“Spēcinoši. Receptes sātīgai un veselīgai maltītei”


Pavārgrāmata Spēcinoši. Receptes sātīgai un veselīgai maltīteiGada drūmākajā laikā, kad aiz loga līst lietus un putina sniegi, tā vien gribas saritināties zem segas un paņemt kūpošu tējas tasi. Varbūt pat apēst kaut ko garšīgu, kaut ko spēcinošu, kaut ko tādu, kas organismam dotu nepieciešamo enerģiju, lai pārdzīvotu allaž garo Latvijas ziemu. Kā būtu ar kādu pavārgrāmatu, kur smelties tieši šādas idejas? Pavisam nesen Jāņa Rozes apgāds laida klajā kārtējo no savām allaž skaisti ilustrētajām un gaumīgi noformētajām recepšu vācelītēm – pavārgrāmatu „Spēcinoši. Receptes sātīgai un veselīgai maltītei”.

Nav noslēpums, ka pēdējo gadu laikā veselīgas ēšanas kults ir uzņēmis jaunus apgriezienus. Nu jau tālā pagātnē ir tās dienas, kad veselīgs ēdiens nozīmēja negaršīgu maltīti. Šobrīd, kad pārtikas veikalos ir pieejams aizvien lielāks neierastu produktu klāsts, parādās arī aizvien lielāks kārdinājums pagatavot ko interesantāku par ierastajiem kartupeļiem un kotletēm. Ja vien ir iedvesma un finanses, protams.

Šīs dienas galvenā varone – pavārgrāmata „Spēcinoši. Receptes sātīgai un veselīgai maltītei” ir viena no tām pavārgrāmatām, kas paver virtuves durvis mazliet citādākam skatījumam uz mūsu ikdienas uzturu. Manuprāt, šī grāmata visvairāk iepriecinās tieši tos virtuves saimniekus un saimnieces, kas meklē dažādību, pārmaiņas un kaut ko atšķirīgu. Kā arī tos, kas savu maltīti pašrocīgi gatavo mājās, iepriekš šo procesu rūpīgi apdomājot, lai izvairītos no konservētiem, ar cukuru un sāli pārbagātiem produktiem.

Šajā bagātīgi ilustrētajā, vairāk nekā 300 lappušu biezajā, pavārgrāmatā ar kvalitatīvām fotogrāfijām, apkopotas receptes, kas sola to gatavotāju ne tikai kulināri iepriecināt ar labu garšu, bet arī pabarot tā, lai organisms smaida. Pāršķirstot grāmatu, uzreiz manāms, ka padomāts gan par gaļēdājiem, gan veģetāriešiem. Šis tas atrodams vai adaptējams arī vegānisma piekritējiem un cilvēkiem ar glutēna vai laktozes nepanesību.

Pavārgrāmata Spēcinoši, recenzija Tējtasītes blogā

Runājot par sastāvdaļu dažādību – tās netrūkst. Šajā pavārgrāmatā redzamas tiklab klasiskās ēdamlietas – viegli atrodami un iegādājami dārzeņi, gaļa un augļi, kā šobrīd modernie veselīgā dzīvesveida produkti (piemēram, čia sēklas, godži ogas, kvīnoja u.c.), kā arī šis tas neparastāks – produkti, kas man, kā kulināras pasaules iesācējai, personiski līdz šim bija sveši (orzo makaroni, tahīni pasta, pakčoja u.c.).

Lai orientētos sastāvdaļu un recepšu dažādībā, „Spēcinoši” aizmugurē atrodams sastāvdaļu saraksts, taču pati grāmata ir sadalīta astoņās nodaļās:

Mosties

Mosties ir pati pirmā grāmatas sadaļa un tajā ir atrodami brokastu ēdieni. Piemēram, omlete ar garšaugiem un rikotu, kanēļa pankūkas ar tropisko augļu salātiem vai auzu putra ar grilētiem augļiem. Un, protams, mans favorīts, ko plānoju izmēģināt jau pirms šīs grāmatas parādīšanās pie apvāršņa – sēklu un žāvētu augļu maisījums jeb mājās gatavots mulsis.

Sātīgam launagam

Kā jau nosaukums to pasaka priekšā, šajā sadaļā apkopoti ēdieni launagam. Manas acis uzrunāja dažas salātu receptes, piemēram, sātīgie rīsu salāti, kuros atrodams avokado un zemesrieksti, trīs pupiņu salāti ar čia sēklām vai pat tofu un nūdeļu salāti vjetnamiešu gaumē – šī virtuves daļa manām garšas kārpiņām joprojām ir visnotaļ sveša un interesi raisoša.

Jaudīgas uzkodas un piedevas

Iespējams, mana mīļākā grāmatas sadaļa, jo tajā iekļautas vienkārši un ātri pagatavojamas receptes. Piemēram, es nesen izmēģināju pagatavot riekstu uzkodu ar medu un garšvielām (dažādus riekstus samaisa ar garšvielām, pievieno medu un apcep krāsnī), noteikti pamēģināšu arī kā garšo cepti kacenkāposta kraukšķi (kacenkāposts, garšvielas, eļļa un krāsnī iekšā) vai vēl kāda salātu recepte – dzērveņu un sarkano kāpostu salāti, kas, spriežot pēc sastāvdaļām un neilgā gatavošanas procesa, arī šķiet visnotaļ vienkārša un praktiska brīžiem, kad negribas ļoti nopūlēties.

Mērces

Arī nodaļa ar izsmeļošu nosaukumu. Šeit atrodamas vairākas popularitāti ieguvušas mērces. Piemēram, mērce Cēzara salātiem (jau kādu brīdi meklēju recepti), gvakamoles vai tomātu mērces pagatavošanas pamācība mājas apstākļos, kā arī humuss, vasabi un sojas mērce vai laima un miso mērce u.c. Manuprāt, ļoti noderīgi, jo ar mērci jebkuru ēdienu iespējams padarīt nedaudz citādāku kā ierasts.

Dārzeņu svētki

Vēl viena sadaļa, kas mani krietni iepriecināja. Un visdrīzāk iepriecinās arī tos, kas savu ēdienkarti lielākoties saista ar sātīgiem ēdieniem bez gaļas. Sev nākotnes gatavošanai atzīmēju, piemēram, aunazirņu kariju ar Indijas riekstiem, dārzeņu sautējumu spāņu gaumē (šis izskatās patiešām gards), kā arī beidzot jāsaņemas pagatavot sēņu risoto.

Spēcinošās olbaltumvielas

Sadaļa ar gaļas un zivju ēdieniem. Šeit apkopotas gan vienkāršākās, gan sarežģītākas un ekstravagantākas receptes. Piemēram, sastāvdaļas, lai pagatavotu kalmārus ar safrāna un ķiploku mērci, jūras ķemmītes ar zirņu biezeni vai jūrasvelna tīstoklīšus ar pesto, rikotu un spinātiem visdrīzāk nebūtu tas, ko es darba dienas vakarā liktu groziņā piemājas Rimi – šeit man personiski nedaudz pietrūka arī ikdienišķāku zivju ēdienu recepšu. Tomēr attiecībā uz gaļas ēdieniem šajā nodaļa atrodami ir arī ne tik eksotiski varianti. Piemēram, vokpannā cepta liellopa gaļa, šķiņķis un pupiņas zemnieku gaumē vai pikantais tītara sautējums ar kuskusu

Saldie našķi

Tējtasītes recepšu sadaļai vistuvākā nodaļa – saldie ēdieni un dažādi konditorejas izstrādājumi. Jāsaka, ka arī šajā sadaļā novērojama dažādība. Ir gan diezgan klasiskas, jau kādā variācijā izmēģinātas un pazīstamas, receptes, kuras acumirklī uzrunāja arī mani (piemēram, pikantie ābolu kēksiņi vai drumstalas ar āboliem), gan mazliet neparastāki salikumi – melno pupiņu un dateļu brūnīši (šim jābūt kaut kam ļoti interesantam) vai kvīnojas pudiņš ar kokosriekstu skaidiņām un mango. Savai personiskajai zināšanai brīžiem, kad jutīšos kulināro piedzīvojumu kāra, atzīmēju kafijas suflē ar maskarponi vai melnās tējas cepumus, kurus jau sen kāroju pamēģināt. Un šādiem piedzīvojumu kāriem brīžiem droši vien noderētu arī šokolādes un biešu kūka vai augļu salāti ar zaļo tēju. Vārdu sakot, iespējas ir diezgan plašas, ja vien pašam gatavotājam atvērusies „virtuves eksperimentu čakra”.

Veselīgie nektāri

Grāmatas noslēgumā atrodama arī sadaļa, kas veltīta nedaudz „šķidrākai” pārtikai. Šajā sadaļā atrodamas gan smūtiju/kokteiļu, gan dzērienu, sulu un pat tējas receptes. Gan dzērieni, par kuru atbilstību personiskajai gaumei zinātnieki manā galvā vēl strīdas (piemēram, kacenkāpostu, salātu un avokado sula vai uzmundrinošā brokoļu un pētersīļu sula visdrīzāk nebūtu tas, ko es vēlētos dzert rīta agrumā, lai gan tas bez šaubām būtu veselīgs pasākums), gan šķietami garšīgāki nosaukumi, piemēram, viltotais meloņu un kokosriekstu mohito, kakao kokteilis vai ledus tēja ar ananāsiem un piparmētrām.


Kopumā „Spēcinoši. Receptes sātīgai un veselīgai maltītei” rada ļoti aktuālas un mūsdienīgas pavārgrāmatas iespaidu. Šī ir grāmata ar plašu neierastu, bet arī ar pietiekami plašu vienkārši pagatavojamu recepšu klāstu. Manuprāt, „Spēcinoši” īpaši patiks tiem  cilvēkiem, kas rūpējas par savu uzturu, kā arī tiem, kuriem patīk meklēt jaunas, citādākas garšas un piedzīvot jaunas kulinārās atklāsmes. Un protams, arī tiem ēdiena mīļiem, kas dievina tik skaisti ilustrētas pavārgrāmatas. Par šo, kā allaž, no manis lieli plus punkti.

9

Advertisements

2 komentāri

  1. Mani ļoti piesaistīja vāks un pat apsvēru domu iegādāties, bet tagad sapratu, ka nav vērts, jo vismaz puse recepšu ir tādas, ko neizmantošu. Drusku par smalku.

    Like

    1. Nespēju atturēties no šīs, man ir vājība uz skaistām pavārgrāmatām 🙂
      Receptes ir diezgan smalkas, jā. Es droši vien arī negatavošu lielāko daļu no šeit minētā, piemēram, darba dienas vakarā. Bet brīžiem, kad uzpeld kulinārās iedvesmas vilnis, atzīmēju dažus variantus, ko pamēģināt – tad, kad sadūšošos izkāpt laukā no komforta zonas.

      Like

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: