Mazie filmu komentāri #5


Mazie filmu komentari5Jauns mēnesis, jauni Mazie filmu komentāri. Lai gan rudens sezona mūs lutina ar kaudzi jaunu filmu, tā lutina mūs arī ar kaudzi jaunu grāmatu, tādēļ mans kino patēriņš pēdējā laikā joprojām pieklibo un ierastie Mazie filmu komentāri oktobra mēnesī pie apvāršņa tā arī neparādījās. Šajā, novembra rakstā, turpretī sanāca iekļaut četras filmas. Tiesa, lai kā es censtos, man neizdevās atrast kopēju tematisko vadmotīvu tam, ko esmu skatījusies – ir gan animācija, gan komēdija, gan dokumentāla filma, gan zinātniskā fantastika.

Ja nezini, kas par zvēru ir Mazie filmu komentāri, laipni aicināts iepazīties, aplūkojot iepriekšējos februāra, marta, aprīļa un septembra ierakstus, bet tagad gan ķeramies klāt pie pašām filmām.

Inside OutInside Out (2015) Šī bija mana 2015. gada gaidītākā animācija un, pārsteidzošā kārtā, arī animācija, kurā es nevīlos. Filmas veidotāji bija izvēlējušies iet to labi iemīto animāciju taciņu, pa kuru staigāt var gan bērni, gan pieaugušie. Stāsts norisinās divos līmeņos. Pirmais runā par piecām personificētām emocijām – prieku, skumjām, bailēm, dusmām un riebumu, kas mīt kādas meitenītes prātā un vada viņu cauri dienas notikumiem. Otrais stāsts runā par šīs mazās meitenītes jauno realitāti, tai pārvācoties uz citu pilsētu un skolu. Sižets un piedzīvojumi ir viegli uztverami mazajiem skatītājiem – notiek ķibele, kas (galvā esošajiem) varoņiem jāatrisina nokļūstot no punkta A pie punkta B. Toties pieaugušajiem skatītājiem, kurus interesē cilvēka prāta uzbūve, saldo ēdienu sagādā dažādie fantāzijas konfekšu papīrīšos ietītie psiholoģijas elementi. Piemēram, biedējošā zemapziņa ar milzīgo ļauno klaunu, prāta abstrakcijas telpa, kurā varoņi pazaudē dimensijas, atšķirības starp ilglaicīgo un īslaicīgo atmiņu, kā arī citas lietas, kas ne tikai atbilst animācijas krāsainā piedzīvojuma vadmotīvam, bet arī liek pakustināt pašam savu domāšanas orgānu. Pāri visam, protams, filmā ielikta arī jauka morālīte par to, ka nav iespējams prieks bez skumjām. Rekomendēju animāciju cienītājiem.

SpySpy (2015) Lai gan jau kādu laiku sekoju seriālam Mike and Molly, mani nez kādēļ bija pārņēmis iespaids, ka lielākā daļa komēdiju filmu, kurās tēlo Melisa Makārtija, parasti ir visai pastulbas šī vārda vistiešākajā nozīmē. Spy izrādījās citāda. Ieturēta šogad tik populāro spiegu filmu tendencēs, tā stāsta par kādu visnotaļ spējīgu slepenā dienesta darbinieci, kuru līdz šim neviens nav uztvēris nopietni. Brīdī, kad pienāk viņas kārta doties ”laukā”, izrādās, ka viņa itin labi (bet, protams, komiski) tiek ar situāciju galā. Sastopamies ar foršiem aktieriem (piemēram, Džūdu Lovu vai Džeisonu Stethemu) neierastās lomās, bet pats galvenais – šī filma nav nekāds Pelnrušķītes stāsts un tai netrūkst veselīgas pašironijas devas.

dior_and_iDior and I (2014) Franču dokumentālā filma par pasaules slaveno Dior modes namu. Skatītājam dota iespēja ielūkoties aizkulisēs, haute couture kolekcijas veidošanā brīdī, kad modes namam pievienojas jauns radošais vadītājs, kuram dažu mēnešu laikā jānogādā ”uz mēles” jauna, bet klasiskajās Kristiāna Diora tradīcijās ieturēta, apģērbu kolekcija. Šis gan nav nekāds Project Runway – kā jau dokumentāla filma Dior and I skatītājam sniedz vismaz nosacītu realitātes sajūtu, cilvēcisko aspektu un arīdzan nelielus drāmas mirkļus. Interesants ieskats smagajā darbā, kas risinās aiz nopulētās un konstruētās modes realitātes aizkara. Un, protams, tērpos!

The MartianThe Martian (2015) Ridlija Skota filma, ko daudzi gaidīja, balstīta uz Endija Vīra romānu, ko daudzi lasīja (un daudzi vēl tikai lasīs, jo tulkojums latviešu valodā jau tūdaļ būs veikalos). Stāsts par kosmonautu (Mets Deimons), kas nelaimes gadījuma rezultātā, viens pats paliek uz Marsa, kamēr viņa komanda aizlido prom, domājot, ka vīrietis ir miris. Par laimi, uz Marsa atstātais Deimona varonis nemet plinti krūmos, bet gan izmanto savas zināšanas, lai sāktu audzēt kartupeļus un pārtiktu no tiem, līdz radīsies iespēja sazināties ar Zemi. Un, ja jums mans skaidrojums šķiet vienkāršoti bērnišķīgs, tad ziniet, ka filmā viss ir ļoti jauki un gudri pamatots. Pārliecinoši aktieri, interesants un dinamisks sižets, neskatoties uz to, ka stāsts ir par cilvēku, kurš tagad dzīvo uz Marsa un vienatnē mēdz sarunāties ar sevi. Un pāri visam, protams, šobrīd tik populārais kosmoss. Lai gan vieglākā un humoristiskā pieejā, šī, manuprāt, droši stāv blakus tādiem milžiem kā Gravity un Interstellar.

Ko jūs labu esat noskatījušies pēdējā laikā?

4 komentāri

  1. Vienīgo par Dioru neesmu redzējusi, par pārējām – jāredz obligāti, katra savu iemeslu dēļ 🙂

    Patīk

    1. Jā, tās ir labas filmas savos žanros, ir jāredz 🙂
      ”Dior and I” nav nekas tāds ļoti īpašs, bet ja ir interese par to, kas notiek modes aizkulisēs, tad šo to jaunu tur var ieraudzīt. Piemēram, to, cik liela komanda patiesībā strādā pie tērpiem, vai to, ka arī šajā industrijā viss vienmēr notiek pašā pēdējā brīdī.

      Patīk

  2. Par Spy piekrītu. Marsieti vēl neesmu redzējusi, bet grāmata man ļoti patika.
    Vari uzmest aci itāļu Tale of Tales. Pasaku filma rudenim 🙂 Beigas likās aprautas, bet kopumā skaisti un interesanti.

    Patīk

    1. Jā, ”Tale of Tales” es arī gribu noskatīties, šķiet, ka varētu būt tāda skaisti pasakaina 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.