Trīs jogurti un rausīšu recepte


valio_gefilus_jogurti_teejtasiiteJau pirms dažiem mēnešiem rakstīju, ka ar piedāvājumu degustēt viņu produkciju, mani uzmeklēja kompānija Valio. Tā kā toreiz biju apmierināta ar produktu garšu un kvalitāti, piekritu izmēģināt vēl dažus no uzņēmuma ražotajiem piena produktiem. Šajā gadījumā Valio Forte cieto sieru, kuru jau pamanījos izmantot vienā ”ātro vakariņu” receptē, kas drīzumā parādīsies Tējtasītē, kā arī trīs veida jogurtus – gan no jau iepazītās līnijas Alma, gan no man salīdzinoši nezināmās Gefilus līnijas, kurā iekļauti ne tikai jogurti ikdienas vajadzībām, bet arī bez-laktozes piena produkti. Proti, šos jogurtus uzturā var lietot cilvēki, kuriem ir konstatēta laktozes nepanesība.

Tā kā šī bija mana pirmā pieredze ar piena produktiem, kas nesatur laktozi, sākotnēji karotīti trauciņā bāzu piesardzīgi, prātojot, vai būs kāda atšķirība? Taču jāsaka godīgi – es personiski tādu nesajutu. Ja uz iepakojuma nebūtu norādīts, ka jogurts ir bez laktozes, man ne prātā neienāktu salīdzināt – gluži vienkārši salds un garšīgs jogurts. Taču, runājot par garšām, es izmēģināju sekojošās:

  • Valio Gefilus jogurts ar upenēm un ingveru. Manuprāt, ziemai piemērota garša – saldās upenes kontrastā ar pikanto ingveru. Visticamāk patiks tiem, kuri ar ingveru ir uz ”tu”, jo šīs garšvielas aromāts jogurtā ir labi sajūtams.
  • Valio Gefilus jogurts ar upenēm un avenēm. Mans favorīts no jogurtu trijnieka. Salds ar izteikti sajūtamu ogu garšu, kas liek domāt par vasaru. Vai vismaz tiem meža ogu jogurtiem, kurus biju ļoti iecienījusi bērnībā.
  • Alma jogurts ar lācenēm un siera kūku. Salīdzinot ar abiem augstāk minētajiem Gefilus jogurtiem Alma jogurts man šķita mazāk salds. Maigās un neuzbāzīgās garšas dēļ, šo izmantoju  gan kā piedevu ik rīta brokastu pārslām, gan zemāk redzamās rausīšu receptes pagatavošanā.

Jogurta un rozīņu rausīši

Un nu ķeramies pie receptes. Izvēlējos pagatavot pavisam vienkāršus un ātrus rausīšus, izmantojot jogurtu un citas gluži ikdienišķas sastāvdaļas, kas lielākoties vienmēr ir atrodamas mājās. Man ar tā sauktajiem rausīšiem ir visai divējādas attiecības. Dažādās versijās esmu tos gatavojusi vairākkārt. Blogā atrodamas receptes gan glazētajiem ķirbju rausīšiem, gan pavasarīgajām siera un diļļu bulciņām, gan brokastu maizītēm ar sieru un bekonu. Ikviena no šīm receptēm allaž izdevusies garšīga, taču pats pagatavošanas process, kurā mīklai būtu jānonāk līdz tādai konsistencei, kad to iespējams bez problēmām izrullēt uz iemiltotas virsmas, allaž ir bijis nedaudz greizs. Proti, lai ko es darītu, manu rausīšu mīkla vienmēr uzskatījusi zem sava goda pienācīgi rullēties zem mīklas ruļļa. Tādēļ es allaž esmu bijusi spiesta veidot brīvdomīgas formas bulciņas.

jogurta_un_rozinu_rausisi_teejtasiite

Dīvainā kārtā, šis gadījums bija izņēmums. Beidzot mīkla ieguva pareizo konsistenci, lai no tās izveidotos pabiezs disks/pica, kuru pēcāk sagriezt trīsstūrīšos nebija itin nekādu problēmu. Šie rausīši, kas garšas ziņā stipri vien atgādina prjaņikus, manuprāt, ir visai piemēroti otrajām brokastīm vai pēcpusdienas tējai angļu stilā (oriģināli šāda tipa rausīšus sauc par scones – konditorejas izstrādājumiem, kuru saknes tik tiešām meklējamas Lielbritānijā). No norādītā  sastāvdaļu daudzuma sanāks 10-12 palieli rausīši.

Sastāvdaļas

  • ¼ glāzes cukura (ja vēlas saldus rausīšus, var likt nedaudz vairāk)
  • 2 glāzes miltu
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sodas
  • ¼ tējk. sāls
  • ¼ glāzes auksta sviesta
  • 1 kārba jogurta (~225 g)
  • ½ glāze izmērcētu rozīņu
  • ½ glāze pūdercukura
  • 3 tējk. apelsīnu sulas

pagatavošana

1. Nelielā traukā sajauc cukuru un kanēli. Pusi maisījuma liek citā – lielākā bļodā un pievieno tam miltus, cepamo pulveri, sodu un sāli. Kārtīgi samaisa.

2. Miltu maisījumam pievieno sviestu un saspaida masu ar dakšiņu, līdz tā sāk atgādināt rupjas drupačas. Tad pakāpeniski pievieno jogurtu un rozīnes. Mīca līdz mīkla kļuvusi viendabīga.

3. Noklāj darba virsmu ar miltiem. Izņem mīklu no bļodas un izrullē pabiezā diskā (mans bija apmēram 1,5 cm biezs, taču secināju, ka labāk būtu rausīšus rullēt nedaudz plānākus, jo cepot tie tāpat uzpūtīsies). Sagriež mīklu lielos gabalos, veidojot vēlamās formas maizītes. Es izrullēju apaļas formas plāceni un griezu trīsstūrus, sākot no plāceņa centra – gluži kā griežot picu.

4. Noklāj pannu ar cepamo papīru, uzliek uz tās biskvītus un pārkaisa gardumus ar atlikušo kanēļa cukuru.

5. Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī, 200 C temperatūrā līdz našķi kļūst brūni un smaržīgi, apmēram 10 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē.

6. Kamēr biskvīti dziest, pagatavo glazūru. Nelielā bļodiņā sajauc pūdercukuru un apelsīnu sulu. Pārklāj masu pāri rausīšiem.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: