Trīs vienkāršas receptes, izmantojot jogurtu


alma_jogurti_teejtasiiteSveiciens Tējtasītes recepšu draugiem! Šodien ieraksts bloga garšīgajā sadaļā. Tuvojas Ziemassvētki un tuvojas arī kārtējā šmorēšanas sezona. Bet pirms vēl tā no tiesas iesākusies, var atļauties arī nedaudz virtuviski paslinkot. Un kā gan vēl labāk slinkot, ja ne, gatavojot kaut ko garšīgu, bet ļoti vienkāršu?

Pirms neilga laiciņa, ar piedāvājumu izmēģināt viņu produkciju, mani uzmeklēja kompānija Valio. Kā stāsta uzņēmuma mājas lapa, Valio ir Somijas uzņēmums, kas specializējies piena produktu ražošanā un, kura filiāles ir atrodamas daudzviet pasaulē, tostarp Baltijas valstīs. Es šīs kompānijas zīmola Alma jogurtus biju manījusi reklamējamies TV3 dziedāšanas šovā Izklausies redzēts, kā arī šad un tad biju uzmetusi ziņkārīgu aci uzņēmuma piena produktiem veikalu plauktos. Taču nogaršot līdz šim neko nebija gadījies, tādēļ testēšanas piedāvājums nāca tieši īstajā laikā.

Nospriedu, ka jaunas jogurtu vēsmas manā virtuvē noderēs jaunu recepšu pagatavošanā, pirmssvētku sezonā atsvaidzinot bloga konditorejas sadaļu, un izvēlējos testēšanai biezpiena krēmu un jogurtus ar trīs dažādām garšām:

  • Alma jogurts ar brūklenēm. Šo izvēlējos aiz savas mīlestības pret rudens ogām. Jogurts ir saldskābs un tajā jūtama arī šķipsniņa brūklenēm raksturīgā pikantuma. Mans favorīts no visiem nogaršotajiem.
  • Alma jogurts ar ceptiem āboliem. Man garšo āboli visos iespējamajos veidos. Šajā gadījumā saldenā jogurtā ar ābolīgu aromātu un maziem ābolu gabaliņiem.
  • Alma Muah! Saldkrējuma jogurts ar Stracciatella piedevu. Desertam piemērots jogurts ar itālisku piesitienu. Manām garšas kārpiņām šķita mazāk salds par abiem iepriekšējiem. Ļoti krēmīgs un ar nelieliem tumšās šokolādes gabaliņiem. Izsmalcinātākas garšas cienītājiem.
  • Alma biezpiena krēms ar āboliem un kardamonu. Biezs, maigas konsistences krēms bez graudainuma, un ar sajūtamu kardamona klātbūtni. Ne par saldu, ne par skābu, turklāt kardamons ļoti labi draudzējas ar ābolu garšu. Par šo arī biju patīkami pārsteigta.

Bet tagad gan ķeramies pie receptēm. Jūsu uzmanībai trīs dažādi veidi kā ātri un vienkārši izmantot jogurtu, konditorejas izstrādājumu vai desertu pagatavošanā.


Jogurta un dzērveņu mafini

Tējtasītes recepšu sadaļā atrodamas jau krietns skaits dažādu mafinu recepšu, tomēr ikviena no tām atšķiras ar kādām niansēm un piederību konkrētai ogu vai augļu sezonai. Šoreiz nolēmu pagatavot rudenīgi ziemīgus mafinus, izmantojot svaigas lielogu dzērvenes un brūkleņu jogurtu. No norādītā sastāvdaļu daudzuma būs pagatavojami 12 kēksiņi, kas labi iederēsies, piemēram, uz brokastu galda.

dzervenu_mafini_teejtasiiteSastāvdaļas:

  • 1 3/4 glāzes miltu
  • 3/4 glāzes cukura
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sodas
  • 1 tējk. vaniļas cukura
  • 1 ola
  • 5 ēdamk. izkausēta sviesta
  • 1 glāze jogurta (izmantoju Alma brūkleņu jogurtu)
  • ½ – 1 glāze sagrieztu lielogu dzērveņu

Pagatavošana:

1. Bļodā kārtīgi sajauc miltus, cukuru, cepamo pulveri un sodu.

2. Citā trauka iesit olu, saklapē. Pievieno vaniļas cukuru, izkausēto sviestu un jogurtu. Kārtīgi samaisa.

3. Jogurta masai pakāpeniski piejauc miltu maisījumu. Izmaisa un visbeidzot uzmanīgi iecilā masā arī sagrieztās ogas. Es pieliku veselu glāzi sagrieztu dzērveņu, taču beigu galā secināju, ka, iespējams, būtu pieticis arī ar pusglāzi vai trīs ceturtdaļām glāzes, jo ogas bija visai skābenas.

4. Liek biezo mīklu kēksiņiem paredzētajos papīrīšos, sakārto tos mafinu pannā un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 175 C temperatūrā apmēram 20 – 25 minūtes, līdz kēksiņā iedurtais iesmiņš ir sauss.


Klasiskais cepumu našķis ar biezpiena krēmu

Šo recepti atminos no bērnības, kad pašrocīgi taisīju cepumu ”torti”, krāmējot kārtās Selgas cepumus, ievārījumu un biezpienu ar tam piejauktu krējumu un cukuru. Nolēmu pamēģināt, kā tas viss garšotu, ja, biezpiena un krējuma vietā, izmantotu jau gatavo biezpiena krēmu un pavisam nedaudz jogurta mitrākai konsistencei. Izrādījās, ka garšo tikpat labi un pat vēl labāk. Turklāt nevienā no šiem gadījumiem nav nepieciešams darbināt cepeškrāsni. No norādītā sastāvdaļu daudzuma sanāks viena pavisam neliela cepumu kūka – apmēram četri pieklājīgi gabaliņi.

cepumu_kuka_teejtasiite

Sastāvdaļas:

  • 1 iepakojums Selgas cepumu
  • ~ 2-3 ēdamk. brūkleņu (vai kāda cita skābena) ievārījuma
  • 300 g biezpiena krēma (izmantoju Almas krēmu ar āboliem un kardamonu)
  • 3-4 ēdamk. jogurta (izmantoju Almas jogurtu ar ceptiem āboliem)
  • miziņa no ½ citrona
  • šķipsniņa kanēļa

Pagatavošana:

1. Bļodiņā sajauc biezpiena krēmu ar jogurtu un pievieno masai citrona miziņu.

2. Uz liela šķīvja izkārto cepumus 2×2 laukumā un pārklāj tos vispirms ar biezpiena-jogurta masu, tad ar ievārījuma kārtu. Vēlreiz pārklāj ar cepumiem.

3. Turpina kūkas būvēšanu tādā pašā veidā, līdz tā sasniegusi pēdējo cepumu stāvu. Pārklāj to ar atlikušo biezpiena masu, bet neliek ievārījumu.

4. Sadrupina atlikušo cepumu (jo Selgas cepumu paciņā ir nepāra skaitlis) un izrotā ar šīm drupačām savu cepumkūkas virspusi. Pārkaisa ar kanēli.

5. Uz pāris stundām nostādina kūku ledusskapī, lai tā pienācīgi sasūcas.


Jogurta un augļu kārtojums

Šī, iespējams, ir viena no vienkāršākajām receptēm, kādu pēdējā laikā esmu gatavojusi. Kārtojuma pagatavošanai nepieciešamas tikai dažas sastāvdaļas, turklāt šī recepte ir atvērta bezgalīgām variācijām. Tuvojošos svētku noskaņās es šoreiz izmantoju tieši mandarīnus un piparkūkas. Tā kā šis deserts visglītāk izskatās pagatavots skaistos stikla traukos, izvēlējos gatavot to caurspīdīgā tējas krūzē. No šeit norādītā sastāvdaļu daudzuma pagatavojama 1 porcija, tā kā svētku sezonas galdam šo recepti droši var dubultot, trīskāršot, četrkāršot u.t.t.

jogurta_kartojums_teejtasiiteSastāvdaļas:

  • ~170 g jogurta (izmantoju Alma jogurtu ar Stracciatella piedevu)
  • 3-5 sadrupināti cepumi (izmantoju četrstūrainos Selgas piparkūku cepumus)
  • augļi un ogas pēc izvēles (izmantoju 2 mandarīnus)
  • rieksti vai mandeles pēc izvēles

Pagatavošana:

1. Izvēlētajā traukā liek kārtu ar ogām un/vai gabaliņos sagrieztiem augļiem.

2. Pārlej augļus ar jogurtu.

3. Pārkaisa ar sasmalcinātajiem cepumiem. Ja kārojas, šajā brīdī var pievienot arī riekstus vai mandeles.

4. Atkārto šo pašu procedūru vairākas reizes, līdz trauciņš pilns. Noslēdz kārtojumu ar piparkūkam. Desertu pasniedz tūdaļ, un vēsu.

Tas arī viss šīs dienas jogurtu receptēs. Tiekamies jau nākamajā gardumu ierakstā. Lai salda svētku gaidīšana!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: