Tējtasīte iesaka 5 grāmatas pavasara iedvesmai


tejtasite_iesaka_5_gramatas_pavasara_iedvesmai_titulbilde1Marta beigas mūs šogad īpaši nelutina ar sauli un cerībām uz pavasari. Taču kalendārs rāda, ka ziema jau drīz būšot galā. Par godu šim svinīgajam gadījumam, es nolēmu blogā apkopot dažas interesantas grāmatas, kas man personīgi šķiet iederīgas, lai noskaņotos uz gaidāmā pavasara sajūtu viļņa un gūtu nedaudz iedvesmas gan ķermeņa, gan gara, gan apkārtējās vides uzprišināšanai.

Šajā sarakstā izlēmu pievērsties nevis daiļliteratūrai, bet gan tām grāmatām, kas tiecas sniegt praktiskus padomus vai liek aizdomāties par kādu svarīgu mūsu dzīves aspektu. Vai nu tas būtu veselīgs uzturs, savstarpējās attiecības, citu kultūru iepazīšana, labie un sliktie ikdienas dzīves ieradumi vai pat vecā labā prokrastinācija, kas jau mēnešiem ilgi neļauj pieķerties iecerētajai pavasara tīrīšanai (true story).

Kā jau ierasts, zem grāmatu nosaukumiem plašākai informācijai atrodamas saites uz Goodreads vai uz Tējtasītes rakstiem, kuros iepriekš esmu šīs grāmatas pieminējusi.

Modern Romance by Aziz Ansari

Pavasaris esot laiks, kad gaisā virmo mīlestība. Un šādai virmošanai atbilstošs šķiet arī amerikāņu komiķa A. Ansari socioloģiskajos pētījumos, fokusgrupās un dzīves anekdotēs balstītais eseju kopums par to, kā cilvēki mūsdienās iepazīstas tiešsaistes vidē un kā gadu gaitā ir mainījusies mūsu „randiņu kultūra”, un attiecības ar pretējo dzimumu. Autors raksta interesanti – neskatoties uz to, ka daudziem pieminētajiem datiem ir arī reāls pētniecisks pamatojums, grāmata nešķiet nedz smaga, nedz akadēmiska vai sausa. Iesaku redzesloka paplašināšanai.

The Life-Changing Magic of Tidying Up by Marie Kondo

Nedaudz jāpāniski dīvaina how-to tipa grāmata tiem, kas meklē iedvesmu, lai beidzot pieķertos un iztīrītu savu drēbju, trauku, grāmatu vai jebkuru citu skapi vai lādi. Grāmatas autore Japānā tiek uzskatīta par sava veida „tīrīšanas guru”, par profesionālu tīrīšanas padomdevēju, kas sniedz individuālas konsultācijas un palīdz saviem klientiem atbrīvot mājokļus no liekajiem, gadu gaitā uzkrātajiem krāmiem. Kondo metode sola, ka vienreiz tiekot galā ar ģenerāltīrīšanu, turpmākā mājas uzkopšana būšot daudzkārt vieglāka. Turklāt mainīšoties arī paša tīrītāja garīgais stāvoklis – cilvēks kļūšot pozitīvāk noskaņots un piesaistīšot vairāk veiksmes. To, cik efektīga reālajā dzīvē ir Kondo metode, katram visticamāk jāpārbauda pašam uz savas ādas, taču es no šīs grāmatas zināšanai pāris padomus tik tiešām piefiksēju (piemēram, to, ka ieteicams saglabāt mājās tikai tās lietas, kuras „nes prieku”), un plānoju izmantot, lai savā drēbju skapī veiktu kārtīgu reformāciju.

tejtasite_iesaka_5_gramatas_pavasara_iedvesmai

Better Than Before: Mastering the Habits of Our Everyday Lives by Gretchen Rubin

Pašizziņas tipa grāmata, kas pievērsusies šobrīd tik populārajai cilvēka ieradumu pētniecībai. Autore stāsta par savu personisko pieredzi un novērojumiem, saistībā ar jaunu ieradumu ieviešanu savā un sev tuvo cilvēku dzīvē, netieši mudinot arī lasītāju sekot viņas piemēram un mēģināt „ielīst” savā galvā un ieradumos, lai saprastu, pie kura no četriem cilvēku tipiem (upholders – cilvēki, kas tiecas izpildīt iekšēji nospraustos mērķus; questioners – cilvēki, kas attiecīgi rīkosies tikai tad, ja atradīs tam loģisku pamatojumu; obligers – cilvēki, kam nepieciešama ārēja motivācija, lai ieviestu jaunu ieradumu; rebels – cilvēki, kuri negrib ierobežot sevi ar noteiktu rutīnu vai pašpasludinātiem noteikumiem, un rīkojas tā, kā tobrīd vēlas) pats ir piederīgs.

Manuprāt, Rūbinas grāmata, ar savu ne tik zinātnisko piegājienu, ir laba viela pārdomām un pašrefleksijai tiem cilvēkiem, kas labprāt ieklausās citu personiskajā pieredzē. Taču tiem, kas meklē nopietnāku, pētījumos pamatotu pieeju tam, kā strādā cilvēka smadzenes, es ieteiktu sākt ar  The Power of Habit by Charles Duhigg (starp citu, pirms kāda brīža Zvaigzne ABC to izdevusi arī latviski) vai Willpower by Roy F. Baumeister.

Sāra Luisa – Sulu bārs

Krāsaina, ļoti gaumīgi noformēta un vizuāli pievilcīga recepšu grāmata, kas sniedz iedvesmu dažādu sulu, dzērienu un smūtiju pagatavošanai, izmantojot gan augļus, gan dārzeņus. Dzērienu receptes ir sadalītas piecās nodaļās – mundrumam, veldzei, enerģijai, veselībai un attīrīšanai. Taču pievienoto vērtību šai grāmatai sniedz tas, ka papildus receptēm autore ir pievērsusies arī nelieliem, iederīgiem skaidrojumiem par augļos un dārzeņos atrodamo uzturvielu labajām īpašībām un to, šīs īpašības var uzlabot mūsu organisma darbību.

Kriss Harisons – Neprātīgi iemīlējies. Dienviditālijas valdzinājums

Austrāliešu žurnālista visnotaļ asprātīgie un ironiskie memuāri par laiku, ko viņš pavadījis, dzīvojot Dienviditālijā. Uz šo zemi visai kārtīgo austrālieti aizvedusi viņa mūža lielā mīlestība – skaista sieviete vārdā Daniela. Tikai vēlāk autors sapratis, ka viņu mīlas dēkā ir iejaucies vēl kāds – Danielas brīžam neizprotamā, skaļā, taču ļoti šarmantā dzimtene Itālija, kas Harisonu nereti izsit no sliedēm, pat liekot pārdomāt, kur īsti ir viņa paša mājas. Interesants ceļojumu apraksts tiem, kuri paši uz savas ādas jau ir izjutuši itāļu viesmīlību un haosu, kā arī tiem, kas vēl tikai pako koferus, lai dotos uz pirmo randiņu ar šo brīnišķīgo zemi.

2 komentāri

  1. Marie Kondo grāmata man tiešām palīdzēja. Šajā pavasarī domāju pārlasīt piezīmes, lai iedvesmotos otrajam tīrīšanas raundam 🙂

    Patīk

    1. Es grāmatu lasīju kaut kad rudenī, bet rādās, ka tik tiešām noderētu otrreizēja pārlasīšana. Dažas lietas it kā atceros, bet tā īstā iedvesma ar laiku izgaro 🙂

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.