī par šo filmu reiz jau izteicos. Man šķiet, šo Jaunzēlandes mazo kino dārgakmeni ir redzējuši visi, kas kaut cik interesējas par vampīrkino. Taču nemulstiet – šeit nav nekādu graciozu, spīdīgu vai pat briesmoņveidīgu vampīru. Pareizāk sakot, šeit ir ikviens no jau labi zināmajiem vampīriem, taču viņi visi ir satilpināti kopā vien dažos kolorītos personāžos. Uzņemta mockumentary stilā šī filma pamanījusies visas līdz šim zināmās klišejas sabāzt vienā lielā katlā, pārliet tās ar veselīga humora mērci un radīt kaut ko patiešām oriģinālu, neskatoties uz mazo budžetu. Izcila ironija par žanru. Iesaku!

Plush (2013) Pirmās Twilight filmas režisores Katrīnas Hārdvikas filma ar Emīliju Brauningu galvenajā lomā. Ja meklējat vizuāli pievilcīgu filmu ar pievilcīgiem personāžiem, kas pie tam vēl spēlē rokgrupā, Plush būs īstā. Trilleris par kādu mūziķi, kuras dzīvē piepeši uzrodas biedējošs vajātājs. Bonusā, protams, dziedātājās attiecības ar grupas biedriem, vīru, pašas karjeru un tā tālāk. Nekā paranormāla, bet savs asā sižeta elements parādās un arī mūzikai nav nekādas vainas.

Mindscape (2013) Vēl viens psiholoģiskais trilleris. Stāsts par kādu vīru (Marks Strongs), kurš spēj piekļūt citu cilvēku atmiņām. Šo īpašo dāvanu viņam nākas izmantot, lai iekļūtu kādas jaunas meitenes (Taisa Farmiga) prātā un noskaidrotu, vai viņa vainojama šausminošā noziegumā, vai arī viņa ir tikai apstākļu sakritības upuris. Diezgan klasiska intrigu un asu pagriezienu filma, kura, iespējams, izkritīs no prāta apcirkņiem jau dažas dienas pēc tās noskatīšanās, taču laiks, kas pavadīts pie ekrāna būs pavadīts izklaidējoši.

Stoker (2013) Labu aktieru ansamblis (Mija Vasikovska, Metjū Guds un Nikola Kidmena) mazliet nopietnākā kinolentē. Stoker stāsta par kādu ne visai funkcionālu ģimeni, kuras ikdienu satricina tēva nāve un tēvoča ierašanās lielajā mājā. Eleganta, atmosfēriska un biedējoša ar lielisku kinematogrāfiju un vielu pārdomām. Tiem, kas labprāt draudzējas ar nelielu šīzīguma sajūtu.

Kuras ir jūsu iecienītākās tumšo vakaru filmas?

8 komentāri

  1. Dainis Gžibovskis · · Atbildēt

    Tieši meklēju filmu šim vakaram – Stoker izskatās manā gaumē, kā arī Plush gribu noskatīties Emīlijas Brauningas dēļ. What We Do in The Shadows izskatās ļoti laba, bet šovakar gribas ko baisāku.

    Patīk

    1. ”Stoker” tīri psiholoģiski varētu būt baisākā no šī piecinieka. Lielākās šausmas jau tieši samaitātā prātā risinās, un ”Stoker” šādu prātu netrūkst.
      Man arī patīk Brauninga, tāpēc ”Plush” skatījos – šī filma gan drīzāk tiešām tāds kā trilleris, spriedzes vairāk nekā tradicionālo šausmu.

      Patīk

  2. Paldies par idejām – what we do in the shadows ir absolūti burvelīga 🙂
    Mana vis-halovīniskākā izvēle gan noteikti būtu Elvira: Mistress of the Dark.

    Patīk

    1. Prieks, ka noderēja 🙂
      Elvīras tēls ir redzēts un dzirdēts, bet pašā filmā man līdz šim tā arī nav sanācis ielūkoties, izklausās tik tiešām atbilstoši Halovīnam.

      Patīk

  3. Perfekts raksts! Ļoti labi mājā uzsita Halovīna atmosfēru :)!

    Patīk

    1. Prieks tos dzirdēt 🙂
      Man šķiet, ka Halovīnam ir jauka atmosfēra, man pat nebūtu iebildumu, ja šī spokaina aura būtu atzīmējama ar svētkiem vairāk kā vienu reizi gadā.

      Patīk

  4. O, izklausās baigi labi. Helovīni gan ir cauri, bet ir vērts paturēt atmiņās citam gadam iedvesmai!

    Patīk

    1. Varbūt nākamajos noderēs 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.