2. Advente: ideja dāvanai – mājās gatavots ķirbju sīrups


2-advente-ideja-davanai-majas-gatavots-kirbju-sirups-tejtasite1Pirmssvētku laiks – brīdis, kad visu gribas gaišu, skaistu un aromātisku. Sveces, siltas segas, labu grāmatu…un pēc kanēļa un krustnagliņām smaržojošu kūpošu kafijas vai tējas tasi. Turpinot Adventes rakstu sēriju, šajā svētdienā nolēmu pastāstīt Tējtasītes lasītājiem par kādu aromātiski ziemīgu un vienkārši pagatavojamu recepti, kas man personiski šajā Adventes laikā jau paguvusi raisīt svētku sajūtas. Šodienas stāsta galvenais varonis ir mājās gatavots ķirbju sīrups – garda piedeva gan saldajiem ēdieniem, gan dzērieniem – kafijai un tējai.

Kā jau lielākā daļa Tējtasītē atrodamo recepšu, arī ķirbju sīrupa recepte ir vienkārša un prasa tikai dažu minūšu darbu. Taču tās saldos augļus būs iespējams baudīt pat vairākus mēnešus – turēts ledusskapī, šīs sīrups gana ilgi saglabā savu labo garšu un aromātu. Turklāt, paša rokām izrotāta sīrupa pudelīte būs arī lieliska dāvana mīļajiem Ziemassvētkos. No norādītā sastāvdaļu daudzuma iespējams pagatavot apmēram 375 ml ķirbju sīrupa.

Mājās gatavots ķirbju sīrups

Sastāvdaļas

  • 1 ½ glāzes ūdens;
  • ¾ glāzes brūnā cukura;
  • 1 glāze cukura;
  • ¼ glāze ķirbju biezeņa (pamācību, kā pagatavot ķirbju biezeni, meklē šeit);
  • 2 tējk. malta kanēļa;
  • ½ tējk. malta ingvera;
  • ½ tējk. maltu krustnagliņu (izmantoju apmēram 4 veselas krustnagliņas, kuras vēlāk „izķeksēju” no sīrupa);
  • ½ tējk. malta muskatrieksta;
  • 1 ½ ēdamk. vaniļas ekstrakta (es pievienoju apmēram ½ tējk. vanilīna).

pagatavošana

1.  Katliņā ielej ūdeni un pievieno abus cukurus. Karsē apmēram 4 minūtes līdz cukurs izkusis.

2. Nogriež mazāku liesmu un pievieno sīrupam kanēli, ingveru, krustnagliņas, muskatriekstu un ķirbju biezeni. Es sīrupam vēl papildus pievienoju arī drusciņu ziemas garšvielu maisījuma, kura sastāvā bija gan kanēlis, gan vaniļas cukurs, gan kardamons, smaržīgie pipari un ingvers. Karsē apmēram 8 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Neļauj virumam uzvārīties.

3. Noņem sīrupu no plīts un izkāš caur sietiņu.

4. Atdzesē sīrupu un pievieno tam vaniļas ekstraktu. Ielej burciņā vai pudelē. Ja vēlas sīrupu ilgāk saglabāt, to liek ledusskapī. Mana pudele, šādi uzglabāta, saglabājās svaiga pat divus mēnešus.

5. Pievieno ķirbju sīrupu ik rīta kafijas vai tējas tasei un bauda garšvielām bagāto aromātu un patīkami saldeno garšu. Jāatceras, ka pirms lietošanas sīrupu der labi sakratīt, lai biezumi nenosēstos pudeles apakšā.

Advertisements

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: